Feiler-Artinger ja Rustin trilogia – lue viiniasiantuntijamme Liisan vierailusta Itävallan sadonkorjuussa!

itävaltalaiset viinit

Itävaltalaiset viinit hurmaavat maistajansa...

Alle tunnin ajomatkan päässä Wienistä koilliseen sijaitsee Neusiedlersee – järvi, jonka rantoja on asutettu jo varhaiselta rautakaudelta asti, ja jonka rikasta luontoa ovat hyödyntäneet sittemmin niin unkarilaiset, roomalaiset, Tataarit kuin turkkilaisetkin. Viinin viljely ja viinikauppa ovat vaurastuttaneet aluetta kautta historian, sillä muinaisen joen uoman grantiitti- gneissi- ja liuskekiviesiintymät sekä jääkauden mereneliöstön muodostama kalkkikivi yhdistettynä järven suotuisaan vaikutukseen ovat otollisia laadukkaiden viinien viljelyyn. Erityisen kuuluisa viinikaupan keskus oli jo keskiajalla vapaakaupunki Rust – nykyään 2000 asukkaan historiallinen kylä viinitarhojen keskellä on valittu myös UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

Muutamaa ruokailevaa turistia lukuun ottamatta Rustin vanha aukio vaikuttaa yhtä uneliaalta kuin sen pääkatukin Hauptstrasse, jonka barokkitalojen kapeat fasadit päättyvät ennen kuin tajuan kulkeneeni etsimäni osoitteen ohi. Uudella yrittämällä löydän vanhan puisen oven, jossa varsin vaatimaton kyltti Weingut Feiler-Artinger saa minut epäilemään, että kyseessä on viinitilan kaupunkitoimisto. Oven toisella puolella tiiviisti rakennettu pääkatu vaihtuu kuitenkin avaraksi sisäpihaksi, jonka ympärille mahtuvat niin viinikauppa maistelutiloineen, Feilerin perheen koti kuin viinikellaritkin halleineen. Takaportista puolestaan avautuu rehevä maalaismaisema, jonka kapeille sorateille pujottelemme pian Kurt Feilerin maastoautolla.

2000 asukkaan keskiaikainen vapaakaupunki Rust on valittu UNSECO:n maailmaperintökohteeksi.
Feiler-Artingerin sisäpiha on yllättävän avara. Huomaa haikaran pesä viinimön tornissa – alue on haikaroiden suojelualuetta.
Kurt Feiler on kolmannen sukupolven perheyrittäjä ja viinintekijä, joka yhdessä vaimonsa Katrinin kanssa pyörittää nyt 28,5 hehtaarin viinitilaansa. He ovat siirtyneet luonnonmukaiseen biodynaamiseen viljelyyn etsittyään vastauksia ongelmiin, jotka 90-luvulla uhkasivat viinien laatua: rypäleet eivät ehtineet täyteen fysiologiseen kypsyyteensä, vaikka sokeripitoisuus hipoi huippulukemia ja homeet uhkasivat erityisesti punaviinejä. ”Minulle sertifikaatit tai tietynlainen maine eivät ole niin tärkeitä kuin itse lopputulos. Biodynaamisen viljelyn ansiosta meillä on nyt aktiivinen maaperä, joka kasvattaa terveitä rypäleitä, ja viinien laatu puhuu puolestaan”, Kurt kertoo ajaessamme viinitarhojen keskellä.
Toisin kuin keskustassa viinitarhojen keskellä käy kuhina. Sadonkorjuu on vauhdissaan, ja joudumme väistelemään rypäleitä kuljettavia traktoreita, suuria poimureita ja köynnösrivien laitaan parkkeerattuja autoja. Kurt ei täsmälleen tiedä, mihin hänen poimijansa ovat juuri siirtyneet, joten etsimme heitä pitkin lempeästi kumpuilevaa maisemaa. Vaikka Feiler-Artinger omistaakin myös seudun suurimman yksittäisen yhtenäisen viinitarhan nimeltään Umris, muiden vanhojen viinialueiden tapaan erillisten ja keskenään erilaisten palstojen kokoelma on alueen viljelijöille tyypillistä.
”Historialliset makeiden viinien tarhat sijaitsevat alhaalla järven läheisyydessä”, Kurt selittää. ”Nämä hieman ylempänä rinteessä sijaitsevat tarhat istutettiin vasta viinikirvan jälkeen, ja kalkkikivinen maaperä sekä suuremmat lämpötilavaihtelut sopivat hyvin kuiville valkoviineille sekä punaviinilajikkeille, joita parhaillaan poimimme.”
itävaltalaiset viinit Punaviinitarhat sijaitsevat loitommalla järvestä, Rustin yläpuolella. Taustalla Rust sekä Neusiedlersee.
Feiler-Artinger valmistaa koko ”Rustin trilogiaa”: mineraalisten kuivien valkoviinien (ylpeytenään itävaltalainen Neuburger) lisäksi heidän kokoelmaansa kuuluvat kuuluisat jalohomeen kurtistamista aromaattisista rypäleistä valmistettavat Beerenauselese ja Ruster Ausbruch, sekä suosiotaan kasvattaneet punaviinit kuten Blaufränkisch, Blauer Zweigelt ja Pinot Noir.
”Vielä maaliskuussa näytti siltä, että kasvukausi lähtee käyntiin varsin hitaasti, mutta kukat ilmestyivätkin nopeasti, ja lämpimän kesän seurauksena aloitimme sadonkorjuun tänä vuonna aiemmin kuin koskaan urani aikana”, paljastaa vuonna 1994 ensimmäisen satonsa korjannut Kurt. ”Olen varsin tyytyväinen vuosikertaan, ja pyrimme saamaan punaiset lajikkeet viinimöön mahdollisimman nopeasti nyt kun ne ovat parhaimmillaan.”
Löydämme poimijat. Talon omien työtekijöiden lisäksi heitä on saapunut järven toiselta puolelta Unkarista. Aikataulun huomioon ottaen heidän huolellisuutensa on silmiinpistävää: jokainen terttu tarkastetaan ja vioittuneet rypäleet irrotetaan. ”Saimme sateita pari viikkoa sitten, ja koska tiedämme, että jalohome on jo vallannut ohutkuorisemmat makeaksi tarkoitetut rypäleet, on tärkeää tarkistaa, että punaviiniksi päätyvät rypäleet ovat ehyitä ja terveitä – botrytis on kullanarvoista makeissa viineissä, mutta pilaa punaviinin”, selittää Kurt.
Poimijat työssään 18.9. 2018. klo 14. +28°C
Feiler Artinger
Vasemmalla: Kurt näyttää, kuinka yksittäiset jalohomeiset rypäleet tulee poistaa terveestä tertusta. Oikealla: Tämä jalohomeinen terttu saa kurtistua edelleen rauhassa. Siitä valmistetaan makeaa beerenausleseä.
Läheiselle naapurin palstalle vilkaistessani huomaan, että terttuja on kaksin verroin, mutta rypäleet vaikuttavat varsin heiveröisiltä ja niitä poimii ihmisen sijaan kone. ”Erilainen viini, erilaiset metodit”, kuittaa Kurt. Hän ei alleviivaa, kehu, eikä arvostele. Viinien laatu puhuu puolestaan, muistan
Alkon valikoimista löytyy kaksi Feiler-Artingerin viiniä: lue kuvaukset alta!
Lisää kuulumisia Itävallan reissultamme löydät täältä.
Tunnetko jo palkitun Lenz Moserin itävaltalaisen jälkiruokaviinin tarinan? Lue juttu Lenz Moserista täältä!
Teksti ja kuvat: Liisa Huttu-Hiltunen #viinipostireissaa

Suositukset

Feiler-Artinger Zweigelt Organic

Feiler-Artinger Zweigelt Organic

Klassisen tyylikäs, lajikkeelleen ominaisesti hieman rustiikkinen zweigelt tarjoilee kypsää kirsikkaa, vadelmaa ja mesimarjaa, mietoja yrttejä, hieman jugurttia ja maanläheisyyttä. Suussa kuiva, keskitäyteläinen, runsaan hapokas ja kypsän keskitanniininen kokonaisuus, jonka mineraalinen jälkimaku kihelmöi suussa miellyttävästi. Lihapastat, laatumakkarat ja maustetut lihapadat nauttivat tästä 10 kk tammessa kypsytetystä zweigeltista takuulla!

Itävalta 17,90€
Feiler-Artinger Beerenauslese 0.375 l

Feiler-Artinger Beerenauslese 0.375 l

Rehellisen puhdaspiirteinen beerenauslese on valmistettu myöhään poimituista ja osittain jalohomeen kurtistamista rypäleistä. Vaalean kullankeltainen viini on tulvillaan eksoottista hedelmää kuten aprikoosia ja mandariinia, kukkia ja marmeladia. Sen makeutta tasapainottavat sitruksiset hapot, ja jälkimaku on pitkä ja botrytiksen ansiosta miellyttävän terävä. Erinomainen kumppani homejuustoille, piirakoille (erityisesti omena-) ja linnunmaksalle sekä tulisille pikkusuolaisille.

Itävalta 21,89€