Uskallatko kokeilla? 11 oudointa ruoka-viiniyhdistelmää!

viinin ja ruoan yhdistäminen

Viinin ja ruoan yhdistäminen sujuu myös leikkimielisesti...

Vanha kansa sanoo ettei ruoalla tule leikkiä. Me Viinipostilla olemme toista mieltä: Mikään ei ole niin hauskaa kuin erilaisten makuparien etsiminen ja testaaminen – siis viinistä ja ruoasta nauttiminen leikkimielellä!

Klassisia makupareja löytyy loputtomiin vanhoilta viinialueilta… ja kukapa kiistäisi vaikkapa braatvurstin, hapankaalin ja rieslingin tai château-neuf-du-papen ja pääsiäisen lammasaterian suorastaan taivaalliset liitot?

Tällä kertaa päätimme leikkiä ajatuksella mahdottomilta kuulostavista mutta silti maistuvista yhdistelmistä ja kokosimme yhteen hulluimmat niistä. Tässä ohjeet ”korona-ajan tastingiin”, jonka voi suorittaa helposti kotona. Mikset järjestäisi etäpalaveria ystäviesi kanssa ja jakaisi jokaiselle yhden ”mahdottoman maistuvan” etätehtävän? Siinä palaverissa hyvä tuuli on taattu!

1) Ranskanperunat ja muhkea venetolainen

Aloitetaan helposta: ranskanperunat lienevät kaikille tuttuja ja niitä on helposti saatavilla. Oletko koskaan miettinyt, miksi ketsuppi sopii niin hyvin suolaisten ja rasvaisten ranskisten kanssa?

Vastaus on toisaalta ketsupin hapokkuus, joka leikkaa rasvaisuutta, mutta myös makeus, joka vastaparina toimii suolan kanssa. Nämä ominaisuudet ovat läsnä myös Zenaton Veneto Rosso Apassimento -viinissä. Se maistuu muhkean makean marjaisalle sekä valmistusmenetelmänsä että Merlot-pitoisuutensa ansiosta, mutta samalla viinillinen hapokkuus keventää rasvaista ruokaa.

Vaihda siis ketsuppi Garda-järven aromeihin ja nauti!

2) Popkorni + tammitettu chardonnay

Chardonnay saa tammitynnyrissä kypsyessään voin kaltaisia aromeja, jotka komppaavat mainiosti suolaisen rasvaisia popkorneja – leffailta alkakoon!

Kuten popkornit, tämä hanapakkaus on hyvä ”hätävara” kaappiin vaikka sitten sen yllättävän karanteenin varalle. Avattunakin se säilyy pitkään ja komppaa mainiosti myös pähkinät tai perinteisemmät ruokayhdistelmät kuten kermaiset pastat ja kanaruoat. (Terres Secretes Bourgogne Chardonnay Oak Aged 2017 hanapakkaus)

3) Salmiakki + sauvignon

Karkit ja viini??? Salmiakki on yllättävän viiniystävällinen herkku. Se sisältää suolaa, mikä auttaa hapokkuuden kanssa pariutumista. Sauvignon Blancin runsas hapokkuus puolestaan keventää salmiakin suolaisen täyteläistä olemusta, ja sen yrttinen aromimaailma sopii salmiakkiin kuin nenä päähän!

Tämän viinin nimen ei tarvitse olla ennustus, mutta onhan se nyt hauskaa: ”miten olisi salmiakki ja Crapula?” 😉

4) Lakritsi ja sangiovese

Oletko lukenut joskus viineistä, jotka tuoksuvat lakritsille? Niitä löytyy erityisesti Italiasta, Sangiovese-rypäleen kehdosta Toscanasta. Kuten edellä: eikun testaamaan hyvää lakua ja Toscoa!

Vinkki! Oletko testannut makean lämmintä vermuttia, Antica Formulaa? Sekin sopii mitä parhaiten lakun ja myös antipastolautasen kylkeen! Kurkkaa täältä vielä Tiina Rantasen 5 minuutissa valmistuvan antipastolautasen ohje ja tutustu Antica Formulaan!

5) Sitten hieman luxusta: Ikääntynyt blanc de blancs samppanja ja kiinalaiset dumplingsit!

Joskus sitä vaan tekee mieli nauttia se ihana samppanja kaapista sen suunnittelematta – mutta mitäs ruokakaveriksi? Jos lähistöltä löytyy kiinalaisia ravintoloita ja kotiinkuljetus, tässäpä unohtumattoman epätavallinen mutta toimiva ihanuus: Xiao Bao Long dumplings! Niiden possuliemisisältö ja paahteinen, voin ja kuivattujen yrttien aromeja sisältävä yhteinen makumaailma ikääntyneen BdeB samppanjan kanssa ovat yhdistelmänä päässeet jopa viiniguru Jancis Robinsonin peukutuslistalle. (Kokeiluintoisille kokeille: Xiao Bao Long -dumplings reseptejä on netti pullollaan.)

Vink vink: 18-vuotiaita vuosikertasamppanjoita on harvoin saatavilla näin edulliseen hintaan: G.H. Martel Blanc de Blancs Champagne Brut 2002

6) Suklaamuffinsit ja tumma suklaa kevenevät kuplilla

Kutittaako makeahammasta illalla? Pyöräytä nopeat suklaamuffinsit ja nauti niiden kanssa cavaa!

Äläkä säästele suklaassa: tämä yhdistelmä on sitä parempi, mitä suklaisempi muffinssisi on! Cavan korkea hapokkuus leikkaa suklaan rasvaisuutta ja cavan valmistusmetodi takaa leipomon aromeja kuplajuomaan. (Villa Conchi Cava Brut)

Jos et jaksa väsätä, kokeile laadukasta tummaa suklaata ja tiukkalaatuista kuplivaa – ne vasta jänskä yhdistelmä ovatkin! Tunnetko jo Alta Langan uudet DOCG-viinit? (Gancia Cuvée 36 Mesi Brut 2010)

7) Ulkofilee + riesling

Ei pidä paikkaansa, että punainen liha vaatisi punaviiniä tai sen tanniineja. Riittävä hapokkuus, makujen tiiviys ja suutuntuman täyteläisyys ajavat asian mainiosti! Hifistelijälle suosittelemme myös sitruunalohkoa tai muuta hapokasta pihvin oheen – näin tekevät myös toscanalaiset, jotka nauttivat Fiorentina-pihvinsä ohella valkoista paikallista vernacciaa ja tuunaavat lautasellaan makuyhdistelmän täydelliseksi!

Tämä upean rapsakka, nuorukaisen ikään ehtinyt Alscasen prinssi herättää pihvisi suudelmin! (Domaines Schlumberger Riesling Les Princes Abbés)

8) Suklaajäätelö punaviinillä?

Kipaise suklainen lempijäätelösi ja nauti sen kanssa punaviiniä! Tämä lempeä, pehmeäarominen kevyt punaviini hemmottelee makunystyröitä kilpaa jäätelön kanssa ja saa sinut(kin) kehräämään 😄 (Black Tower Dornfelder Pinot Noir)

9) Viinillinen aamiainen *hänelle*

Rasvainen pekoni ja kermainen munakas ovat hyvin viiniystävällisiä! Jos tahdot tehdä aamupalavieraaseesi säväytyksen, säästä illan vintagesamppanjasta (G.H. Martel Blanc de Blancs Champagne Brut 2002) lasilliset aamuun ja huomaa, kuinka laatusamppanja kestää yön yli yhtä hyvin kuin onnistunut iltasi! Ikääntyneen samppanjan aromit ovat omiaan kermaiselle munakkaalle – jonne voit toki raastaa hieman tryffeliäkin.

Samppanja pääsi sittenkin loppumaan? Ei hätää! Kaapin hätävara Terres Secretes tammitettu chardonnay pelastaa tilanteen ja sopii loistavasti pekonille, kermalle, munakkaalle, lounaan carbonaralle, illan pähkinöille ja kanalle… 😉

10) Makean ja suolaisen suloinen liitto

Himoitsetko maistavasi joskus Itävallan kultaa trockenbeerenausleseä, muttet liiemmin ole jälkiruokien ystävä? Nauti se ihmeessä jo pääruoalla! Runsas suola ja tulisuus toimivat upeasti täyteläisen makean viinin kanssa! Trockenbeerenauslesen korkea hapokkuus takaa, ettei viini ”lässähdä” ruoan kanssa (niin kuin edulliset makeat viinit). Pippuripihvi, hot chicken wings, kasvishampurilainen hunajamarinoiduilla sipulirenkailla… yllättävää mutta aijaijai kun toimii!

11) Kiinalaista tai thaimaalaista take awayta ja hemmotteluskumppa?

Tilaatteko useanlaisia ruokia, joista osa on hyvinkin mausteisia? Ja kaverit ehdottavat olutta? Ei hätää, viini löytyy tähänkin: lempeä ja makea Asti toimii sekä riisin että tulisten kastikkeiden kanssa niin kuin villasukat tai vieruskaveri kylmänä iltana… Lohturuokaa ja TLC parhaimmillaan!

P.s. Löytyy sekä pikku- jättipulloja seurueen koosta riippuen

Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen