Mikä viini grilliruoalle sopii?

Suomalaisen kesän parasta antia ovat valoisat illat, kiireetön yhdessäolo ja sesongin parhaista ruoista nauttiminen. Grillit kihisevät takapihoilla, mökeillä ja terasseilla, kun ulkoilusta halutaan nauttia pitkän talven jälkeen. Grilliruoka voi olla helppoa ja yksinkertaista – tai kaukaisten vieraiden saapuessa myös juhlavaa ja hienostuneilla lisukkeilla viimeisteltyä. Myös grilliviini on osa kattausta; se kruunaa juhlavan hetken, mutta voi myös olla yhtä mutkaton osa ateriaa kuin sinappi makkaran päällä.

Grillaukseen sopivia viinejä löytyy eri hintaluokista ja maista, mutta mitä tulisi ottaa huomioon niitä valitessa?

Liha/makkara? Valitse grilliviinin täyteläisyysaste pääraaka-aineen mukaan – tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä. Jos raaka-aine on kovin rasvainen, viinin hapot toimivat hyvin kokonaisuutta keventävänä vastaparina.

Mausteet? Onko kokonaisuus runsaan mausteinen? Pippurisia ja tulisia mausteita käytettäessä valitse hyvin hedelmäinen, jopa hilloinen viini. Mitä maustetumpi ruokasi on, sitä ”makeammalta” saisi viini tuntua suussa. (Muista, että makeuden kokemus syntyy myös kypsästä hedelmäisyydestä jäännössokerin lisäksi, ja vastaavasti runsas hapokkuus syö makeuden tuntumaa.) Runsaat tanniinit eivät ole mausteiden ystäviä, koska ne korostavat mausteisuutta samalla kun mausteet korostavat tanniinien kiristävää olemusta jättäen sekä viinin että ruoan aromit taustalle.

Puhdasaromiset lihat sallivat myös viinien hienostuneiden aromien osallistua makujen yhteiseen leikkiin, ja punaiseksi jätetty liha nauttii tanniineista.

Lisukkeet? Muista, että myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen. Makea kastike tai marinadi (useimmat grillikastikkeet ja marinadit ovat lievän makeita) nauttivat vastaavasti pyöreän hedelmäisestä viinistä, koska ruoan makeus saa viinin ”kuivumaan” suussa, ja hienostakin kuivan hapokkaasta viinistä saadaan sopimattomalla lisukkeella helposti metallinen ja kiristävä. Yrttiset tai hapokkaat lisukkeet taas nauttivat hapoista myös viinissä. Sinappeja on montaa laatua, makeita ja lempeitä tai tulisen voimakkaita. Onko se keskeinen makuelementti ruoassasi? Perunat puolestaan neutralisoivat kokonaisuutta ja vaativat vähemmän voimaa viiniltä. Vihreät tuoreet kasvikset ovat perusmaultaan kitkeriä, mutta suolalla maustaminen (tai muut suolaiset elementit) sekä kypsentäminen auttavat niiden yhdistämisessä viiniin.

Savu ja paahtaminen? Hiiltyneet aromit ovat perusmaultaan kitkeriä, ja kaipaavat vastapainokseen lempeitä hedelmäisiä aromeja – juuri näin makeiden grillikastikkeidenkin on määrä toimia. Tanniinit korostavat kitkeriä aromeja – vältä siis runsaan tanniinisia viinejä, jos pidät reunoilta hiiltyneestä lihasta. Savu on punaviinien kohdalla harvoin ongelma, mutta jos sekä ruoka että punaviini ovat kovin savuaromisia, saattaa savuisuus peittää muut aromit alleen. Pidä siis kohtuus kokonaisuudessa: jos toinen on runsaan savuinen, vähennä savuisuutta vastaavasti toisessa.

Entäs kalat ja kasvikset?

– Tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä. Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Kampasimpukka on maultaan herkkä mutta rakenteeltaan täyteläinen, kun taas pienemmät simpukat ilman kastikkeita tai kuorrutteita ovat hyvin kevyitä. Katkarapujen maku on hieman makea – niille sopivat runsaan hedelmäiset viinit. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

– Voimakkaat mausteet pitävät hedelmäisyydestä ja jäännössokeristaJos käytät runsaasti pippuria tai muita voimakkaita mausteita, valitse viini, jonka hedelmäisyys kantaa niiden suutuntuman yli. Kuiva, hyvin hedelmäinen viini kestää kohtuullisen maustamisen, mutta tulisuus vaatii jo hieman jäännössokeria, koska mausteet saavat viinin maistumaan todellista kuivemmalta.

– Lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteenKerma, runsas voi ja pähkinät nauttivat tammitetuista valkoviineistä. Yrtit ja tuoreet kasvikset kaveeraavat viinin hapokkuuden kanssa. Etenkin vihreät kasvikset ovat tuoreina kitkeriä, mutta niiden suolaaminen auttaa viinin suhteen. Jos käytät happamia lisukkeita kuten vinaigrettea tai sitruunaa, muista vastaavasti hapokkuus myös viinissä ettei ruoka ”latista” viiniä suussa. Hapokkaat viinit ryhdistävät myös rasvaiset elementit, kuten runsaasti voita ja kananmunan keltuaista sisältävät kastikkeet, juustokuorrutteet tai kermaperunat. Jos käytät makeita lisukkeita, muista makeus myös viinissä. Jotkut keitetyt kasvikset ovat luonnollisesti makeita, mutta yleensä ne toimivat kuten perunat ja ovat sellaisenaan kokonaisuutta neutralisoivia elementtejä. Kevyt, hedelmäinen ja/tai yrttinen viini toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

– Hiiltyneet maut pehmenevät hedelmäisellä viinilläHiiltynyt kalan nahka, tai ”poltetut” kevätsipulit ovat myös herkullisia, kun suosit hedelmäistä viiniä. Myös savustetut kalat sopivat hyvin kuivan mutta hedelmäisen viinin pariksi. Vältä runsaan tammitettuja viinejä, jos ruoka on hyvin savuaromista – tammen aromit korostavat savua entisestään.

–  Lisää grilliviinejä kaloille ja kasviruoille löydät täältä!

Grillauksen parhaat reseptit löydät tietenkin K-Ruoan sivuilta!

Plan B Shiraz

Aussipunkku burgereille: Plan B! Shiraz

Pyöreä ja pehmeä punaviini, jota kelpaa nautiskella niin itsekseen kuin kesän trendikkäiden burgereiden kanssa. Maltillinen hapoiltaan ja tanniineiltaan. Innovatiivinen ja nuorekas Plan B! -viinitalo pääsi australialaisen viinioppaan Halliday Wine Companionin 2020 Top 10 -listalle ”mustana hevosena” hienon menestyksensä ansiosta. Plan B! -viinit ovat tunnettuja maailman ympäri hyvästä hinta-laatusuhteestaan ja selkeästä makuprofiilistaan.

Australia

14,28 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

El Coto Crianza

Grillikyljyksille: El Coto Crianza

Grillikauden täsmäviini tulee Espanjasta! Keskitäyteläinen punaviini, joka pehmeän mausteisuutensa vuoksi on omiaan grillikauden lihaherkkujen kyljessä ja etenkin makkaroiden kyytipoikana! Tyylikäs El Coto on myös Espanjan myydyin Rioja-viini.

Espanja

13,49 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Zenato Valpolicella Superiore

Välimerellisille grillivartaille: Zenato Valpolicella Superiore

Kun vartaissa on välimeren makuja kuten valkosipulilla marinoitua lammasta, halloumia ja kasviksia, rustiikki ja soivan rehevä Zenato Valpolicella on nappivalinta.

Italia

13,99 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Lunar Apogé Côtes du Rhône

Vegegrilliruokien kaveri: Lunar Apogé Côtes du Rhône

Luonnonhiivoin käyneet rypäleet muodostavat yhdessä muhevan maanläheisen kokonaisuuden, joka sopii mainiosti vegegrilliruokien kaveriksi. Kokeile esimerkiksi munakoison ja kesäkurpitsan kanssa.

LUOMU, BIODYNAAMINEN

Ranska

14,98 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Chivite Legardeta Garnacha 2017

Barbequen nappivalinta: Chivite Legardeta Garnacha

Kevään uutuus, Chiviten täyteläinen, mehevä ja pyöreä Single Vineyard Garnacha on nappivalinta grilliherherkkujen seuraan. Esimerkiksi savupaprikalla ja chipotlella tai barbeque kastikkeella maustettu liha ja grillikasvikset maistuvat tämän herkullisen viinin seurana. Decanter 91 pistettä.

Espanja

15,96 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Château Saint-Sernin Malbec de Calcaire 2016

Kesän tuhti grilliviini: Château Saint-Sernin Malbec de Calcaire

Lämminhenkinen ja roteva viini Malbecin synnyinseudulta Etelä-Ranskasta. Runsas suutuntuma ja kypsät tanniinit muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden. Tässä mainio grilliviini koko kesälle.

HVE SERTIFIOINTI

Ranska

17,01 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram