Joulukuu on rauhoittumisen sekä herkullisen ruoan ja juoman aikaa. Tämän kunniaksi joulukuussa Alkosta on saatavilla hurmaava uutuus-rose, kylmiä iltoja lämmittäviä punaviinejä sekä herkutteluhetket kruunaava portviini!

Lunar Apogé  Côtes du Rhône – persoonallinen viini biodynaamiselta perhetilalta

Sisarukset Fabien ja Magali johtavat yhdessä 4. sukupolven perhetilaansa Roquemauressa Côtes du Rhônen viinialueella. Heidän viinitarhojaan on hoidettu jo pitkään luonnonmukaisesti: heidän isänsä ansaitsi luomusertifikaatin jo vuonna 1997 ja sisarusten johdolla tila muutettiin täysin biodynaamiseksi. Vuonna 2009 Demeter-sertifioitu tila kukoistaa, ja viinien persoonallinen laatu kertoo kasvien hyvinvoinnista.

Luonnonhiivoin käyneet Grenache (50%), Syrah (25%), Mourcedre (15%) ja Cinsault (10%) muodostavat yhdessä muhevan maanläheisen kokonaisuuden, joka säestää luonteikkaasti lihapiirakat, lihaisat pastat, sienirisotot ja haudutetut lihapadat.

Aavistuksen tiileen taittavan punaviinin tuoksu on runsas ja rehevän maalaismainen: Siitä voi aistia kirsikkaa, orvokkia, lakritsia, mustapippuria, keitettyjä vihanneksia ja nahkaa.  Suussa kuiva viini jatkaa runsaan mutta hellän marjaisella maulla, jota elävöittävät miellyttävä hapokkuus ja maltilliset kypsät tanniinit. Keskitäyteläinen kokonaisuus on persoonallinen ja tasapainoinen: luonteikas maalaismaisen herttainen viini, josta teollinen kliininen tuotanto on kaukana.

14,91 €/0.75l

Tilaa tästä

Chivite las Fincas Rosado – laadukas gastronominen rosee Espanjan Navarrasta

Vuonna 1647 perustettu J. Chivite Family Estates on yksi Espanjan vanhimmista edelleen perheomisteisista viinitaloista. Jo 11 sukupolven ajan Chiviten perhe on hoitanut Navarran alueen kalkkikivisiä ja savisia viinitarhoja selviytyen niin viinikirvasta kuin maan taloudellisista ja poliittisista käänteistäkin.

Chivite las Fincas Rosadon lajikkeet Garnacha ja Tempranillo kasvavat Navarrassa Finca de Legardetan viinitarhalla, jonka ilmastoon vaikuttavat sekä Atlantti että mannermaiset olosuhteet. Suhteellisen varhain poimitut rypäleet on puristettu pian murskaamisen jälkeen, ja roseemehu on juoksutettu teräksiseen käymisastiaan oltuaan vain hetken kuorikontaktissa. Viinikäyminen matalassa lämpötilassa takaa, että rypäleiden hedelmäiset aromit säilyvät pulloon saakka. Käymisen jälkeen viinin on annettu levätä sakkansa päällä suutuntuman runsauden lisäämiseksi.

Kevyen lohenpunaisen viinin tuoksu on runsas: mansikan, vadelman ja ruusunmarjan lisäksi siitä voi aistia hentoa yrttisyyttä sekä fenkolia. Suussa kuiva ja varsin runsas, miellyttävä hapokkuus raikastaa keskitäyteläistä kokonaisuutta, ja jälkimaussa mineraalisuus jää kihelmöimään huulten ympärille marjakimaran edelleen maistuessa. Laadukas rosee on yhtä aikaa suoraviivainen ja erittäin laadukas kertoen sekä onnistuneista olosuhteista viinitarhalla että huolella tehdystä viinin valmistuksesta.  Ruokasuosituksena lohi tai kana, salaatilla tai vaikkapa kermaperunoilla. Miedon yrttinen lisuke viimeistelee kokonaisuuden.

15,99 €/0.75l

Tilaa tästä

Churchill LBV

Churchill Late Bottled Vintage 2005 – löytö, joka ei kellaria pelkää!

John Graham perusti vaimonsa sukunimeä kantavan portviinitalon vuonna 1981, toiveenaan jatkaa sukunsa pitkää perinnettä mutta samalla luoda jotain omaa ja persoonallista. Viinit valmistetaan mahdollisimman pitkälle luonnollisin menetelmin ja mahdollisimman pienellä brandin lisäyksellä.

