Pinha ja Meri-Tuuli Väntsin karitsankare & grillissä tiristetty chorizo-tomaattimuhennos

karitsankare grillissä
Ainekset

4:lle

800 g karitsan kruunukyljyksiä

1 tl suolaa

5 valkosipulin kynttä

½ dl Ribeiro Santo Pinha

tuoretta timjamia

~ 200g Chorizomakkaralenkki

300 g varrellisia kirsikkatomaatteja

1 sipuli

2 punaista paprikaa

ekstraneitsyt oliiviöljyä

valkoviinietikkaa

mustapippuria

sormisuolaa


Karitsankare grillissä maistuu chorizo-tomaattimuhennoksen kanssa erinomaiselta!

Portugalissa kaikkialla kasvava mänty tuottaa muhkeita ja isoja käpyjä, sellaisia lähes munakoison kokoisia kaunottaria. Näiden mäntyjen katveessa viljellään Ribeiro Santon tilan Pinha -viinin rypäleetkin ja siitä tämä luonteikas, Dãon alueen punaviini on saanut nimensä. Jos et aiemmin osannut sanaakaan Portugalia, nyt osaat sanoa Pinha [pinja] = käpy.

Pinha on grillaajan unelmapunkku: siinä on yrttisyyttä, runsautta ja rehevyyttä eli täydellinen pari hiiligrillissä tirisevälle lampaalle tai Portugalin kansallisherkulle chorizomakkaralle!” iloitsee Portugalissa itsekin syntynyt Meri-Tuuli.

Testaa Meri-Tuulin reseptiä ja vietä täydellinen illallinen grilliherkkujen ja Pinha käpyviinin seurassa.

  1. Marinoi ensin karitsan kruunukyljykset. Voit marinoida koko kyljysrivin kokonaisena, tai leikata kyljyksen luiden väleistä valmiiksi kyljyspaloiksi. Laita kyljykset elintarvikepussiin ja lisää suola, hienonnetut valkosipulin kynnet, Ribeiro Santo Pinha sekä 10 oksaa timjamia. Sulje pussi ja hiero niin että marinadi leviää tasaisesti lihoihin. Laita lihat marinoitumaan kylmään vähintään 6 tunniksi tai mielellään yön yli.
  2. Valmistele grilli ja lämmitä se oikein kuumaksi. Ota karitsan kyljykset huoneenlämpöön lämmityksen ajaksi.
  3. Leikkaa chorizomakkara kahteen palaan ja nosta grilliin. Laita grilliin myös varrelliset kirsikkatomaatit, puolitettu sipuli sekä paprikat. Paahda kasviksia käännellen niitä grillissä kunnes ne hiillostuvat kauniisti. –Tomaatit eivät vaadi kääntelyä, ne kypsyvät nopeasti ja niille riittää kun ne paahtaa pehmeiksi. Nosta kasvikset vadille sivuun sitä mukaa kun ne kypsyvät.
  4. Grillaa chorizomakkaraa reilummin, siinä saa olla hiiltyneitäkin kohtia (Portugalissa makkara tavataan tarjota liekitettynä). Nosta makkara kasvisten kanssa sivuun kun se on valmis.
  5. Pyyhi karitsoista ylimääräinen marinadi pois ja taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla. Nosta kuumaan grilliin ja paista ruskeaksi. –Karitsan kylkipalat valmistuvat muutamassa minuutissa, kokonainen rivi grillataan paahtamalla ensin pinnat ruskeiksi ja siirtämällä rivin sen jälkeen epäsuoraan lämpöön kypsymään loppuun.
  6. Käytä sisälämpömittaria, jotta voit varmistua lihan kypsyydestä. Karitsan kare on parhaimmillaan roseena, jolloin sisälämpötila on 53 astetta. Nosta kareet pois grillistä kun sisälämpö on kaksi astetta alle tavoitteen, peitä kevyesti foliolla ja anna levätä – lihan sisälämpötila yleensä nousee 2-3 astetta lepuutuksen aikana. Lepuuta myös kylkipalat.
  7. Viimeistele chorizo-tomaattimuhennos sillä välin kun liha lepää. Nypi tomaateista kannat ja laita ne kulhoon. Leikkaa paprikat kahtia pituussuunnassa ja koverra pois siemenet ja kanta. Kuutioi 2x2 cm paloiksi. Suikaloi grillatut sipulinpuolikkaat. Viipaloi hiillostettu chorizomakkara.
  8. Lisää kasvikset ja chorizomakkarat tomaattien joukkoon ja kääntele kevyesti. Valuta päälle hieman oliiviöljyä ja viimeistele pirskottelemalla päälle pari korkillista valkoviinietikkaa.
  9. Jos grillasit kareen kokonaisena, leikkaa liha kylkiluiden välistä paloiksi. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla ja tarjoa Chorizo-tomaattimuhennoksen kanssa.

Resepti: Meri-Tuuli Väntsi

Suositukset

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Rubiininpunaisen viinin tuoksussa on karhunvatukkaa, kirsikkaa, kuivattua mustikkaa, lakritsaa, jopa mustetta, punaista paprikaa, yrttisyyttä ja tammen paahteisuutta. Maultaan kuiva, keskihapokas ja täyteläinen viini on makumaailmaltaan rouhean marjainen, tuoksun tapaan moniulotteinen ja lämmin.

Portugali 13,99€