Viinipostin valikoima on täydentynyt kolmella varsin mielenkiintoisella viiniuutuudella. Huhtikuun valkoviiniuutuuksiamme ovat Markus Huber Alte Setzen Grüner Veltliner ja Gustave Lorentz Cuvée des Asperges. Roseeviinivalikoima täydentyi puolestaan espanjalaisella Villa Conchi Rosé Cava Brut viinillä.

Villa Conchi Rosé

Villa Conchin viinitalo oli Javier Ruiz de Galarretan pitkäaikainen haave, joka toteutui vihdoin 2013. Talon tyyli onkin nuorekas, nykyaikainen ja raikas. Viinitarhat sijaitsevat Katalonian Montserrat-vuorten suojassa rinteillä, jotka nauttivat päivien auringosta sekä öiden viileydestä. Viinirypäleet saavat näin ”levätä” öisin, kerätä aromejaan rauhassa samalla säilyttäen hapokkuutensa.

Ruusunmarjan punainen cava tuoksuu punaherukoilta ja mansikoilta, hieman yrteiltä ja tomaatilta. Suussa se on erittäin kuiva, raikkaan sitruksinen ja marjaisen hapokas, mousse on eloisa ja pirteä. Paikallisen Trepat- lajikkeen rypäleet kerätään yön viileydessä välttäen näin mehun ennenaikaista käymistä. Ennen hellää puristusta lämpötila pidetään niin ikään viileänä välttäen kuorista mahdollisesti irtoavia tanniineja. Alkoholikäyminen 16 asteessa säilyttää rypälemehun hedelmäiset aromit. Kuplakäyminen pullossa, ja hiivasakan päällä kypsytys vähintään 12kk. Kuohuviini sopii aperitiiviksi, salaateille, riisiruoille ja keveille kaloille.

Villa Conchin cavat ovat kunnianosoitus erityisesti Javierin äidille, joka kuoli vuoden 2010 heinäkuussa eikä koskaan kerennyt maistamaan näitä poikansa suurena haaveena olleita elegantteja cavoja.

Tilaa tästä

Markus Huber Alte Setzen Grüner Veltliner

Huberin perhe on viljellyt viiniä yli 200 vuotta, ja nykyisin Reichenfordissa sijaitsevaa tilaa isännöi jo 10. sukupolvea edustava Markus Huber. Hänestä piti tulla ammattijalkapalloilija, mutta toisin kävi – viinin ystävien onneksi. Nuoresta iästään huolimatta hän on viinintekijöiden kärkiliigaa, ja häntä on kutsuttu mm. “ihmelapseksi” viinilehti Decanterissa.

Traisentalin laaksossa kasvavat köynnökset nauttivat hyvin pitkälle samanlaisesta ilmastosta kuin Burgundi. Alue on Itävallan nuorin ja yksi pienimmistä noin 770 hehtaarillaan, mutta laadultaan erinomainen erityisesti eniten viljellyn viinirypäleen Grüner Veltlinerin ansiosta. Ainutlaatuinen alue – mm. kalkkikivisekoitteisella maaperällään – tuottaa erehtymättömän luonteen omaavia viinejä, joita parhaiten kuvannee sanat “selkeys” ja “mineraalisuus”.

Vaalean vihertävänkeltainen viini tuoksuu hurmaavasti päärynöiltä, melonilta ja valkoisilta kukilta. Myös suussa runsas ja tiivis hedelmä suorastaan hämäävät makeilla aromeillaan –viini kun on täysin kuiva. Keskitäyteläinen kokonaisuus nauttii ryhdikkäästä hapokkuudesta ja erittäin pitkästä jälkimausta, joka on lajikkeelle tyypillisesti mineraalinen ja aavistuksen viherpippurinen. Rypäleet on kerätty 60-vuotiaista köynnöksistä Erste Lage (”premier cru”) –tarhalta. 8kk ajan viiniä on kypsytetty puoleksi teräastioissa ja puoleksi perinteisissä akasiatynnyreissä.

Kalaruokien lisäksi Markus suosittelee kokeilemaan myös eleganteille liharuoille, mausteiselle aasialaiselle ruoalle ja kypsille juustoille!

Gustave Lorentz Cuvée des Asperges

Gustave Lorentz Cuvée des Asperges

Vuonna 1836 perustettu Gustave Lorentz on kokonaan perheomisteinen jo 6. sukupolvessa.

Viinitalo sijaitsee Bergheimissa Keski-Alsacessa, jossa savinen ja kalkkinen maaperä sekä aurinkoiset olosuhteet ovat otolliset korkealaatuisten gastronomisten viinien tuotantoon. Puolet Gustave Lorentzin tarhoista on Grand Cru tarhoja ja vuodesta 2012 lähtien kaikki 33 hehtaaria ovat myös saaneet luomusertifikaatin.

Parsalle erityisesti räätälöity viini on sekoitus Pinot Blanc’ta ja Pinot Auxerrois’ta. Vaalean vihertävänkeltainen viini tuoksuu lumoavasti keltaiselle omenalle, limelle, melonille ja keltaisille kukille. Se on suussa kuiva, mutta tiiviin hedelmäinen, raikkaan hapokas ja kevyehkön keskitäyteläinen.

Parsan lisäksi Cuvée des asperges sopii eleganteille kasvisruoille sekä kevyille kaloille, jotka kaipaavat hapokkuutta, mutta eivät peitä keväisiä aromeja alleen. Viini sulostuttaa myös keväistä piknikiä tai ilta-auringon katselua hyvässä seurassa.

 

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.