Late Bottled Vintage Port on nauttinut tynnyrikypsytyksestä 4 vuotta ennen pullotustaan. Se suositellaan dekantoitavaksi avattaessa, mielellään 2 tuntia ennen nauttimista. Avattu pullo säilyy 10 päivän ajan viileässä, etenkin jos se suljetaan vakuumikorkilla.

Keskisyvän, reunoiltaan tiileen taittavan tumman rubiininpunaisen viinin tuoksu on runsas: sen tiivis hedelmä on edelleen varsin nuorekasta, mutta kuivatut hedelmät (kuten luumu ja mustikka), kahvi, toffee, yrtit sekä mausteet ovat aloittaneet hitaasti yltyvän tanssinsa. Suussa viini on makea, mutta rapsakat hapot ja varsin tuntuvat tanniinit ryhdistävät tiiviin kokonaisuuden nopeasti kuin sotilaan tervehdys. Konsentroitunut makumaailma vastaa tuoksun aromeja, ja pitkä jälkimaku lupaa upeaa ja pitkää ikää hienolle viinille!  

32,90 €

Tilaa tästä

Dal Cero Klanis – toscanalainen huippu-syrah

Toscanan sisämaassa, lähellä Trasimenon järveä ja Umbrian rajaa sijaitsee pieni ja verrattain nuori viinialue, Cortona DOC. Hurmaavan kukkulakaupungin laidalla sijaitsevien viinitarhojen ylpeys on Syrah-rypälelajike, joka menestyy erinomaisesti paikallisissa olosuhteissa. Alueen viinit ovat kovassa nosteessa ja (vielä) varsin hyvässä hinta-laatusuhteessa verrattuna maailmankuuluihin naapureihinsa Montepulcianoon ja Montalcinoon!

Klanis-nimisen viinitarhan Syrah-rypäleet poimitaan käsin, ja vain parhaat tertut valitaan Klanis-nimeä kantavaan viiniin. Viinimössä rypäleiden valikoiva tarkistus tapahtuu vielä kahdesti: sekä ennen rankojen poistoa että sen jälkeen. Hellästi murskatut rypäleet siirretään käymään lämpökontrolloiduissa terästankeissa, minkä jälkeen viinin annetaan edelleen maseroitua kuoriaineksensa kanssa. Malolaktisen käymisen jälkeen viiniä kypsytetään osin suurissa, osin pienemmissä tammitynnyreissä 16 kuukauden ajan, ja pullotuksen jälkeen vielä 8-10 kuukautta ennen myyntiin laskua.

Syvä purppuranpunainen viini tuoksuu mehevästi kypsille hedelmille ja marjoille kuten luumulle, karhunvatukoille, mustaherukoille ja mustikoille, ja tummaa tuoksua täydentävät suklaa, hasselpähkinä sekä ripaus vaniljaa. Suussa kuivan viinin muhkeaa hedelmää tasapainottavat ryhdikkäät hapot ja tuntuvat kypsät tanniinit. Erinomainen ruokaviini täydentää laadukkaat grillatut ja paahdetut pihvit, riistan ja kovat juustot pimeänä talvi-iltana.

39,90 €/0.75l

Tilaa tästä

Italialaisen Tommasi Adorato Appassionato Bianco – valkoviinin uusi hanapakkaus on askel kohti muovijätteen vähentämistä

Italialainen viinintuottaja Tommasi Viticoltore pakkasi valkoviininsä Norjan markkinoita varten laatikkoon, jonka kantokahva on pelkkä syvennys pakkauksen yläosassa. Ympäristösyistä muovikahvasta haluttiin luopua, mutta samalla saatiin aikaan yllättävästi paremmin ja tukevammin kannettava hanapakkaus. Myös Alkossa viinin hanapakkaus muuttuu. Ensimmäiset muovikahvattomat ovat jo hyllyillä.

Rypäleinä Chardonnay ja Garganega. Osa viimeksi mainituista rypäleistä on kuivattu ennen murskausta. Viini on kypsytetty terästankissa. Väriltään kullankeltainen viini tuoksuu trooppisilta hedelmiltä, hieman mausteiselta ja aavistuksen hunajaiselta. Suussa viini on puolikuiva ja keskihapokas, persikkainen, kevyen mausteinen. Kokeile maustettujen risottojen ja aasialaisten riisiruokien kanssa. Hyvä valinta myös keitoille, kalalle ja vaalealle lihalle.

36,58 €/3.0l

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram