Syyskuussa teitä Viinipostilaisia hellitään – nimittäin jopa seitsemällä Alkon uutuudella! Lue Viinipostin asiantuntijan Liisa Huttu-Hiltusen kommentit viineistä, siidereistä ja oluista.

Gancia Asti Secco

Suosittu italialainen kuohuviinitalo Gancia tuo markkinoille uuden Astin kuohuvan – nyt kuivahkona versiona!

Hurmaavan tuoksuinen kevyt kuohuviini on valmistettu tutusta Moscato-lajikkeesta, ja nauttii Italian ylintä laatuluokitusta DOCG. Astin kuohuviinit on tarkoitettu tuoreina nautittaviksi, ja heleiden aromien vaalimiseksi niiden kuplakäyminen ja pullotus tapahtuvat vasta tilauksesta.

Vaalean vihertävänkeltaisen kuohuviinin runsas tuoksu on tyypillinen Moscato-lajikkeelle: vaaleita kukkia, rusinaa, päärynää ja omenapaistosta. Suussa hyvin hedelmäinen mutta kuivahko viini on kevyt, heleä ja raikas kokonaisuus pehmeine kuplineen. Viini ei kaipaa välttämättä ruokaa seurakseen, mutta nauttii esimerkiksi pikkusuolaisista kuten suolakekseistä, juustoista ja leikkeleistä.

12,99 €/0.75l

Saatavilla Alkosta 6.9.

Livio Felluga Sharis

Adrianmeren pohjukan vuorten ja meren välinen alue Friuli on nähnyt kansojen, sotien ja valloittajien menevän ja tulevan. Niin myös Livio Fellugan perhe, joka asui ensin Itävalta-Unkarissa ja sittemmin Italian kuningaskunnassa. Itse Livio ehti kokea molemmat maailmansodat ja köyhtyneen alueen uhkaavan rappion, jota vastaan hän päätti taistella vaalimalla laadukasta viinin viljelyä. Livio menehtyi vuonna 2016 102 vuoden iässä, ja hänet muistetaan sankarina, joka upeilla viineillään todisti Friulin kuuluvan Italian viinialueiden kärkikastiin.

Sharis on viini, jossa yhdistyvät alueen perinteinen lajike Ribolla Gialla sekä kansainvälinen Chardonnay. Käsin poimimisen jälkeen rypäleistä on huolellisesti poistettu kannat, ja mehun on annettu kerätä luonnetta kuoriensa kanssa ennen hellää murskaamistaan. Kiinteän sakan on annettu asettua luonnollisesti, ja siitä erottunut mehu on käytetty viiniksi lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Lopuksi viinin on annettu levätä hiivasakkansa päällä 6kk ajan, lopputuloksena täyteläisempi, aromikkaampi ja luonteikkaampi viini.

Keskisyvä oljenkeltainen viini tuoksuu kevään kukille, hunajamelonille, litsiluumulle ja hennoille yrteille kuten timjami. Kuivaa, keskitäyteläistä ja intensiivisen hedelmäistä makumaailmaa tasapainottaa raikas hapokkuus, ja jälkimaussa tuntuu miellyttävästi kihelmöivää valkopippurista mineraalisuutta. Viini on erinomainen ruokakumppani mm. parsalle, kermaisille keitoille ja risotoille sekä keskituhdeille kalaruoille , kuten esimerkiksi yrteillä täytetty uunisiika.

19,99 €/0.75l

Tilaa tästä

Antinori Pian delle Vigne Rosso di Montalcino

Italian ”viiniaateliin” kuuluvalta Antinorilta laadukas sangiovese Montalcinosta!

Montalcinon kylästä 6 km lounaaseen, 130m meren pinnan yläpuolella sijaitsee Pian delle Vignen viinitila. Brunelloistaan kuuluisalla alueella viljellään sangiovesea, josta valmistetaan myös rosso di montalcino – ”brunellon pikkuveli”. Sangiovesemehu käytetään viiniksi lämpökontrolloiduissa terästankeissa, jonka jälkeen viinin annetaan kypsyä perinteisissä suurissa ”botti” -tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.

Väriltään kevyehkö, hieman tiileen taittava punaviini tuoksuu varsin rouheasti tyypilliseltä tammikypsytetyltä sangioveselta: luumun, punaherukan ja kirsikan seasta löytyy niin nahkaa, maanläheisyyttä kuin vihannesmaista yrttisyyttäkin. Suussa kuivalla ja keskitäyteläisellä viinillä on upea rakenne: intensiivistä hedelmäisyyttä tasapainottavat runsas hapokkuus sekä tanniinisuus saaden veden herahtamaan kielelle. Pitkässä jälkimaussa aromit täydentyvät vielä fenkolilla ja pippurilla.  

Upea ruokaviini nauttii verisistä pihveistä, tomaattikastikkeista, ruskeista pavuista, yrteistä ja grillatusta sitruunakanasta.

21,89 €/0.75l

Tilaa tästä

Ässä Shot

Karkkien ystävä!

Eiran Juomat tarjoaa suositun Ässä Shotin nyt valmiiksi pullotettuna, kätevässä 35cl koossa!

Viilennä, tarjoa kavereillesi makea shotti ja illan menestys on taattu…tätä shottia et voi nauttia hymyilemättä!

6,98 €/0.35l

Tilaa tästä

Dupont Cidre Reserve Calvados Cask – siideri

Normandialainen Dupontin perhe on tuottanut siidereitä ja calvadosta vuodesta 1887 lähtien. Etienne Dupont on johtanut taloa viimeiset 25 vuotta tutkien myös viinien ja konjakkien valmistuksessa käytettäviä tekniikoita, tuloksenaan ennenkuulumattomia terroir- ja vuosikertasiidereitä sekä niiden huolellisesti harkittuja sekoituksia. Yhtenä heidän erikoisuutenaan on vanhoissa calvadostynnyreissä kypsytetty vuosikertasiideri, joka viinin tapaan nauttii myös pullossa ikääntymisestä!

Dupont Cidre Reserve Calvados Cask – siideri on valmistettu 67% makeankirpeistä ja 33% hapokkaista laatuomenalajikkeista, jotka kasvavat marmoria sisältävässä ravinteiltaan niukassa savimaassa. Viilihiivoilla käytetyn siiderin on annettu nauttia sakkakontaktista (sur lie) viinien tapaan, jonka jälkeen sitä on kypsytetty vanhoissa 400 litran calvadostynnyreissä. Pastöroimaton ja hienosakkaa sisältävä siideri kypsyy edelleen pulloissa, ja sitä voidaan ikäännyttää 4-5 vuotta oikein varastoituna.

Oljenkeltainen, hieman samea siideri tuoksuu kepeästi omenapaistokselle, päärynöille sekä leivontamausteille. Suussa puolikuiva, lempeästi kupliva ja herkkä siideri tarjoilee mm. ananasta, sitruunaa ja lempeitä calvadoksen aromeja. Maku on aito, eläväinen ja erittäin pitkä. Laadukas siideri sopii niin aperitiiviksi kuin maustetun vaalean lihan kumppaniksi – loistava myös omenaisille piiraille!

18,98 €/0.75l

Tilaa tästä

BFM Abbaye de Saint Bon Chien 11% – olut

Juralaisen panimon perinteikäs, vahva sour ale on nimetty Bon Chien (=hyvä koira) -nimisen kissan mukaan, joka kuoltuaan sai etuliitteen Saint (=pyhä). Olut on pantu viinihiivoilla ja kypsytetty vuoden ajan tammitynnyreissä viinin tapaan. Suosittelemme nauttimaan oluen tulppaanilasista, jolloin sen omalaatuiset aromit pääsevät oikeuksiinsa!

Kuparinruskea olut muistuttaa tuoksultaan jännittävällä tavalla alueen oransseja viinejä: siitä löytyy mm. mustelmaista luumua, marmeladia, makeaa maltaisuutta ja mandariinin kuorta. Suussa uhkea mutta kirpeän humalainen ja hapokas makumaailma täydentyy yrteillä ja leivontamausteilla. Moniulotteinen, jännittävä makukokemus!

Olut nauttii rasvaisen täyteläisistä ruokakumppaneista, ja kotonaan Jurassa se säestää perinteisesti ankan rintaa ja ankan maksaa.

15,58 €/0.375l

Saatavilla Alkosta 24.9.

Churchill´s Estate Tinto – punaviini

Perheomisteisen dourolaisen perhetilan punaviini muistuttaa tuoksultaan mustanpuhuvan marjaisaa portviiniä. Se onkin valmistettu samoista lajikkeista: Touriga Nacional (40%), Touriga Franca (30% ) ja Tinta Roriz (30%) alias Portugalin Tempranillo. Viiniköynnökset kasvavat Douro-joen aurinkoisilla rinteillä, joilla koneiden on mahdotonta liikkua. Rypäletertut kuljetetaan 20kg:n erissä viinimöön, jossa jokainen lajike käytetään erikseen. 30% viineistä saa kypsyä 12 kk ajan sekä uusissa että vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, jonka jälkeen kellarimestari päättää lopullisesta sekoituksesta.

Tummanpuhuvan purppuran värinen viini tuoksuu makeille luumuille ja kirsikoille, joita täydentävät basilikan ja valkopippurin aromit. Suussa kuivan ja täyteläisen viinin intensiivistä hedelmää elävöittävät runsas hapokkuus sekä tuntuvat kypsät tanniinit. Viini on monipuolinen ruokaviini ja sopii niin liharuoille kuin runsaille pastoille ja pizzoillekin.

19,99 €/0.75l

Saatavilla Alkosta 24.9.

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.