Mitä viiniä grilliruoalle? Entä grillatulle kalalle ja kasviksille?

”Veetään nuottaa, saahaan kallaa, kissalle kiisket, koiralle kuoret, ahvenet kylän akoille. Isot kalat myyään, pienet kalat syyään…”

Kalastaminen on ihanaa! Veden liplatellessa arjen ajatukset unohtuvat täysin eikä kalastajaa yleensä harmita, vaikka Ahti olisikin sillä kertaa siirtänyt apajansa kaupan hyllylle. Nappasipa onkeen – tai kauppakoriin – kala mikä tahansa, sopiva viini löytyy sen kaveriksi, kun otat huomioon seuraavat seikat:

Tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä. Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Kampasimpukka on maultaan herkkä mutta rakenteeltaan täyteläinen, kun taas pienemmät simpukat ilman kastikkeita tai kuorrutteita ovat hyvin kevyitä. Katkarapujen maku on hieman makea – niille sopivat runsaan hedelmäiset viinit. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

– Voimakkaat mausteet pitävät hedelmäisyydestä ja jäännössokerista. Jos käytät runsaasti pippuria tai muita voimakkaita mausteita, valitse viini, jonka hedelmäisyys kantaa niiden suutuntuman yli. Kuiva, hyvin hedelmäinen viini kestää kohtuullisen maustamisen, mutta tulisuus vaatii jo hieman jäännössokeria, koska mausteet saavat viinin maistumaan todellista kuivemmalta.

Lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen. Kerma, runsas voi ja pähkinät nauttivat tammitetuista valkoviineistä. Yrtit ja tuoreet kasvikset kaveeraavat viinin hapokkuuden kanssa. Etenkin vihreät kasvikset ovat tuoreina kitkeriä, mutta niiden suolaaminen auttaa viinin suhteen. Jos käytät happamia lisukkeita kuten vinaigrettea tai sitruunaa, muista vastaavasti hapokkuus myös viinissä ettei ruoka ”latista” viiniä suussa. Hapokkaat viinit ryhdistävät myös rasvaiset elementit, kuten runsaasti voita ja kananmunan keltuaista sisältävät kastikkeet, juustokuorrutteet tai kermaperunat. Jos käytät makeita lisukkeita, muista makeus myös viinissä. Jotkut keitetyt kasvikset ovat luonnollisesti makeita, mutta yleensä ne toimivat kuten perunat ja ovat sellaisenaan kokonaisuutta neutralisoivia elementtejä. Kevyt, hedelmäinen ja/tai yrttinen viini toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

Hiiltyneet maut pehmenevät hedelmäisellä viinillä. Hiiltynyt kalan nahka, tai ”poltetut” kevätsipulit ovat myös herkullisia, kun suosit hedelmäistä viiniä. Myös savustetut kalat sopivat hyvin kuivan mutta hedelmäisen viinin pariksi. Vältä runsaan tammitettuja viinejä, jos ruoka on hyvin savuaromista – tammen aromit korostavat savua entisestään.

Millainen viini sopii puolestaan grillatulle lihalle, makkaralle tai kanalle? Katso vinkit grilliviinin valintaan täältä!

K-Ruoasta herkulliset respetit kalojen grillaukseen!

Seuraavista viineistä löydät sopivan kumppanin niin miedoille kuin mausteisille, kevyille ja raskaimmillekin grilliruokakokonaisuuksille! Viiniposti toivottaa aurinkoisia grillauskelejä!

Kendermanns Organic

Kalan seuraan: Kendermanns Organic

Kendermann on viinitalo, jonka viineissä yhdistyvät saksalainen laatu ja luonnonmukaisuus. Puolikuiva aromikkaiden lajikkeiden blendi, joka sopii paritettavaksi kalaruokien sekä salaattien kanssa. Viini ei pelästy myöskään aasialaisen keittiön makuja.

Saksa

10,99 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Nau Mai

Kalan seuraan: Nau Mai

Suomalaiset kalat kuten siika, ahven, hauki ja kuha kaipaavat kuivan ja hapokkaan viinin seurakseen kuten Nau Main, jossa on myös ripaus yrttisyyttä ja raikasta hedelmäisyyttä.

Uusi-Seelanti

11,98 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Zenato Lugana San Benedetto on tyylikäs ja nuorekas kokonaisuus, joka on puhdas esimerkki laadukkaasta työskentelystä niin tarhalla kuin viinimössäkin

Kalan seuraan: Zenato Lugana San Benedetto

Keskitäyteläinen, kuiva viini, jonka runsaassa tuoksussa aistittavana omenaa, sitrusta ja kukkaisuutta. Maku on erittäin maukas, mineraalisuuden, hunajan ja pähkinän sävyttämä. Kevyt kermaisuus suutuntumassa antaa raikkaaseen viiniin lisää rakennetta. Tämä viini rakastaa ruokaa! Loistovalinta paistetun ja grillatun kalan kanssa.

Italia

14,98 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Plaimont Sauvignon

Kasvisruoille: Plaimont Sauvignon

Kevyt ja kuiva valkoviini, joka sopii erinoimasesti varhaiskevään ja kesän kasviksiin kuten parsaan ja uusiin perunoihin.

Ranska

9,50 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

 

Black Tower Riesling Gewürztraminer

Kasvisruoille: Black Tower Riesling Gewürztraminer

Kasvisruokien kanssa sopii yhteen esimerkiksi eloisan hapokas, hedelmäinen ja puolikuiva saksalainen valkoviini. Löydät viinin myös hanapakkauksesta (35,99 €/3.0l)! Black Tower on Suomen suosituin saksalainen viinibrändi.

9,98 €/0.75l

Saksa

Alkon verkkokauppa

Gorka Izagirre Basque White

Kasvisruoille: Gorka Izagirre Basque White

Moderni ja runsas Txakoli Baskimaasta kuuluisan 3 Michelin tähden ravintolan, Azurmendin, omalta viinitilalta. Txakoli on tyypillinen pintxos-viini, joka raikkaan hapokkuutensa ansiosta toimii hyvin öljyssä marinoitujen kasvisten kanssa.

Espanja

17,90 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram