Rypälelajikkeet – tutustu tummiin ja vaaleisiin rypälelajikkeisiin!

Vaaleat rypäleet

Chardonnay

  • Kaikkialla viinimaailmassa viljelty rypäle ja erittäin suosittu uudessa maailmassa.
  • Alun perin kotoisin Ranskan Burgundista, jonka viinit tehdään lähes pelkästään chardonnaysta.
  • Rypäle soveltuu hyvin tammikypsytykseen.
  • Suuren tarjonnan myötä viinifriikkien keskuudessa on syntynyt sanonta ABC (anything but chardonnay) eli mitä tahansa muuta kuin chardonnayta.
  • Chardonnay on kuitenkin mainettaan parempi monessa: Burgundin viinien lisäksi upeat, usein pitkäikäiset, Chablis-viinit syntyvät siitä ja hyvien kuohuviinien, mm. samppanjan valmistuksessa se on välttämätön. Ainoa rypäle blanc de blancs – samppanjoissa.
  • Tyypillisiä aromeja: kuivatut ja trooppiset hedelmät, omena, voi, pähkinä, vanilja ja toffee (erityisesti tammitetuissa).
  • Ruoka: useimmat kalaruoat, etenkin rasvaiset, äyriäiset ja tuhdimmat tammitetut sopivat myös vaalealle lihalle ja linturuoille.

 

Sauvignon Blanc

  • Toinen laajalti viljelty Ranskasta peräisin oleva rypäle, josta valmistetut viinit ovat kuivia ja melko hapokkaita, aromikkaita sekä selväpiirteisiä.
  • Viljellään Euroopassa myös mm. Espanjassa ja Itävallassa ja monissa uuden maailman viinimaissa, hienoja viinejä erityisesti Uudessa-Seelannissa.
  • Ranskassa parhaat viinit rypäleestä ovat sancerre, pouilly-fumé Loiresta ja Bordeauxin valkoviinit, joihin sekoitetaan usein Sémillonia.
  • Tuoksusta löytyy vihreitä aromeja, yrttimäisyyttä, helposti tunnistettava rypäle, jota harvoin kypsytetään tammessa.
  • Tyypillisiä aromeja: mustaherukan lehti, karviainen, nokkonen, omena, raparperia, kissanpissa
  • Ruoka: äyriäiset, grillattu kala, Nizzan salaatti ja klassisesti vuohenjuusto.

 

Riesling

  • Saksasta peräisin, ja maan suurin, lajike, joka tuottaa aromikkaita, runsaan hedelmäisiä ja hapokkaita, moni-ilmeisiä viinejä kuivasta makeisiin.
  • Lajikeviinejä ja sekoitteita.
  • Viljellään Euroopassa Saksan lisäksi mm. Ranskan Alsacessa, Itävallassa ja Unkarissa.
  • Suosittu myös Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Chilessä.
  • Tyypillisiä aromeja: hunaja, kukat, sitrushedelmät, persikka, savu, mineraalisuus, petrolisuus (kehittyessään).
  • Ruoka: kana, kala- ja äyriäiset (kuiva), aasialainen ruoka (puolikuiva/puolimakea), monet jälkiruoat (makea).

 

Viognier

  • Vähäsatoinen ja oikukas rypäle on kotoisin Ranskan Pohjois-Rhônesta ja suosittu myös erityisesti Australiassa ja Kaliforniassa.
  • Muodikas rypäle, josta valmistetaan syvänkeltaisia, kuivia, voimakasaromisia, melko vähähappoisia, paksuja, usein tammikypsytettyjä viinejä.
  • Tyypillisiä aromeja: aprikoosi ja persikka, intialaiset mausteet, kuten kardemumma ja kaneli, trooppiset hedelmät, kukat.
  • Ruoka: kanaruoat ja grillattu kala, äyriäiset, juustoiset piirakat ja kasvisruoat.

 

Chenin Blanc

  • Ranskan Loiren alueen, erityisesti Vouvrayn, rypäle, joka tuottaa viinejä kuivista makeisiin ja kuohuviin.
  • Viljellään myös Etelä-Afrikassa (Steen), Kaliforniassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
  • Viineille on ominaista hapokkuus ja mineraalisuus. Sekoiteviineissä sitä käytetään tuomaan viiniin hapokkuutta.
  • Tyypillisiä aromeja: vihreä omena, päärynä, makeissa myös hunaja, trooppiset hedelmät.
  • Ruoka: seurustelu/aperitiivi (kuohuviini, täyteläiset kuivat), suomalaiset kalaruoat (kuiva), äyriäiset mm. hummeri (puolikuiva).

 

Gewürztraminer

  • Ranskan Alsacesta mahdollisesti peräisin oleva rypäle tuottaa aromiltaan voimakkaita, runsaan alkoholipitoisia viinejä.
  • Parhaat syntyvät viileissä oloissa, erityisen hyviä Alsacessa, ja lisäksi mm. Saksassa, Itävallassa ja Uudessa-Seelannissa.
  • Mausteinen, lähes hajuvesimäinen tuoksu on tälle lajikkeelle tyypillistä.
  • Viinit ovat kuivia ja makeita.
  • Tyypillisiä aromeja: kukat, litsihedelmä, kypsä päärynä, mausteet esim. inkivääri, kaneli.
  • Ruoka: voimakasmakuiset, runsaat kalaruoat, savupotka hapankaalin kera, aasialainen ruoka.

Tummat rypäleet

 

Cabernet Sauvignon

  • Maailman tunnetuin ja yleisin punaviinirypäle, jota viljellään lähes kaikissa viinimaissa.
  • Peräisin Lounais-Ranskan Bordeaux’sta Gironden alueelta.
  • Tuottaa väriltään runsaita ja tuoksultaan aromikkaita, tanniinipitoisia viinejä, jotka kypsyvät pitkään ja paranevat vanhetessaan.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset hedelmät, mustaherukka, kahvi, tumma luumu, karhunvatukka, minttu, sikarilaatikko, setri ja lyijykynä tammikypsytetyissä.
  • Ruoka: punainen liha (nauta, lammas, riista) kaikissa muodoissaan, kypsät, kovat juustot.

 

Carmenère

  • Chilen oma lajike, joskin eurooppalaista alkuperää, ja sitä luultiinkin pitkään Merlot- rypäleeksi.
  • Pienisatoinen lajike, joka vaatii lämpimät ja kuivat kasvuolosuhteet.
  • Tuottaa aromikasta, matalahappoista, melko tanniinista, alkoholipitoista ja väriltään tummaa viiniä.
  • Tyypillisiä aromeja: chili, marjat, mausteet, mokka, savu
  • Ruoka: grillattu punainen liha, lihaiset pataruoat ja pastat, myös mausteiset ruoat.

 

Pinot Noir

  • Ranskan Burgundiin erityisesti liitetty rypäle, jota viljellään myös Champagnessa ja Alsacessa.
  • Levinnyt myös muualle Eurooppaan ja Uuteen maailmaan.
  • Viineille on ominaista verraten vaalea väri, runsas hapokkuus sekä hedelmäisyys ja marjaisuus.
  • Parhaimmillaan voimakkaita ja pitkäikäisiä punaviinejä, joista parhaat Burgundista.
  • Yksi samppanjan rypäleistä.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, ruusu, orvokki, mausteet, vanilja, suklaa, nahka.
  • Ruoka: erityisesti linturuoat ja vaalea liha, rasvainen kala.

 

Merlot

  • Ranskasta peräisin oleva rypäle, jota viljellään eniten Bordeaux’n alueella ja laajalti muualla maailmassa Etelä-Amerikkaa myöten.
  • Tuottaa pehmeitä, hedelmäisiä, täyteläisiä, pehmeätanniinisia ja alkoholipitoisia viinejä.
  • Sekoitetaan usein Cabernet Sauvignonin kanssa tuomaan pehmeyttä ja mehevyyttä.
  • Merlot-viinit ovat yleensä helposti ruoan kanssa yhdistettäviä.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, rusinat, luumu, suklaa
  • Ruoka: vaalea liha, kana (keskitäyteläinen) ja punainen liha (täyteläinen) noutopöytä, salaatit (kevyet).

 

Syrah/Shiraz

  • Ranskan Rhônen laaksosta peräisin oleva rypäle tunnetaan Euroopan ulkopuolella nimellä Shiraz.
  • Tuottaa syvänpunaisia, maanläheisiä, rotevia ja mausteisia, hyvin kypsytystä kestäviä viinejä.
  • Australiassa Shiraz on erittäin suosittu lajike ja viinit usein erittäin täyteläisiä ja mehukkaita.
  • Tyypillisiä aromeja: mausteet mm. mustapippuri, luumu, karhunvatukka, terva, lakritsi, savu ja nahka (tammikypsytetyt).
  • Ruoka: voimakkaan makuiset liharuoat, häränpihvi ja riista, kovat juustot.

 

Malbec

  • Argentiinan nimikkorypäle.
  • Peräisin Ranskasta ja viljellään myös muissa viinimaissa.
  • Tuottaa väriltään sinipunaisia, täyteläisiä ja aromikkaita viinejä, joista parhaat ikääntyvät hyvin.
  • Kypsytetään usein tammessa.
  • Malbec-päivää vietetään 17.4.
  • Tyypillisiä aromeja: tumma luumu, kypsä kirsikka, tummat marjat, mausteet, savuisuus ja vanilja (tammikypsytys)
  • Ruoka: grillattu punainen liha, riista, tuhdit, runsasmakuiset lihapadat ja voimakkaat juustot.

 

Nebbiolo

  • Italian Piemonten rypälelajike. Parhaimmillaan alueen suurissa viineissä Baroloissa ja Barbarescoissa. Se tunnetaan paikallisesti myös nimellä Spanna.
  • Kasvupaikastaan tarkka Nebbiolo kypsyy myöhään ja on pienisatoinen.
  • Viinit ovat väriltään syvän punaisia ja vaativat pitkän kypsytyksen.
  • Tyypillisiä aromeja: terva, ruusu, orvokki, mausteet mm. pippuri, luumu, vadelma, yrtit ja tryffeli.
  • Ruoka: punainen liha ja riista, mausteiset lihapadat, juustot.

 

Sangiovese

  • Sangiovesen kanta-alue on Toscana ja Keski-Italia, viljellään jonkin verran myös muualla Italiassa.
  • Italian yleisin rypäle, josta on useita muunnoksia.
  • Rypäle tuottaa vaihtelevia viinejä keveistä roseeviineistä voimakkaisiin supertoscanalaisiin.
  • Parhaimmillaan viinit ovat täyteläisiä, aromikkaita ja pitkäikäisiä.
  • Tyypillisiä aromeja: mausteet mm. kaneli, paahtoleipä, mansikka, vadelma, luumu, omena, orvokki, navetta=talli.
  • Ruoka: arkiset viinit arkisille ruoille: pasta bolognese, pizza, paremmat viinit: riista ja punainen liha yleensä.

 

Tempranillo

  • Tempranillo on kotoisin Pohjois-Espanjasta, Riojan viinialueelta, missä siitä valmistetaan laadukkaita viinejä.
  • Viljellään myös muualla Espanjassa ja tunnetaan useilla eri nimillä. Viljellään myös mm. Portugalissa, Kaliforniassa ja Argentiinassa.
  • Rypäle viihtyy lämpimässä ja kypsyy nopeasti, siinä on paljon aromeja, mutta vähän happoja ja tanniineja.
  • Tuottaa meheviä, mausteisia ja hedelmäisiä viinejä keveistä täyteläisiin.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, mausteet mm. neilikka, vanilja ja savu (tammikypsytys).
  • Ruoka: vahvat liharuoat kuten lammas ja riista, kovat juustot, mm. Manchego, kevyemmät tapaksille ja pastalle.

 

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram