Emme ole vain yritys – ennen kaikkea olemme perhe. Lapsesta saakka olen saanut seurata isäni, setäni, isoisäni ja jopa isoisoisäni työtä samppanjoidemme parissa, enkä voisi kuvitellakaan työskenteleväni muualla.”

Näin kuvaa kosmopoliitti, vasta 37-vuotias Jean-Rémy Rapeneau työtään perheensä samppanjataloryppäässä Rapeneau Family Estates. Heidän omistukseensa kuuluu niin historiallisia récoltant-manipulant (viljelijä-valmistaja) samppanjataloja kuin hinta-laatusuhteensa ansiosta bestsellereiksi kohonneita samppanjamerkkejäkin, joista G.H. Martel on meillä Suomessa tunnetuin: G.H. Martel & C° Prestige Champagne Brut (15,99€ ½ plo) on puolikkaiden pullojen sarjassa Suomen myydyin samppanja.

Sukunimien ja samppanjamerkkien viidakko

Champagnen alueella perheet ovat viljelleet rypäleitä, perustaneet viinitaloja, myyneet viiniä ja kokonaisia merkkejä, menneet naimisiin, saaneet lapsia – jotka ovat puolestaan menneet naimisiin ja perustaneet uusia merkkejä vanhojen oheen… Vanhoja sukunimiä ja niiden yhdistelmiä vilisee pullojen etiketeissä, ja selvyyden vuoksi laki vaatii selventämään etiketissä missä määrin brändin omistaja on vaikuttanut viinin syntyyn: viljelemällä, valmistamalla, jälleen myymällä, vai jollain niiden yhdistelmistä?

Myös G.H. Martelin tarina kietoo yhteen Rapeneaun perheen viiden sukupolven lisäksi mm. Tabourinin, Lebrunin, Orbanin, Martinin ja De Cazanoven sukuja. Vaikka aiemmin erilliset viinitalot ovat nyt osa G.H. Martel -yhtymää, kaikki historialliset viinimerkit jatkavat omaa linjaansa historiaansa kunnioittaen. Ja miksi eivät jatkaisi? Yksin Champagne Charles de Cazanove komeilee Ranskan eniten myyvien samppanjoiden kärjessä, Champagne G.H. Martel & C° sekin vain muutaman sijan päässä. Maailmalla G.H. Martelin samppanjat ovat tunnettuja loistavasta hinta-laatusuhteestaan:

  • Toisin kuin ylikansallisten sijoitusyhtiöiden omistamat samppanjamerkit, me emme ratsasta bling blingillä tai elokuvatähdillä. Investoimme ennen kaikkea pullon sisältöön”, Jean-Rémy paljastaa.

Ja se kannattaa: Jean-Rémyn isä Christophe Rapeneau palkittiin vuonna 2017 Champagnen parhaana kellarimestarina.

Christophe Rapeneau
Christophe Rapeneau (kuva: Champagne G.H Martel & Co)

Maailman suurin samppanjaperhe

  • Isoisoisäni eli 101-vuotiaaksi – hän menehtyi vuonna 2001. Muistan hyvin, kuinka me kaikki neljä sukupolvea istuimme saman pöydän ääressä samppanjoita maistellen. Isoisoisäni neuvoikin meitä nauttimaan runsaasti samppanjaa, koska uskoi sen olevan pitkän ikänsä salaisuus!”
Champagne G.H Martel & Co
(kuva: Champagne G.H Martel & Co)

Jean-Remy ei juurikaan salaile sitä tosiseikkaa, että G.H.Martel -yhtymä on volyymiltaan maailman kuudenneksi suurin samppanjatalo. Erityisen ylpeä hän on kuitenkin siitä, että toisin kuin ne viisi suurempaa, G.H.Martel Group on edelleen 100% perheen omistuksessa. ”Emme myy käsilaukkuja, emme vodkaa tai hajuvesiä. Yhtään kuplaa ei ole vuotanut Wall Streetille. Kaikki päätökset tehdään samppanjan ehdoilla, perheen kesken”, latelee vuosittain 8 miljoonaa samppanjapulloa valmistavan perheen nuorin jäsen.

Alkuperäinen, vuonna 1869 Tabourinin perheen perustama G.H. Martel oli pitkään pelkästään rypäleiden viljelijä ja myyjä. André Tabourinin kuollessa talolla ei näyttänyt olevan jatkajaa, joten Rapeneaun perheen (tarkemmin Jean-Rémyn isoisoisoisän) vuonna 1901 perustama Maison Ernest Rapeneau astui mukaan kuvioon, ja lopulta (vuonna 1979) perustettiin uusi emoyhtiö: G.H. Martel & C°.

Ernest Rapeneau oli menestynyt negociantina eli luomalla lopullisia tuotteita ostamistaan viineistä. Hän möi myös kuplimattomia viinejä. Samppanjabisnes alkoi muuttua dramaattisesti vuoden 1927 jälkeen Champagnen rajojen piirtämisen myötä. Ernest ymmärsi, että menestyäkseen samppanjatuottajan oli myös omistettava maata itse. Nykyään G.H. Martel & C° on onnistunut kasvamaan yhdeksi suurimmista viinihehtaareiden omistajista. Heillä on tarhoja yhteensä 64:ssä kylässä.

Tutustu G.H. Martelin Alkon valikoimaan täältä!

Kuinka hyvin tunnet ilmiöksi nousseen turkoosiin pitsireunaan sonnustautuneen suosikkicavan? Lue Villa Conchin tarinasta huipulle!

G.H. Martel & Co Prestige Champagne Brut

Vuoden Viinit palkinto & Helsingin Sanomien Viikon Viini: G.H. Martel & Co Prestige Champagne Brut

Pronssia Vuoden Viinit kilpailussa pokannut G.H. Martel samppanja takaa vakaata laatua hyvässä hinta-laatusuhteessa!

Samppanjan hedelmäisyyttä seuraavat pullokypsytyksen aromit: paahtoleipää, voita, keksiä ja pähkinää. Suussa kuivaa ja hapokasta kokonaisuutta pyöristää runsas hedelmäisyys, ja runsaan moussen omaava viini toistaa maussa tuoksun aromit jättäen jälkeensä mineraalien ja hedelmien kirjon.

Saatavilla koossa 0,375 l, 0,75 l ja 1,5 l.

Psst! Helsingin Sanomien viiniasiantuntija Jouko Mykkänen valitsi kyseisen samppanjan Viikon Viiniksi, lue juttu täältä!

Mykkänen toteaa: ”Edulliseksi samppanjaksi tässä on yllättävästi miellyttävän monipuolinen ja herkullinen, rapean rapsakka maku.” Tähtiä samppanja sai ****!!!

YMPÄRISTÖVASTUULLINEN PAKKAUS

Ranska, AC Champagne

28,98 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram