Alkoissa vietetään Chile -viikkoja 22.10-11.11.2018. Chileläiset viinit ovat Suomen myydyimpiä viinejä, mutta kuinka moni tietää millainen aarre Chile on viinimaana? Alko.fi julkaisi etusivullaan “Chile on monipuolinen viinimaa” -artikkelin, jonka on kirjoittanut Kalle Naatula. Artikkelista löytyy haastattelu mm. Emiliana luomuviinien viinintekijästä Noelia Ortsista.

Alla lyhennelmä tekstistä. Voit lukea alkuperäisen artikkelin täältä.

Chile on monipuolinen viinimaa

Chileläiset viinit tunnetaan loistavasta viinien hinta-laatusuhteesta. Monipuolinen viinimaa tarjoaa raikkautta ja luonteikkuutta sekä nipun kestäviä valintoja samassa paketissa.

Chilessä elämänrytmi on rennonletkeä, mutta viinit valmistetaan partaveitsen terävällä tarkkuudella. Ne ovat usein puhdaspiirteisiä, ruokapöydässä monikäyttöisiä ja lisäksi lompakkoystävällisiä. Pitkän ja kapean viinimaan helmet heijastavat kasvavissa määrin alkuperäänsä. Viineistä löytyy luonteikkuutta.

Mitä lähempänä Tyynen valtameren rannikkoa tai vastaavasti korkeammalla Andien vuoriston rinteillä ollaan, sitä viileämpi ja raikkaampi ilmasto on. Meri ja vuoristo vaikuttavat myös lämpötilavaihteluihin yön ja päivän välillä. Viineissä nämä olosuhteet maistuvat raikkautena, eloisana hapokkuutena ja etenkin rannikolla mineraalisina aromeina. Tasamaalla puolestaan aurinko porottaa kuumemmin ja maaperä on pääosin hedelmällisempää. Näillä alueilla viinit ovat muita runsaampia sekä aromeiltaan meheviä ja tummasävytteisiä. Kasvuolot tosin voivat vaihdella suuresti myös alueiden sisällä, joten viineistä löytyy eroavaisuuksia lyhyilläkin matkoilla.

Luonnonmukaista ja biodynaamista viininviljelyä

Viinitila Viñedos Emiliana Los Robles on keskittynyt biodynaamisten ja korkealuokkaisten viinien tuotantoon. Se sijaitsee Rapelin viinialueella Colchaguan laaksossa Central Valleyn eteläosassa, Santiagosta noin 150 kilometriä etelään.

Vuonna 1986 perustettu Emiliana lukeutuu maailman isoimpien luomu- ja biodynaamisesti sertifioitujen viinintuottajien joukkoon. Kuten monet chileläiset viinitilat, myös Emiliana ostaa lisäksi rypäleitä sopimusviljelijöiltä.

”Viljelijät alkavat siirtyä luomuun, koska luomurypäleistä maksetaan perinteisesti viljeltyjä paremmin. Näin ollen edesautamme osaltamme chileläisen maatalouden eettistä kehitystä”, viinintekijä Noelia Orts avaa.

Luonnonmukaisen ja biodynaamisen viinintuotannon periaatteet kirvoittavat keskustelua. Orts kiteyttää asian näppärästi.

”Biodynaamisuus on ikään kuin 2.0 versio luomusta. Lähestyminen on kokonaisvaltaisempi. Näemme viinitarhat elävinä organismeina, joissa maaperä, viiniköynnös ja ympäristö työskentelevät tasapainossa siten, että kaikki on yhteydessä kaikkeen. Pyrimme saavuttamaan luonnollisen harmonian.”

Viinintekijä on luonnon assistentti

Melko minimalistisessa viinikellarissa interventio on mahdollisimman vähäinen. Viiniä ei siis tehdä liiaksi.

”Viinintekijänä haluan ennen muuta auttaa luontoa tekemään työnsä. En oikeastaan edes pidä nimikkeestä viinintekijä. Suosin mieluummin termiä luonnon assistentti. Viinitarha on tärkein asia, sieltä tulee kaikki ja luontoa tulee kunnioittaa myös kellarissa”, Orts tunnelmoi.

Kuluttajat suosivat enenevissä määrin luomua ja kestäviä valintoja.

”Ihmisillä on enemmän informaatiota saatavilla, ja he ovat tietoisempia ja kiinnostuneempia siitä mitä syövät ja juovat. Lisäksi ihmisten huoli ympäristöstä kasvaa, ja myös tämä vaikuttaa valintoihin”, Noelia Orts päättelee.

Teksti: Kalle Naatula

Tästä pääset Emilianan viineihin Alkossa.

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.