Kalojen, kinkkujen ja kalkkunoiden jälkeen onkin jo aika aterian lopulliselle huipennukselle; jälkiruoalle. Mausteiset kakut ja leivonnaiset, marjaiset jälkiruoat ja tummasuklaa kaikissa muodoissaan ja suolaiset juustot ovat oivallisia portviinin seuralaisia. Hedelmäkakkujen kaveriksi kannattaa taas parittaa aito vuosikertasiideri.

Aterian jälkeen maistellaan myös yhtä sun toista juustoa. Voimakkaiden, kypsien juustojen kumppanina maistuu täyteläinen punaviini, kun taas homejuustojen kanssa kelpaa nauttia makeaa jälkiruokaviiniä.

Nappaa mukaan myös viinitäsmävalinnat joulun kalapöydälle ja kinkulle!

Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese

Juustoille: Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese

Hong Kongissa vuonna 2016 maailman parhaaksi jälkiruokaviiniksi valittu trockenbeerenauslese on kirjaimellisesti Itävallan kultaista nektaria: Sitä voidaan valmistaa ainoastaan vuosina, jolloin syksyn olosuhteet ovat otolliset jalohomeen kurtistamien rypäleiden myöhäiseen keruuseen.

Kullankeltaisen viinin tuoksu on tulvillaan aprikoosin, ananaksen, marmeladin, hunajan ja hienon jalohomeen aromeja. Suussa makea, täyteläinen, erittäin hapokas, aromeillaan aistit täyttävä ja erittäin pitkä kokonaisuus, joka on täydellisessä tasapainossa – superlatiivien täydentäessä toisiaan. Viini ei kavahda voimakkaitakaan juustoja ja sopii myös (sini)homejuustoille runsaan makeutensa ansiosta. Perinteinen yhdistelmä se on hedelmätortuille ja –kakuille.

18,50 €/0.375l

Tilaa tästä

Juustoille: Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Viini on erittäin täyteläinen, maultaan tiivis, makeahko ja rakenteeltaan harmonisen tasapainoinen. Jälkimaussa maistuvat kypsä hedelmä, kirsikka, luumu ja tumma suklaa. Amaronelle tyypillinen hapankirsikka sekä mausteisuus ovat myös hyvin esillä. Herkullinen ja pitkään viipyvä jälkimaku.

Zenato Amarone della Valpolicella Classico sai täydet viisi tähteä Viinistä Viiniin 2019 kirjassa. Tämä huippuviini yhdessä voimakkaiden, kypsytettyjen juustojen kanssa on täydellinen jouluillallisen huipentuma.

39,99 €/0.75l

Tilaa tästä

Jälkiruoille: Noval 10 Year Old Tawny Port

Noval 10 Year Old Tawny Port on tyylikäs, pehmeän eloisa kokonaisuus, jolle juustot, kermavanukkaat ja kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä sisältävät keksit ja kakut tarjoavat lumoavia makupareja. Viinin mausta löytyy kuivattua kirsikkaa, mantelia, taatelia ja kanelia. Eloisa hapokkuus täydentää suun makeutta. Quinta do Noval on yksi nimekkäimmistä Douron laakson portviinitiloista. Portviini -kirjassa Jukka Sinivirta antoi viinitalolle 3/3 tähteä. Viinitalo on tuottanut laadukkaita viinejä vuodesta 1715.

17,90 €/0.375l

Tilaa tästä

Jälkiruoille: Dupont Cidre Reserve Calvados Cask

Vanhoissa calvadostynnyreissä kypsytetty aito ja herkkä vuosikertasiideri, joka viinin tapaan nauttii myös pullossa ikääntymisestä! Siideri on valmistettu 67% makeankirpeistä ja 33% hapokkaista laatuomenalajikkeista. Pastöroimaton oljenkeltainen, suussa puolikuiva ja lempeästi kupliva laatusiideri maistuu esimerkiksi joulun hedelmäkakkujen kaverina! Viisi tähteä Helsingin Sanomien Viikon Juoma -osiossa.

18,98 €/0.75l

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram