”Veetään nuottaa, saahaan kallaa, kissalle kiisket, koiralle kuoret, ahvenet kylän akoille. Isot kalat myyään, pienet kalat syyään…”

Kalastaminen on ihanaa! Veden liplatellessa arjen ajatukset unohtuvat täysin eikä kalastajaa yleensä harmita, vaikka Ahti olisikin sillä kertaa siirtänyt apajansa kaupan hyllylle. Nappasipa onkeen – tai kauppakoriin – kala mikä tahansa, sopiva viini löytyy sen kaveriksi, kun otat huomioon seuraavat seikat:

Tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä. Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Kampasimpukka on maultaan herkkä mutta rakenteeltaan täyteläinen, kun taas pienemmät simpukat ilman kastikkeita tai kuorrutteita ovat hyvin kevyitä. Katkarapujen maku on hieman makea – niille sopivat runsaan hedelmäiset viinit. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

– Voimakkaat mausteet pitävät hedelmäisyydestä ja jäännössokerista. Jos käytät runsaasti pippuria tai muita voimakkaita mausteita, valitse viini, jonka hedelmäisyys kantaa niiden suutuntuman yli. Kuiva, hyvin hedelmäinen viini kestää kohtuullisen maustamisen, mutta tulisuus vaatii jo hieman jäännössokeria, koska mausteet saavat viinin maistumaan todellista kuivemmalta.

Lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen. Kerma, runsas voi ja pähkinät nauttivat tammitetuista valkoviineistä. Yrtit ja tuoreet kasvikset kaveeraavat viinin hapokkuuden kanssa. Etenkin vihreät kasvikset ovat tuoreina kitkeriä, mutta niiden suolaaminen auttaa viinin suhteen. Jos käytät happamia lisukkeita kuten vinaigrettea tai sitruunaa, muista vastaavasti hapokkuus myös viinissä ettei ruoka ”latista” viiniä suussa. Hapokkaat viinit ryhdistävät myös rasvaiset elementit, kuten runsaasti voita ja kananmunan keltuaista sisältävät kastikkeet, juustokuorrutteet tai kermaperunat. Jos käytät makeita lisukkeita, muista makeus myös viinissä. Jotkut keitetyt kasvikset ovat luonnollisesti makeita, mutta yleensä ne toimivat kuten perunat ja ovat sellaisenaan kokonaisuutta neutralisoivia elementtejä. Kevyt, hedelmäinen ja/tai yrttinen viini toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

Hiiltyneet maut pehmenevät hedelmäisellä viinillä. Hiiltynyt kalan nahka, tai ”poltetut” kevätsipulit ovat myös herkullisia, kun suosit hedelmäistä viiniä. Myös savustetut kalat sopivat hyvin kuivan mutta hedelmäisen viinin pariksi. Vältä runsaan tammitettuja viinejä, jos ruoka on hyvin savuaromista – tammen aromit korostavat savua entisestään.

Millainen viini sopii puolestaan grillatulle lihalle, makkaralle tai kanalle? Katso vinkit grilliviinin valintaan täältä!

Seuraavista viineistä löydät sopivan kumppanin niin miedoille kuin mausteisille, kevyille ja raskaimmillekin grilliruokakokonaisuuksille! Viiniposti toivottaa aurinkoisia grillauskelejä!

Gustave Lorentz Riesling Réserve Magnum on näyttävä ja raikas kalaruokien ystävä

Gustave Lorentz Riesling Réserve Magnum on näyttävä ja raikas kalaruokien ystävä

Vuonna 1836 perustetun, edelleen perheomisteisen Gustave Lorentzin viinejä viljelee jo kuudes sukupolvi. Tila sijaitsee Bergheimissa Keski-Alsacessa, jossa savinen ja kalkkinen maaperä sekä aurinkoiset olosuhteet ovat otolliset korkealaatuisten viinien tuotantoon.

Gustave Lorentz Riesling Réserve on tyylikäs esimerkki viinitalon gastronomisista, raikkaan hapokkaista ja hedelmäisistä viineistä, jotka sopivat monenlaisten, myös rasvaisten ruokien seuralaisiksi. Viinin tuoksussa on sitruksisuutta, vihreää omenaa ja keltaista luumua. Maultaan se on kuiva, rapsakan hapokas, hennon yrttinen ja runsaan mineraalinen. Ihanteellinen kumppani mm. voissa paistetulle kalalle ja äyriäisille. Näyttävä ja maittava pullollinen myös rapujuhlien kattaukseen!

29,99 €/1.5l

Tilaa tästä

Ravoire et Fils Rhone to the Bone Blanc ei säikähdä runsaitakaan makuja

Ravoire et Fils Rhone to the Bone Blanc ei säikähdä runsaitakaan makuja

Roger Ravoire ja hänen poikansa valmistavat viinejä Luberonin rinteiden juurella, Rhonen laakson ja Provencen alueiden rajamailla. Suvussa on pitkät juuret viininvalmistuksessa, ja Ravoirien taitoihin luottavat useat viininviljelijät niin Rhonessa kuin Provencessakin.

Rhone to the Bone on nimensä mukaisesti malliesimerkki Rhonen laakson mehevän hedelmäisistä valkoviineistä. Grenache Blanc ja Viognier ovat tyypillisiä eteläranskalaisia lajikkeita, jotka tuottavat runsasaromisia, keskihapokkaita ja täyteläisiä valkoviinejä.

Vaalea kullankeltainen viini tuoksuu runsaan hedelmäiselle. Siitä voi erottaa kypsää aprikoosia, hunajaa, kukkia ja kevyttä vinaigretteä. Suussa kuiva mutta rehevän hedelmäinen, maltillisen hapokas ja keskitäyteläinen kokonaisuus, jonka suutuntuma on miltei kermainen. Laadukas viini kestää mausteisetkin ruoat ja pärjää erinomaisesti runsaimmillekin kaloille kuten tonnikalalle. Loistava myös kanan ja kalkkunan kumppanina, erityisesti kermakastikkeissa tai kermaperunoiden kera!

14,29 €/0.75l

Tilaa tästä

Plaimont Sauvignon

Plaimont Sauvignon täydentää herkät kalat ja yrttiset lisukkeet

Plaimont perustettiin 1970-luvun puolessa välissä nuorten viininviljelijöiden toimesta, jotka yhdistämällä tietotaitonsa, viinitarhansa ja kellarinsa pyrkivät keskinäisen kilpailun sijaan nostamaan yhteisen alueensa mainetta. Nykyään Plaimont on Lounais-Ranskan johtava tuottaja, jonka yli 800 viininviljelijäperhettä ovat sitoutuneet yhteisiin periaatteisiin kuten luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen. Yhdessä he ovat enemmän, 5300 hehtaarin tarhojen lisäksi heidän hallussaan on mm. 10 linnaa – ja ennen kaikkea yhteinen rakkaus Lounais-Ranskan monimuotoisiin viineihin!

Vaalean vihertävänkeltainen viini tuoksuu Sauvignon Blancille ominaisesti runsaan yrttiselle. Herukanlehtien lisäksi siitä voi aistia kevään ruohoa, nuorta raparperia, vihreää omenaa ja sitruunaa. Suussa kuiva mutta runsas ja suunmyötäinen: runsasta hapokkuutta pyöristää aavistus jäännössokeria, ja hedelmäisyys on verrattain kypsää pohjoisempiin lajitovereihinsa verrattuna. Viini voitti pronssia Vuoden Viinit 2018 kilpailuissa eikä ihme: kyseessä on puhdas, tasapainoinen ja tyypillinen sauvingon blanc erinomaisessa hinta-laatusuhteessa! Oivallinen kumppani kevyille kala- ja kasvisruoille, erityisesti yrttilisukkeiden kera.

9,40 €/0.75l

Tilaa tästä

Adobe Gewürztraminer Reserva

Adobe Gewürztraminer Reservan runsaat aromit kantavat mausteidenkin yli

Adobe on Emilianan viinitalon klassinen luomuviinisarja, joka on saanut nimensä chileläisen vanhan luonnollisen rakennusmateriaalin mukaan. Emiliana käyttää mm. viinikasvia sekä maaperää kunnioittavia vaihtoehtoisia tuholaisentorjuntakeinoja luottaen siihen, että kestävän kehityksen keinoin myös itse viini on lopulta paremmin balanssissa, luonnollisempaa ja aidompaa.

Aromikkaat Gewürztraminer-rypäleet ovat kypsyneet Chilen lämpimässä Rapel-joen laaksossa, jota vuoristojonot suojelevat niin idässä kuin lännessäkin. Rypäleet saavuttavat kuivassa ja aurinkoisessa laaksossa optimaalisen kypsyyden tuoden herkullisen mehukkaita ja kypsän hedelmäisiä aromeja valmiiseen viiniin.

Vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksu on runsas: siitä voi aistia vaaleita kukkia, vienoa parfyymisuutta ja kypsiä hedelmiä, kuten litsiluumua, persikkaa ja sitruunaa. Suussa viini on periaatteessa kuiva, mutta runsas hedelmäisyys sekä hyppysellinen jäännössokeria saavat sen tuntumaan aavistuksen makealta. Miellyttävä hapokkuus raikastaa makumaailmaa ja tuoksun aromien lisäksi suussa voi aistia kevyttä mausteisuutta, kuten valkopippuria. Keskitäyteläinen ja pyöreä kokonaisuus sopii erinomaisesti kalalle, jonka päälle on rouhaistu pippuria. Viini ei säikähdä hiiltyneitäkään makuja, ja kestää hyvin myös kohtuullisen tuliset mausteet.

11,39 €/0.75l

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.