Joulukuun juhlien aikaan on mukavaa kutsua ystäviä syömään ja nauttia laadukkaasta pihvistä kynttilän valossa. Mutta millainen punaviini pihville sopii? Viinin valintaan vaikuttavat sekä liha että sen valmistustapa lisukkeita unohtamatta. Makeahko kastike vaatii makeutta tai runsasta hedelmäisyyttä, hapokas taas happoja tai viini jää latteaksi. Onko kokonaisuus rasvainen – hapot ovat hyvä vastapaino. Paahdatko pihvin reunat tai jopa grillaatko sen? Muista silloin mehevä hedelmäisyys, etteivät kitkerät maut kumuloidu suussa.

Olemme valinneet kolme erinomaista pihviviiniä eri hintaluokista. Katso myös reseptimme härän sisäfileepihvit punaviinikastikkeessa ja illallinen on jo puoliksi tehty!

Marques de Casa Concha Merlot

Ylähylly

Marques de Casa Concha Merlot

2013, 18,89

Chilessä, Maule-joen pohjoispuolella pengerretyt rinteet saavat runsaasti aurinkoa, mutta nauttivat samalla veden läheisyyden tarjoamasta kosteudesta ja viileistä tuulahduksista, jotka valuvat Andeilta alas. Näissä olosuhteissa kypsyy runsaan hedelmäinen ja mehevän voimakas Merlot.

Väri on jopa mustasävytteinen, intensiivisessä tuoksussa on mustaherukkaa, karhunvatukkaa, luumua, mausteita, vaniljaa ja mokkaa. 18 kuukauden kypsytys ranskalaisissa tammitynnyreissä on rikastanut viiniä pehmeällä savuisuudella tuoden makuun lisäksi kahvin ja tumman suklaan aromeita. Tanniinit ovat niinikään pehmeät.

Viinin runsas hedelmä kantaa hieman hiiltyneidenkin, kitkerien aromeiden yli, ja sopii siksi erinomaisesti grillatulle tuhdille lihalle, myös riistalle. Jos paahdat (vaikka sisältä verisenkin) pihvisi reunat valuraudalla tummiksi, ja tarjoat lisukkeeksi paahdettuja vihanneksia, kuten tomaattia, paprikaa tai sieniä, tämä viini on erinomainen valinta!

 

 

Tilaa tästä

Perelada 5 Finques Reserva

Keskihylly

Perelada 5 Finques Reserva

2013, 15,98

Viinintekijän yksi tärkeimmistä taidoista on blendaus, eli tankeissa ja/tai tynnyreissä vastakäyneiden viinien sekoitus siten, että lopputuote on tarkoituksenmukainen ja balanssissa. Espanjan Empordàssa viiniä on valmistettu jo 2500 vuotta, ja se on tunnettu erittäin variantista maaperästään. Tämän viinin rypälelajikkeita on peräti viisi, mutta ei siinä vielä kaikki: jokainen niistä tulee täysin erilaiselta tarhalta, jokaisen maaperä sekä olosuhteet ovat erilaiset. Tässä luovuuden mestarinäytteessä erilaiset ominaisuudet täydentävätkin toinen toisiaan, jokainen tuo oman lisänsä, omat arominsa ja olemuksensa täyteläiseen lopputuotteeseen, joka on upean moniulotteinen.

Jo syvä luumunpunainen väri lupaa tiiviyttä ja täyteläisyyttä, ja tuoksu on runsaan tummasävytteinen: kypsää mustaherukkaa, kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta, paahteisuutta. Suussa viini on täyteläinen, ryhdikäs, voimakkaan mutta pyöreän tanniininen. Aromit täydentyvät vielä orastavalla nahkaisuudella sekä aavistuksella mokkakahvia luvaten lisää rustiikkisuutta ikääntymisen myötä. Pitkä lämmin jälkimaku viimeistelee kokemuksen.

Voimakas viini pärjää voimakkaidenkin liharuokien rinnalla, runsas hedelmä kantaa aavistuksen makeuttakin sisältävän kastikkeen yli. Lihan sijasta voit myös tarjota kovia suolaisia juustoja ja antaa viinin lämmittää talvista tunnelmaa.

 

Tilaa tästä

Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage

Alahylly

Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage

2014, 8,99

Lyngroven laatutarhat katselevat Stellenboschin kukkuloilta False Bayn lahdelle etelään päin. Ukkosmyrskyt tammikuussa 2014 toivat graniittiseen ja saviseen maaperään lisäannoksen typpeä saaden aikaan myöhäisen kasvupyrähdyksen rypäleissä. Shiraz poimittiin helmikuun lopussa, kun taas Pinotage kypsyi pitkälle maaliskuuhun, jonka jälkeen ne kävivät viiniksi avoimissa terästankeissa. Hapen läsnäolo alkoholikäymisen aikana maksimoi värin ja muiden kuorista irtoavien ominaisuuksien uuttumista mehuun pehmentäen samalla tanniinien kireyttä.

Intensiivinen tumman luumun värinen viini tuoksuu kypsiltä maustetuilta kirsikoilta, luumulta ja karhuvatukoilta. Pitkän tammikypsytyksen seurauksena aromeista löytyy myös paahteisuutta, savua sekä mokkaa. Pehmeät tanniinit tuovat ryhtiä tälle täyteläiselle ja kokonaisuudessaan voimakkaalle viinille.

Viini sopii hyvin voimakkaalle, paistetulle punaiselle lihalle, joka voi olla myös yrttimarinoitu. Älä kuitenkaan toista savun aromeja lihassa – yhteistulos on muutoin liikaa savun hallitsema. Yrtit, paprika ja sipulit sen sijaan sopivat hyvin kokonaisuuteen.

 

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.