Mikä viini grilliruoalle sopii? Ei huolta, Viiniposti vinkkaa kolme alle 14 € punaviiniä lihaherkuille!

Suomalaisen kesän parasta antia ovat valoisat illat, kiireetön yhdessäolo ja sesongin parhaista ruoista nauttiminen. Grillit kihisevät takapihoilla, mökeillä ja terasseilla, kun ulkoilusta halutaan nauttia pitkän talven jälkeen. Grilliruoka voi olla helppoa ja yksinkertaista – tai kaukaisten vieraiden saapuessa myös juhlavaa ja hienostuneilla lisukkeilla viimeisteltyä. Myös grilliviini on osa kattausta; se kruunaa juhlavan hetken, mutta voi myös olla yhtä mutkaton osa ateriaa kuin sinappi makkaran päällä.

Millaiset viinit sopivat puolestaan grillatulle kalalle tai kasviksille? Vinkit viinin valintaan löydät täältä!

Grillaukseen sopivia viinejä löytyy eri hintaluokista ja maista, mutta mitä tulisi ottaa huomioon niitä valitessa? Viini grilliruoalle valitaan näin:

-Liha/makkara? Valitse grilliviinin täyteläisyysaste pääraaka-aineen mukaan – tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä. Jos raaka-aine on kovin rasvainen, viinin hapot toimivat hyvin kokonaisuutta keventävänä vastaparina.

-Mausteet? Onko kokonaisuus runsaan mausteinen? Pippurisia ja tulisia mausteita käytettäessä valitse hyvin hedelmäinen, jopa hilloinen viini. Mitä maustetumpi ruokasi on, sitä ”makeammalta” saisi viini tuntua suussa. (Muista, että makeuden kokemus syntyy myös kypsästä hedelmäisyydestä jäännössokerin lisäksi, ja vastaavasti runsas hapokkuus syö makeuden tuntumaa.) Runsaat tanniinit eivät ole mausteiden ystäviä, koska ne korostavat mausteisuutta samalla kun mausteet korostavat tanniinien kiristävää olemusta jättäen sekä viinin että ruoan aromit taustalle.

-Puhdasaromiset lihat sallivat myös viinien hienostuneiden aromien osallistua makujen yhteiseen leikkiin, ja punaiseksi jätetty liha nauttii tanniineista.

-Lisukkeet? Muista, että myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen. Makea kastike tai marinadi (useimmat grillikastikkeet ja marinadit ovat lievän makeita) nauttivat vastaavasti pyöreän hedelmäisestä viinistä, koska ruoan makeus saa viinin ”kuivumaan” suussa, ja hienostakin kuivan hapokkaasta viinistä saadaan sopimattomalla lisukkeella helposti metallinen ja kiristävä. Yrttiset tai hapokkaat lisukkeet taas nauttivat hapoista myös viinissä. Sinappeja on montaa laatua, makeita ja lempeitä tai tulisen voimakkaita. Onko se keskeinen makuelementti ruoassasi? Perunat puolestaan neutralisoivat kokonaisuutta ja vaativat vähemmän voimaa viiniltä. Vihreät tuoreet kasvikset ovat perusmaultaan kitkeriä, mutta suolalla maustaminen (tai muut suolaiset elementit) sekä kypsentäminen auttavat niiden yhdistämisessä viiniin.

-Savu ja paahtaminen? Hiiltyneet aromit ovat perusmaultaan kitkeriä, ja kaipaavat vastapainokseen lempeitä hedelmäisiä aromeja – juuri näin makeiden grillikastikkeidenkin on määrä toimia. Tanniinit korostavat kitkeriä aromeja – vältä siis runsaan tanniinisia viinejä, jos pidät reunoilta hiiltyneestä lihasta. Savu on punaviinien kohdalla harvoin ongelma, mutta jos sekä ruoka että punaviini ovat kovin savuaromisia, saattaa savuisuus peittää muut aromit alleen. Pidä siis kohtuus kokonaisuudessa: jos toinen on runsaan savuinen, vähennä savuisuutta vastaavasti toisessa.

Grillauksen parhaat reseptit löydät tietenkin K-Ruoan sivuilta!

Viiniposti suosittelee seuraavia grilliviinejä kesän maistuviin hetkiin:

Calvet Cahors Malbec

Calvet Cahors Malbec

Tummanpuhuva, täyteläisen marjainen ja mausteinen viini, joka suorastaan pyytää grillattua lihaa kumppanikseen.

Kuiva, keskitäyteläinen mutta edelleen runsaan hedelmäinen viini on maltillisen hapokas ja pehmeätanniininen sallien ruokakumppaneiltansa myös mausteisuutta.

11,98 €/0.75l

Ranska

Alkon verkkokauppa

El Coto Crianza

El Coto Crianza

Grillikauden täsmäviini Espanjasta!

Keskitäyteläinen punaviini, joka pehmeän mausteisuutensa vuoksi on omiaan grillikauden lihaherkkujen kyljessä! Tyylikäs El Coto on Espanjan myydyin Rioja-viini.

12,94 €/0.75l

Espanja

Alkon verkkokauppa

Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

Tämän viinin yhdistäminen ei ole vaikeaa!

Mehevä ja notkea viini, joka on samalla nahkainen ja rustiikkinen sekä tyylikkään mausteinen. Viini sopii tuhdeille liharuoille – nappivalinta siis kesän lihaisten grilliherkkujen kanssa!

13,99 €/0.75l

Italia

Alkon verkkokauppa

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram