Anna viini lahjaksi! Viiniä on mukava saada lahjaksi. Toisin kuin esimerkiksi hyllyyn kerääntyvät koriste-esineet, sen voi ”tuhota” oikein mukavalla tavalla, yhdessä tai erikseen, tai vaihtoehtoisesti viedä kellariin kypsymään muiden aarteiden joukkoon.

Ilahduttavinta on saada lahjaksi sellaista viiniä, jota ei itse olisi tullut ostaneeksi. Jotain uutta tai erikoista mikä yllättää, tai sellaista, jota on vain ehkä vilkuillut salaa ylähyllyltä. Hyvää lahjaa säestää pieni tarina. Viini muuttuu entistä kiinnostavammaksi, kun sen antaja kertoo jotain sen alkuperästä tai valmistuksesta, ehkäpä mihin tarkoitukseen sitä on ajatellut, tai miksi juuri tämä viini sopii lahjan saajalle.

Tässä muutama lahjavinkki saatekertomuksineen:

Gaja Barbaresco 2011

Ylähylly

Gaja Barbaresco 2011

Barbarescoja sanotaan usein Barolojen pikkuveljiksi, mutta tämä kyseinen viini on veljensä kanssa vähintäänkin tasaveroinen. Viinialan huipuilta huikeat arvostelut vuodesta toiseen kertovat Gajan viinitalon tunnontarkasta laadun vaalimisesta. Mm. Robert Parker kirjoittaa ihaillen viinin persoonallisuudesta, jopa maagisuudesta, jossa runsaus ja tiiviys yhdistyvät ihmeellisesti pehmeyteen ja hienoeleisyyteen. Kaikki haluaisivat tietää, mikä on viinintekijän salaisuus, hän kirjoittaa The Wine Advocate –lehdessä. Angelo Gajaa ei turhaan kehuta yhdeksi italialaisten viinien maailmanmaineen luojista!

Tämä 100% Nebbiolo on täyteläinen, erittäin runsasarominen ja silkkisen tanniininen, kaikin puolin uskomattoman hieno viini. Sen aromien kirjo on miltei loputon: kuka löytää ruusuja ja orvokkeja, mustia marjoja, granaattiomenaa ja kirsikkaa, kuka asfalttia, lakritsaa ja mokkaa, jopa sikarikoteloa ja leipomisen tuoksuja. Kaikki ovat silti yhtä mieltä: Bouqet on kuin miellyttävä räjähdys, joka jatkaa vain leviämistään. Se sopii erinomaisesti hienoille pihveille ja koville juustoille – jos syömistä kukaan nyt edes muistaa tätä viiniä tuoksuttaessa…

Lahjana arvokas, kellarin parhaalle paikalle pääsevä hienous. Sitä voidaan rauhassa kellaroida helposti parikin kymmentä vuotta.

Tilaa tästä

Emiliana Gê 2011

Keskihylly

Emiliana Gê 2011

Viininharrastajalle voi olla vaikeaa valita sopivaa lahjaa, jos ei tunne hänen kellarinsa sisältöä. Erikoisuus ja harvinaisuus ovat tällöin hyviä kriteerejä. Kun tuote hämmästyttää jo kuriositeettina, lahjansaajan lempipalstat tai vuosikerrat perinteisiltä alueilta voi jättää kyselemättä.

Chile on noussut uskomattoman nopeasti aloittelevasta viininviljelystä viinimaiden tähtikaartiin. Viininharrastajat epäröivät kuitenkin usein uuden maailman tuotteiden kohdalla – onhan kuuluisien eurooppalaisten alueluokitusten sekä viinitalojen takana pitkä luotto. Tämä viini onkin juuri siksi lahjana oivallinen, suorastaan tajunnanräjäyttäjä: tinkimättömällä taidolla ja periksiantamattomilla vaatimuksilla valmistettu viini on Ikoni suurella I:llä. Kannattaa hankkia nopeasti, sillä viiniä valmistettiin vain 490 laatikkoa!

Syrahista, Carméneresta ja Cabernet Sauvignonista valmistettu viini on erittäin täyteläinen, huomattavan intensiivinen sekä rouhean tanniininen. Sen runsaassa tuoksussa on mustikkaa, kirsikkaa, luumuja, ylikypsää mustaherukkaa, tupakkaa, mausteita, mentoliakin. Se täyttää niin suun kuin mielen ja hämmästyttää jälkimaullaan. Viiniä voi hämmästellä sellaisenaankin, mutta se sopii hyvin tuhdeille liharuoille, erityisesti riistalle. Sopii myös kellarointiin hyvinkin kymmeneksi vuodeksi.

Lue lisää Emilianan luomuviinitalosta sekä heidän viinintekijästään Noeliasta täältä!

Tilaa tästä

Domaine Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2012

Alahylly

Domaine Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2012

Riesling on rypälelajikkeista kiistatta monipuolisin ja usean asiantuntijan mielestä juuri siksi myös kaikkein hienoin. Pullosta sitä löytyy niin raikkaan hapokkaana ja kevyenä kuin täyteläisenä ja pehmeänä versiona, skaalaltaan superkuivasta aina runsaan makeisiin jälkiruokaviineihin saakka.

Alsacen viineissä on havaittavissa saksalaista viininvalmistuksen perinnettä, useimmat viinit ovat yhden lajikkeen viinejä eikä tammen kanssa juurikaan pelleillä. Alsacen maaperä on kuitenkin jotain täysin ainutlaatuista johtuen Vogeesien vuorijonon geologisesta romahduksesta Rein-joen laaksoon. Rinteiden etelään ja itään katsovat viinitarhat nauttivat sekä Vogeesien tarjoamasta suojasta, toisella puolella joen lisäämästä valon määrästä sekä lämpötilaerojen maltillisuudesta, mutta ennen kaikkea viinien juuret pääsevät tunkeutumaan syvälle harvinaisen runsaan mineraaliseen maaperään. Koko monipuolisuudessaan rikas alue onkin jaettu (jopa metrin tarkkuudella) laatunsa mukaan tarhoihin (cru), joista 51 nauttii statusta Grand Cru.

Saering Grand Cru sijaitsee Guebwillerin kylän läheisyydessä, ja sen marmoripitoisesta, kalkki- sekä hiekkakivisestä 27 hehtaarista Domaine Schlumberger omistaa jopa 20. Nimi viittaa sen rengasmaiseen kukkulaan, jossa roomalaiset valloittajat pitivät leiriään valvoakseen ympäristöä (”Seh” sanasta sehen = nähdä).

Grand Cru –viinit ovat erinomaisia lahjana, koska ne voidaan vaihtoehtoisesti nauttia heti tai varastoida jopa 10-15 vuodeksi. Hapokas, runsas ja tiivis viini kypsyy hienosti saaden vanhetessaan lisää maanläheisyyttä sekä arvostettuja petroolisia aromeja. Nyt sen aromeissa on havaittavissa sitrusta, valkoisia kukkia, hienoa mausteisuutta, ja niitä seuraa pitkä mineraalinen jälkimaku. Kuiva ja elegantti viini on omiaan kylmille herkille kala-alkuruoille sekä ostereille.

 

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.