Uudenvuoden aattoiltaa vietetään monella tapaa; joku pistää jalalla koreasti ravintolassa, joku nauttii kulttuurin suomista mahdollisuuksista. Erityisen mukavaa on ottaa vastaan uusi vuosi ystävien seurassa hyvää ruokaa ja juomaa nauttien, tinaa valaen ja yhdessäolosta nauttien. Ja kun keskiyö koittaa korkataan uusi vuosi riemukkaasti kuohuviinipullojen korkkien paukahtelulla ja ilotulitusrakettien räiskynnällä. Tervetuloa uusi vuosi! Kurkkaa alta sopiva kuohuviini uuteen vuoteen!

Charles Heidsieck Brut Réserve

Charles Heidsieck Brut Réserve

Heidsieckin suvun samppanjataloista tuorein perustettiin 1851, mutta se on noussut niistä suurimpaan maineeseen. Myös Suomessa heidän samppanjansa ovat menestyneet: Vuoden Viinit 2016 – kilpailussa Charles Heidsieck Brut Réserve ansaitsi kultaa!

Samppanjan valmistusta ei turhaan kutsuta blendauksen taiteeksi. Charles Heidsieckin rypäleet kerätään 60:ltä eri tarhalta ja käytetään jokainen erikseen terästankeissa ennen kellarimestarin kaikkein tärkeintä ja vaikeinta työvaihetta: sekoitusta. Meunier, Chardonnay sekä Pinot Noir ovat kaikki tasapuolisesti edustettuina tässä huikeassa multi-vintagessa, jonka vanhemmat komponentit (reserveviinit) ovat keskimäärin kymmenvuotiaita, vanhimmat jopa yli 15. Myös reserveviinien määrällinen osuus on huomattava 40%. Kallis ja kellarikapasiteettia vaativa reserveviinien kypsytys paitsi varmistaa tinkimättömän laadun vuodesta toiseen, mutta ennen kaikkea tekee lopputuotteesta moniuloitteisen ja elegantin. Samppanja kypsyy ja stabiloituu tuhatvuotisissa kalkkiluolissa pullotuksen jälkeen vielä vähintään 3 vuotta.

Vaalean kullankeltainen viini tuoksuu uhkeasti mutta hienostuneesti kypsille hedelmille: mango, aprikoosi, luumu sekoittuvat tuoreen briossin sekä pähkinöiden aromien kirjoon. Kuivan ja hapokkaan viinin pehmeän muhkea mousse hyväilee suuta, tuoreet ja raikkaat sekä kypsemmät nugaiset ja kermaiset aromit jatkavat yhdessä sopusoinnussa ja pitkään. Ehdottoman tyylikäs niin aperitiivina kuin arvokkaaseen seurusteluun! Sopii myös suolaisten coctailpalojen tai äyriäisten seuraan erinomaisesti.

Tilaa tästä

Perelada Reserva Cava Brut

Perelada Reserva Cava Brut

Pereladan linnassa on todistettavasti tehty viiniä jo keskiajalla. Miguel Mateu osti linnan ja tilukset 1923 ja nykyään viinitaloa johtaa hänen vävynsä pojanpoika Javier. Pereladan cavaan on vaikea olla törmäämättä Espanjassa: Se on miltei vakionimi tähtiravintoloiden listalla.

Hinta-laatusuhde on ehdottomasti kuluttajan puolella tässä hienossa cavassa, ja arvioissa sitä verrataan useasti peräti samppanjaan. Valmistusmetodi onkin sama, pullokäymisen sekä 15 kuukauden pullokypsytyksen ansiosta siihen on kehittynyt paahtoleipäisyyttä säestämään rypäleiden sitruksisia ja omenaisia aromeja. Sen rakenne on erittäin raikas ja kuiva, mousse runsaan kermainen, jälkimaku kevyen mineraalinen.

Cava sopii aperitiiviksi, suolaisten tapasten seuraan tai rasvaiselle kalaruoalle. Hämmästytä ystäväsi sokkotastingissa tarjoamalla tätä samppanjan ohessa ja pyydä heitä arviomaan niiden hinta!

Tilaa tästä

Villa Conchi sopii erityisen hyvin aperitiiviksi ja kevyille kalaruoille

Villa Conchi Cava Brut

Villa Conchin cavat edustavat Välimeren ilmaston raikkaampaa tyyliä ja viinitarhojen sijainnilla on suuri merkitys viineille ja cava-talon menestykselle. Viinitarhat sijaitsevat Katalonian alueella Montserrat-vuorien suojassa. Tarhojen korkeus sekä yön viileämpi lämpötila auttavat erityisesti säilyttämään rypäleiden miellyttävän hapokkuuden. Chardonnayn hyödyntäminen talon cava-blendeissä tuo viineihin hedelmäisyyttä sekä hienostuneita piirteitä.

Vaalean vihertävänkeltainen kuohuviini tuoksuu sitrushedelmille, päärynälle ja omenalle. Suussa se on ryhdikäs, kuiva ja hapokas, hieman yrttinen ja aavistuksen paahteinen. Mousse on eloisa ja pyöreä, ja jälkimaku saa suun supistumaan miellyttävästi. Sopii aperitiiviksi, salaateille tai kevyille kalaruoille.

Rypäleet poimitaan yön viileydessä suojellen niiden raikkautta päivän kuumuudelta ja ennenaikaiselta käymiseltä. Viini on käytetty 16 asteen lämpötilassa, ja malolaktinen käyminen on pehmentänyt happojen terävimmän reunan. Cava valmistetaan samppanjamenetelmällä, ja uudelleenkorkituksen jälkeen se on saanut levätä pullossa 12kk ennen myyntiin laskua.

Vinkki! Villa Conchia löytyy myös näyttävässä magnum koossa. Kurkkaa tarkemmin täältä!

Tilaa tästä

Black Tower Ice

Black Tower Ice

Innovatiivinen ja nuorekas saksalainen Black Tower on kehittänyt viinin, joka sopii siiderin tapaan nautittavaksi jäiden kera!

Esanssien ja keinotekoisesti lisätyn alkoholin sijaan tämä kesän hitti on täysin luonnonmukaisesti valmistettu 100% viini, joka kuplii ja on makuprofiililtaan makeahko. Omena- päärynä- ja sitrusaromit ovat viinin omia aromeja, ja sokerit täysin luonnollisia keskeytetystä käymisestä jäljelle jääneitä rypälesokereita. Matala alkoholiprosentti kevenee edelleen jäitä lisättäessä. Juoma sopii myös vegaaneille.

Drinkkivinkki: Lisää lasiin viipaloituja mansikoita, mintun lehtiä ja jäämurskaa – herkullista!

Tilaa tästä

Gancia Asti Dolce on Suomen ylivoimaisesti suosituin makea kuohuviini

Gancia Asti Dolce

Suomen ylivoimaisesti suosituin makea kuohuviini! Perinteikäs Piemonten makea kuohuviini, joka nousi Italian ylimpään laatuluokitukseen (DOCG) vuonna 1993. Juoma on paikallaan kun kuohuviiniltä toivotaan pehmeyttä, makeaa hedelmäisyyttä sekä maltillista alkoholiprosenttia.

Vaalean oljenkeltaisen runsaasti kuplivan viinin tuoksussa on eksottisia hedelmiä, sitruksisuutta, salviaa sekä rusinaa. Suussa makea, keskihapokas ja pehmeä, eloisat kuplat kantavat hyvin makeita hedelmiä sekä rusinaisuutta tehden kokonaisuudesta varsin harmonisen. Tarjoillaan hyvin viilennettynä (8-10 asetta).

Perinteisesti Asti nautitaan kevyen kuivakakun tai lehtitaikinaisten torttujen kanssa. Suomalaiset marjaherkut, kakut ja piiraat ovat erinomainen yhdistelmä; viini sallii herkätkin aromit, mutta sen kuplainen raikkaus kestää myös hieman hapokkaat mansikat. Viiniä tarjoillaan lisäksi vastaparina suolaiselle raakakinkulle ja koville, kypsytetyille voimakkaille juustoille.

Vinkki! Gancia Astia löytyy myös pienemmissä pulloissa 0,375l ja 0,2l!

Tilaa tästä

Albet i Noya Organic Cava Brut

Albet i Noya Organic Cava Brut

Albet i Noyan viinitalo viljelee viiniä 80 hehtaarin alueella Penedesissä. Albetin suku on todellinen luomuviljelyn pioneeri. Josep Maria Albet i Noya, sekä suvun neljäs ja samalla nykyinen sukupolvi kiinnostui luomuviljelystä 70- luvun alussa. Tulokset olivat niin lupaavia, että pian koko tila siirtyi puhtaaseen orgaaniseen viljelyyn. Talo oli ensimmäinen viinitalo, joka siirtyi luomutuotantoon Penedesin alueella.

Luomutuottajan runsaan hedelmäisessä cavassa korostuu omena sekä paahteisuus. Jälkimaussa nousevat esiin pehmeän pähkinäiset aromit. Tasapainoinen kokonaisuus. Väriltään cava on vaalean kultaan vivahtavan keltainen ja tuoksu hennon yrttinen sekä paahteinen. Luomu cava on raikkaan mineraalinen ja kypsän sitruksinen ja makua tukee taustalla tuntuva paahteisuus.

Tämän kuohuvan kumppaniksi kannattaa valita vähärasvainen kala tai äyriäiset. Toimii loistavasti myös aperitiivinä!

 

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.