Suomalaisten keittiöissä käytetään syksyisin runsaasti kotimaan metsiemme antimia, kuten sieniä. Mutta millainen viini sienille sopii? Halusimme helpottaa viinin valintaasi listaamalla kolme loistavaa kumppania sieniruokien seuraksi. Kurkkaa tästä myös vinkki herkullisiin kantarellileipiin!

Tommasi Valpolicella

Tommasi Valpolicella

Valpolicellan perinteikäs viinialue sijaitsee Italian Garda-järven läheisyydessä Veronan provinssissa. Viineissä käytetään alueen omia tyypillisiä lajikkeita Corvina Veronesea, Molinaraa sekä Rondinellaa.

Tommasin viinien tyyli on ihanalla tavalla rustiikkinen, eikä tämä Valpolicella poikkea linjasta. Sen runsaan marjaisia ja hapankirsikkaisia aromeja säestää hento nahkaisuus. Suussa kevyen keskitäyteläinen ja keskitanniininen viini on makean mausteinen ja aavistuksen paahteinen.

Valpolicella on mainio yleisviini, jota kannattaa pitää kaapissa vaikkapa yllättävien vieraiden varalta. Runsaan hedelmäisenä se kestää hieman mausteisuuttakin, ja sen pehmeät tanniinit toimivat hyvin liharuokien kanssa, mutta eivät ”jyrää” miedompiakaan, esimerkiksi haudutettuja lihoja. Sitä on helppo yhdistää monen tyyppiseen ruokaan, oli suunnitelmissa sitten pastaa, pizzaa, pikkusuolaisia tai juustoja. Sienilisukkeille rustiikit aromit sekä yrttinen mausteisuus toimivat mainiosti!

Tilaa tästä

Bonterra Chardonnay

Bonterra Chardonnay

Tyylikäs kalifornialainen luomuchardonnay on syksyn uutuus, joka saapuu Alkoon juuri parahiksi sienisatoamme ajatellen. Tammitettuna ja keskitäyteläisenä se sopii vaaleile lihoille – ja aivan erinomaisesti kermaiselle sienikastikkeelle! Kypsää trooppista hedelmäisyyttä täydentävät paahdetun mantelin, hunajan, voin ja vaniljan aromit. Kermaista suutuntumaa ryhdistävät sitruksiset hapot ja makea mausteisuus. Runsas ja tasapainoinen kokonaisuus Mendocino Countysta!

Bonterran viinitalo on viljellyt luomua jo vuodesta 1987, merkittävänä pioneerina koko alalla. Heillä viinitarhat ovat osa luontoa, johon kuuluu myös eläinten läsnäolo. Talvisin lampaat harventavat rikkakasveja, kesäisin kanat nokkivat haitallisia hyönteisiä ja samalla kuopivat maata möyhentäen sitä.

Luomumehiläistarha huolehtii villien hiivakantojen levityksestä. Kesällä köynnösten väliin istutetaan hyötykasveja tarjoamaan ravinteita ja typpeä maaperään sekä kilpailemaan viiniköynnöksen juurten kanssa. Viiniköynnös voi sitä paremmin sekä on sitä kestävämpi mitä syvemmälle sen juuret työntyvät maaperään, jossa mineraalit sekä vesivarannot sijaitsevat.

Tilaa tästä

Perelada Cava Brut Reserva

Perelada Cava Brut Reserva

Pereladan linnassa on todistettavasti tehty viiniä jo keskiajalla. Miquel Mateu osti linnan ja tilukset vuonna 1923, ja viinitalo sekä linnan aarteet ovat edelleen perheen omistuksessa. Pereladan cavaan on vaikea olla törmäämättä Espanjassa, se on miltei vakionimi tähtiravintoloiden listalla.

Hinta-laatusuhde on ehdottomasti kuluttajan puolella tässä hienossa cavassa, ja arvioissa sitä verrataan useasti peräti samppanjaan. Valmistusmetodi onkin sama, pullokäymisen sekä 15 kuukauden pullokypsytyksen ansiosta siihen on kehittynyt briossimaisuutta säestämään rypäleiden sitruksisia ja omenaisia aromeja. Sen rakenne on erittäin raikas ja kuiva, mousse runsaan elegantti ja jälkimaku miellyttävän mineraalinen.

Cava sopii aperitiiviksi, suolaisten tapasten seuraan tai (rasvaisellekin) kalaruoalle. Cavaa nautitaan Espanjassa usein läpi aterian – lihapääruokia ohittamatta. Rasvassa ja/tai kermassa kypsennetyt sienilisukkeet saavat raikasta mineraalista vastapainoa tästä monikäyttöisestä kuohuviinistä!

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.