Jos vasta itsenäistyneestä Suomesta olisi syksyllä 1918 tullut monarkia Hessenin prinssin Friedrich Karlin kuninkaaksi valinnan myötä, olisiko meillä nyt valtiollinen nimikkoviinitila Saksassa?

prinz von hessenMikäli Friedrich Karl – täkäläisittäin Fredrik Kaarle – olisi kruunattu kuninkaaksi ja poliittiset käänteet Euroopassa olisivat menneet toisin, itsenäiseksi julistautuneen Suomen historia saattaisi näyttää toisenlaiselta. Mutta vaikkei meistä kuningaskuntaa tullutkaan, ”Suomen kuningas” on yhä täällä, Riesling-viinien tuottajana. Suositut Prinz von Hessen -viinit tulevat Rheingaun klassikkoalueelta, ja niin tilan perustaja kuin nykyinen johtajakin ovat Friedrich Karlin jälkeläisiä alenevassa polvessa.

Historiankirjat kertovat, että Weingut Prinz von Hessenin tiluksilla on viljelty viiniä jo 1200-luvun puolivälissä, mutta tilan menestystarina alkaa vuodesta 1957, jolloin Friedrich Karlin pojanpoika Philipp Landgraf von Hessen osti tilan. Lukuisia palkintoja Saksassa ja maailmalla sittemmin kahminut Prinz von Hessen on tätä nykyä Rheingaun ja koko Saksan tunnetuimpia viinintuottajia, jota luotsaa Donatus Landgraf von Hessen.

Pitkän ja vaiheikkaan historian omaavalla viinitilalla hengitetään kuitenkin vahvasti tätä päivää. Riesling-spesialistina tunnetun tilan 47 hehtaarin tarhoista yli 90 prosenttia kasvaa tätä valkoista, suomalaisten suuhun mainiosti istuvaa rypälettä. Olosuhteet Rein-joen varrella ovat leutoa ilmanalaa, viileitä öitä ja aurinkoa rakastavalle Rieslingille mitä otollisimmat: Johannisbergin jyrkillä, etelään antavilla rinteillä rypäleet saavat yllin kyllin aurinkoa kypsyäkseen täydellisesti. Kaksi kolmannesta talon tarhoista kuuluukin Saksan viinien ylimpään Große Lage -laatuluokkaan.

Myös Suomessa Hessenin prinssin viinit on otettu avosylin vastaan, eikä ihme: ne ovat hienostuneen hapokkaita ja puhtaan hedelmäisiä rieslingejä, jotka ilmentävät upeasti uniikkeja kasvupaikkojaan sekä tarjoavat vastinetta rahalle, kuten moni saksalainen laatuviini tänä päivänä. Ja mikä parasta, Prinz von Hessen -rieslingit istuvat suomalaisen keittiön antimiin kuin nakutetut! Jos etsit sopivaa viiniä joulun kalaherkuille, puolikuiva Prinz von Hessen Riesling Feinherb on nappivalinta.

Julkaistu 12/2020

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb

Prinz von Hessen Riesling Feinherb 2018

Raikkaassa, hedelmäisessä ja hennon yrttisessä viinissä on kevyen öljymäinen suutuntuma. Jäännössokeri pyöristää kivasti hapokkuutta, joten kokonaisuus on hienosti tasapainossa. Aromaattinen, jälkimaultaan pitkä viini on oiva kumppani esimerkiksi graavi- ja kylmäsavulohelle, sinappisillille sekä ruokaisille salaateille. Tyylikkäästi tuntuva jäännössokeri tekee tästä viinistä loistokaverin myös sushille ja muille aasialaisittain maustetuille herkuille, kuten teriyaki-kanalle tai pad thai -nuudeleille.

Rypäle: Riesling

Alkoholia: 11,5 %

Sokeria: 11 g/l

Happoja: 7,5 g/l

Saksa

14,97 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

 

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram