Hei sinä viininystävä ja itsesi hemmottelija! Tutustu lokakuussa Alkoihin saapuviin uutuuksiin ja löydä uusia suosikkiviinejäsi!

Tommasi Recioto della Valpolicella Vigneto Fiorato

Punainen ja makea valpolicella on mitä ihanin suklaakakkujen ja leivosten kumppani! Tommasin perhetilan recioto hurmaa myös sellaisenaan ja sopii pieneen herkutteluhetkeen varsin passelisti 0,375 litran koossa!

Kirkkaan rubiininpunainen viini tuoksuu makean marjaiselle: säilöttyä kirsikkaa, mustikkahilloa, karhunvatukkaa ja viikunaa. Suussa makean ja suoraviivaisen herkullisen hedelmän vastapainona on miellyttävä hapokkuus ja pehmeä tanniinisuus.  Silkkinen kokonaisuus huipentuu aavistuksen mausteiseen jälkimakuun.

Paikalliset Corvina veronese, Rondinella ja Molinara –rypäleet on poimittu Fioraton tarhalta Valpolicella Classicon aluella. Makean viinin valmistus noudattaa pitkiä perinteitä. Rypäleiden annetaan kuivua viisi kuukautta ennen hellää puristusta ja alkoholikäymistä, joka keskeytetään halutussa vaiheessa luonnollisen makeuden säilyttämiseksi. Viiniä kypsytetään suurissa viiden hehtolitran tynnyreissä vuoden ajan ennen pullotusta.

Tilaa tästä

Fin de Siglo XIII Lunas

Fin de Siglo XIII Lunas

Rioja Altassa sijaitseva viinitila Fin de Siglo vaalii vanhoja, pienen mutta sitäkin konsentroituneemman sadon tuottavia viiniköynnöksiään. Jopa 100-vuotiaat Garnacha ja Tempranillo ovat erottamaton osa ympäristöään ja kuun kierron rytmittämää luonnon sykliä. XIII Lunas edustaa Riojan modernia ja eleganttia, rypäleiden ainutlaatuista aromimaailmaa arvostavaa suuntausta, ja nimensä mukaisesti kypsyy tammitynnyreissä 13 kuunkierron ajan.

Syvän rubiininpunainen viini tuoksuu kypsälle luumulle, kirsikoille, balsamicolle, hieman mausteiselle ja tyylikkään paahteiselle. Suussa kuiva, runsaan hedelmäinen ja moniulotteinen, elegantti kokonaisuus, jonka tanniinit ovat runsaat mutta pehmeät.

Riojan moderniin tyyliin kuuluu tammikypsytyksen harkittu pituus ­­ – maku, ei etiketti edellä. Tällöin rypäleiden aromimaailma pääsee oikeuksiinsa ja tammen aromit ovat upea täydennys niille!

Tilaa tästä

Perelada Només Garnatxa

Espanjassa aikoja sitten luonnollisesti vaaleaksi mutatoitunut Garnacha on lajikeviininä mielenkiintoinen tuttavuus. Només -nimisen viinin 50–60 –vuotiaat, katalaaniksi Garnatxa Blanca –köynnökset ovat ehtineet työntää juurensa syvälle kivimurikkaiseen maaperään, josta viinin ainutlaatuiset aromit ovat lähtöisin.

Vaalean vihertävänkeltainen viini tuoksuu rehevän hedelmäiselle, vaaleille kukille ja hennon mausteiselle. Kuiva, muheva ja eloisa kokonaisuus syntyy sopivasta hedelmäisyyden ja hapokkuuden tasapainosta, jota jälkimaun mineraalisuus täydentää.

Viini tarjoaa maistuvan makuparin runsaille kalaruoille ja muille mereneläville katalonialaiseen tapaan!

Lue lisää DO Empordán alueesta sekä kiehtovasta Pereladasta!

Tilaa tästä

Zenato Alanera Rosso Veronese

Zenaton perhetilan uutuusviini kumpuaa ainutlaatuisesta Valpolicellan maaperästä sekä alueen pitkästä traditiosta kuivattaa viinirypäleitä ennen puristamista.  Alanera, ”musta siipi” on kunnianosoitus tummasävyisille korppia tarkoittaville Corvina- ja Corvinone-, sekä pääskystä tarkoittavalle Rondinella ­–lajikkeille. Kevään muuttolintujen tapaan kansainvälisen tuulahduksen viiniin tuovat Merlot sekä Cabernet Sauvignon.

Rubiininpunainen viini tuoksuu kirsikoille, kuivatuille mustikoille ja karhunvatukoille. Kuivassa mutta pyöreän hedelmäisessä maussa on mukana kahvia sekä makeaa tupakkaa. Ryhdikäs hapokkuus sekä pehmeä tanniinisuus tekevät kokonaisuudesta tasapainoisen, samanaikaisesti sekä gastronomisen että helposti lähestyttävän.

Viini sopii erinomaisesti paahdetuille pihveille ja riistalle, ragúlle ja koville kypsytetyille juustoille.

Zenaton intohimo ja omistautuminen Valpolicellan alueelle alkoi 1960-luvulla, jolloin Sergio Zenato aloitti nykyään jälkeläistensä jatkaman työn. Verrattain lyhyessä ajassa Zenato on noussut yhdeksi alueen arvostetuimmista tuottajista sekä suomalaisten kestosuosikeista.  Alanera on tribuutti isä Sergion nuoruuden kauaskantoisille näkemyksille, joissa innovaatio, traditio ja huolellinen työ palkitsee seuraavat sukupolvet.

Tilaa tästä

Stellenbosch Welmoed Gewürztraminer

Upean kukkaisarominen valkoviini Etelä-Afrikan premium-alueelta huumaa tuoksullaan sekä täyteläisen hedelmäisellä kokonaisuudellaan. Mehukas kokonaisuus ei välttämättä kaipaa ruokaa, mutta mausteiset, jopa hieman tuliset ruoat ovat omiaan tälle aavistuksen jäännössokeriselle viinille.

Kirkkaan oljenkeltainen viini tuoksuu runsaan kukkaiselle, jopa parfyymiselle. Ruusun terälehtiä ja litsiluumua elävöittävät makeat mausteet. Kuivahkoa ja leveän hedelmäistä makua kohottaa miellyttävä hapokkuus, ja jälkimaun mehukkuus tuo hymyn huulille.

Rypäleet on kerätty Stellenboschin savisilta laatutarhoilta tarkoin mitatussa kypsyysasteessa sopivan hapokkuuden ja nuoren kukkaisuuden vaalimiseksi. Niin ikään raikasta hedelmäisyyttä vaalien viini on käytetty viileissä terästankeissa ja ennen pullotusta ainoastaan stabiloitu.

Tilaa tästä

Adobe Reserva Rosé

Emiliana Adobe Rosé

Luomurosee saapuu Chilen lämpimästä Rapel-joen laaksosta, jota vuoristojonot suojelevat niin idässä kuin lännessäkin. Syrah, Merlot ja Cabernet Sauvignon saavuttavat kuivassa ja aurinkoisessa laaksossa optimaalisen kypsyyden tuoden herkullisen mehukkaita ja kypsän marjaisia aromeja valmiiseen viiniin.

Kauniin vaaleanpunainen viini tuoksuu makean marjaiselle. Myös maku on tulvillaan mansikkaa ja vadelmaa, ja pirteän hapokkuuden ansiosta viini on samalla sekä mehukas että raikas. Kuiva ja keskitäyteläinen rosee on suoraviivainen ja tasapainoinen kokonaisuus, joka maistuu hyvin viilennettynä sellaisenaankin, mutta joka nauttii runsaista salaateista tai kalaruoista, lihacarpacciosta ja kinkkupiiraasta.

Emiliana on viinitalo, joka vaalii luonnonmukaisuutta käyttäen mm. viinikasvia sekä maaperää kunnioittavia vaihtoehtoisia tuholaisentorjuntakeinoja. He uskovat, että kestävän kehityksen keinoin myös itse viini on lopulta paremmin balanssissa, luonnollisempaa sekä aidompaa.

Tilaa tästä

Birds of Paradise Organic on roteva punaisen lihan ja laatumakkaran kaveri

Birds of Paradise

Tinguiririca-joen muovaama Colchagua-laakso sijaitsee 80 kilometriä Santiagosta etelään. Vuorten suojaama aurinkoinen laakso tunnetaan tyylikkäistä punaviineistään, ja Emilianan luomuviini on tervetullut uutuus kylmenevän syksyn iltoihin.

Tumman rubiinipunainen viini tuoksuu kypsälle kirsikalle, luumulle, kevyen paahteiselle ja makean mausteiselle. Suussa kuiva, runsaan hedelmäinen ja täyteläinen viini on kompleksinen ja kypsän tanniininen. Muhkea punaviini on omiaan punaiselle lihalle, koville kypsytetyille juustoille ja lämpimälle seuralle.

Emiliana on Chilen johtava orgaanisten ja biodymaamisten viinien tuottaja, jonka periaatteisiin kuuluvat luonnon kunnioittaminen sekä viinikasvin hyvinvoinnin myötä parempi viini.

Tilaa tästä

Maycas del Limari Sumac Chardonnay

Limarí on yksi Chilen pohjoisimpia viinialueita, jonka raikkaan mineraaliset viinit ovat kovassa nousussa viiniharrastajien keskuudessa. Ketšuan kielellä Sumaq tarkoittaa herkullista – ja juuri tätä Chilen laatuviinitalo Maycas del Limarín Chardonnay on.

Helmikuussa kerättyjen rypäleiden mehu on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa, kypsytetty seitsemän kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä, ja annettu levätä lopuksi kuuden kuukauden ajan terästankeissa.

Persikan, päärynän ja sitruunan aromit täydentyvät tammikypsytyksen ansiosta seetripuulla ja hasselpähkinöillä. Kuiva, leveän hedelmäinen ja varsin runsas suutuntuma on ryhdikäs ja tasapainoinen. Viini on loistava valinta runsaille kalaruoille sekä vaaleille lihoille, etenkin kermaisten kastikkeiden säestämänä.

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.