Mikä viini grilliruoalle sopii?

Suomalaisen kesän parasta antia ovat valoisat illat, kiireetön yhdessäolo ja sesongin parhaista ruoista nauttiminen. Grillit kihisevät takapihoilla, mökeillä ja terasseilla, kun ulkoilusta halutaan nauttia pitkän talven jälkeen. Grilliruoka voi olla helppoa ja yksinkertaista – tai kaukaisten vieraiden saapuessa myös juhlavaa ja hienostuneilla lisukkeilla viimeisteltyä. Myös grilliviini on osa kattausta; se kruunaa juhlavan hetken, mutta voi myös olla yhtä mutkaton osa ateriaa kuin sinappi makkaran päällä.

Grillaukseen sopivia viinejä löytyy eri hintaluokista ja maista, mutta mitä tulisi ottaa huomioon niitä valitessa?

Liha/makkara? Valitse grilliviinin täyteläisyysaste pääraaka-aineen mukaan – tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä. Jos raaka-aine on kovin rasvainen, viinin hapot toimivat hyvin kokonaisuutta keventävänä vastaparina.

Mausteet? Onko kokonaisuus runsaan mausteinen? Pippurisia ja tulisia mausteita käytettäessä valitse hyvin hedelmäinen, jopa hilloinen viini. Mitä maustetumpi ruokasi on, sitä ”makeammalta” saisi viini tuntua suussa. (Muista, että makeuden kokemus syntyy myös kypsästä hedelmäisyydestä jäännössokerin lisäksi, ja vastaavasti runsas hapokkuus syö makeuden tuntumaa.) Runsaat tanniinit eivät ole mausteiden ystäviä, koska ne korostavat mausteisuutta samalla kun mausteet korostavat tanniinien kiristävää olemusta jättäen sekä viinin että ruoan aromit taustalle.

Puhdasaromiset lihat sallivat myös viinien hienostuneiden aromien osallistua makujen yhteiseen leikkiin, ja punaiseksi jätetty liha nauttii tanniineista.

Lisukkeet? Muista, että myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen. Makea kastike tai marinadi (useimmat grillikastikkeet ja marinadit ovat lievän makeita) nauttivat vastaavasti pyöreän hedelmäisestä viinistä, koska ruoan makeus saa viinin ”kuivumaan” suussa, ja hienostakin kuivan hapokkaasta viinistä saadaan sopimattomalla lisukkeella helposti metallinen ja kiristävä. Yrttiset tai hapokkaat lisukkeet taas nauttivat hapoista myös viinissä. Sinappeja on montaa laatua, makeita ja lempeitä tai tulisen voimakkaita. Onko se keskeinen makuelementti ruoassasi? Perunat puolestaan neutralisoivat kokonaisuutta ja vaativat vähemmän voimaa viiniltä. Vihreät tuoreet kasvikset ovat perusmaultaan kitkeriä, mutta suolalla maustaminen (tai muut suolaiset elementit) sekä kypsentäminen auttavat niiden yhdistämisessä viiniin.

Savu ja paahtaminen? Hiiltyneet aromit ovat perusmaultaan kitkeriä, ja kaipaavat vastapainokseen lempeitä hedelmäisiä aromeja – juuri näin makeiden grillikastikkeidenkin on määrä toimia. Tanniinit korostavat kitkeriä aromeja – vältä siis runsaan tanniinisia viinejä, jos pidät reunoilta hiiltyneestä lihasta. Savu on punaviinien kohdalla harvoin ongelma, mutta jos sekä ruoka että punaviini ovat kovin savuaromisia, saattaa savuisuus peittää muut aromit alleen. Pidä siis kohtuus kokonaisuudessa: jos toinen on runsaan savuinen, vähennä savuisuutta vastaavasti toisessa.

Entäs kalat ja kasvikset?

– Tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä. Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Kampasimpukka on maultaan herkkä mutta rakenteeltaan täyteläinen, kun taas pienemmät simpukat ilman kastikkeita tai kuorrutteita ovat hyvin kevyitä. Katkarapujen maku on hieman makea – niille sopivat runsaan hedelmäiset viinit. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

– Voimakkaat mausteet pitävät hedelmäisyydestä ja jäännössokeristaJos käytät runsaasti pippuria tai muita voimakkaita mausteita, valitse viini, jonka hedelmäisyys kantaa niiden suutuntuman yli. Kuiva, hyvin hedelmäinen viini kestää kohtuullisen maustamisen, mutta tulisuus vaatii jo hieman jäännössokeria, koska mausteet saavat viinin maistumaan todellista kuivemmalta.

– Lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteenKerma, runsas voi ja pähkinät nauttivat tammitetuista valkoviineistä. Yrtit ja tuoreet kasvikset kaveeraavat viinin hapokkuuden kanssa. Etenkin vihreät kasvikset ovat tuoreina kitkeriä, mutta niiden suolaaminen auttaa viinin suhteen. Jos käytät happamia lisukkeita kuten vinaigrettea tai sitruunaa, muista vastaavasti hapokkuus myös viinissä ettei ruoka ”latista” viiniä suussa. Hapokkaat viinit ryhdistävät myös rasvaiset elementit, kuten runsaasti voita ja kananmunan keltuaista sisältävät kastikkeet, juustokuorrutteet tai kermaperunat. Jos käytät makeita lisukkeita, muista makeus myös viinissä. Jotkut keitetyt kasvikset ovat luonnollisesti makeita, mutta yleensä ne toimivat kuten perunat ja ovat sellaisenaan kokonaisuutta neutralisoivia elementtejä. Kevyt, hedelmäinen ja/tai yrttinen viini toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

– Hiiltyneet maut pehmenevät hedelmäisellä viinilläHiiltynyt kalan nahka, tai ”poltetut” kevätsipulit ovat myös herkullisia, kun suosit hedelmäistä viiniä. Myös savustetut kalat sopivat hyvin kuivan mutta hedelmäisen viinin pariksi. Vältä runsaan tammitettuja viinejä, jos ruoka on hyvin savuaromista – tammen aromit korostavat savua entisestään.

–  Lisää grilliviinejä kaloille ja kasviruoille löydät täältä!

Grillauksen parhaat reseptit löydät tietenkin K-Ruoan sivuilta!

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Kaslerit ja ribsit: Pinha Ribeiro Santo Reserva

Grillissä valmistuu perinteisten lihojen ja makkaroiden lisäksi myös ribsejä tai rasvaisia liharuokia kuten kasleria. Testaa esimerkiksi entrecoten kyljessä salsa verdeä ja rinnalla rouhean marjaista ja täyteläistä portugalilaista!

Pinha Reserva on kolmen rypälelajikkeen tyylikäs ja hieman kehittynyt sekoitus, joka on loistava pari runsaanmakuisille liharuoille tai grillissä paahteisen pinnan ottaneelle pihville.

Portugali

11,95 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

El Coto Crianza

Hampurilaisille ja makkaroille: El Coto Crianza

Grillikauden täsmäviini tulee Espanjasta!

Keskitäyteläinen punaviini, joka pehmeän mausteisuutensa vuoksi on omiaan grillikauden lihaherkkujen kyljessä ja hampurilaisten kyytipoikana! Tyylikäs El Coto on myös Espanjan myydyin Rioja-viini.

Espanja

12,98 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Terres Secretes Bourgogne Chardonnay Oak Aged

Kokonaisena paahdettu kukkakaali: Terres Secretes Bourgogne Chardonnay Oak Aged

Maconin alueen viinit ovat tunnettuja rehevästä hedelmäisyydestään ja burgundilaisittain voimakkaista tammen aromeistaan. Tämän vuoksi Terres Secretes hanapakkaus maistuisi vaikkapa kokonaisena paahdetun kukkakaalin kaverina.

K-Ruoan sivuilta löytyy herkullinen resepti kukkakaalin valmistukseen!

Ranska

39,98 €/2.25l

Alkon verkkokauppa

Franck Millet Sancerre

Grillattu kala: Domaine Franck Millet Sancerre

Grillattu kala on klassikko kesäpöydän herkku. Klassisen ruoan kumppaniksi suosittelemme klassista viiniä: Ranskalainen Sancerre on omiaan kesäisten kalaruokien kanssa sen runsaan hapokkuutensa vuoksi. Tämä tyylipuhdas sancerre on kuiva ja runsaan hapokas, jonka tiivistä makumaailmaa täydentää lime ja omena. Jälkimaku on pitkä ja runsaan mineraalinen.

Ranska

21,89 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram