Parsa, voinokare ja suola – ihana yhdistelmä! Mutta millainen viini myötäilee parsan suloista makua? Viiniposti helpotti sinun alkavaa parsakautta valitsemalla sopivat lasin täytteet! Lue myös vinkit parsan valmistukseen täältä. Ihanaa kevän odotusta kaikille viinin ja ruoan ystäville!

Domaines Schlumbergerin Riesling Grand Cru Saering 2014 voitti kultaa valkoviinisarjassa ja platinaa koko kilpailussa eli valittiin Vuoden Viiniksi 2018.

Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2014 –Vuoden Viini 2018!

Vuoden Viini 2018 on valittu!

Moniulotteinen ja tyylikäs kokonaisuus on loistava esimerkki ”terroirviinistä”– siitä, kuinka hyvin hoidettu viiniköynnös kykenee ilmaisemaan kasvuolosuhteitaan. Vogeesien vuorijonon geologisesta romahduksesta johtuen Rein-joen länsipuoli on täysin ainutlaatuinen. Rinteiden etelään ja itään katsovat viinitarhat nauttivat vogeesien tarjoamasta suojasta, joen lisäämästä valon määrästä, lämpötilaerojen maltillisuudesta ja ennen kaikkea runsaan mineraalipitoisesta maaperästä. Koko monipuolisuudessaan Alsacen rikas alue onkin jaettu (jopa metrin tarkkuudella) laatunsa mukaan tarhoihin (cru), joista 51 nauttii statusta Grand Cru.

Saering Grand Cru sijaitsee Guebwillerin kylän läheisyydessä, ja sen marmoripitoisesta, kalkki- sekä hiekkakivisestä 27 hehtaarista Domaines Schlumberger omistaa peräti 20. Nimi viittaa sen rengasmaiseen kukkulaan, jossa roomalaiset valloittajat pitivät leiriään valvoakseen ympäristöä (”Seh” sanasta sehen = nähdä ja ring=rengas).

Grand Cru –viinit ovat pitkäikäisiä, niitä voidaan kellaroida jopa 10-15 vuotta. Ne kypsyvät hienosti saaden vanhetessaan lisää maanläheisyyttä, kuivattua hedelmää sekä arvostettuja petrolisia aromeja. Tällä hetkellä vuosikerta 2014 tarjoilee tiivistä kypsää hedelmää, sitruunaa, mietoja yrttejä, alkavaa hunajaisuutta ja mantelia. Kuiva viini on erittäin hapokas, tiiviin makuinen ja moniulotteinen kokonaisuus, jonka mineraalinen jälkimaku on eläväinen ja pitkä. Se on erinomainen merenelävien ja kasvisruokien kumppani tarjoten myös rasvaisille elementeille hapokasta vastapainoa.

29,49 €/0.75l

Tilaa tästä

Suositun Casillero del Diablo sarjan Sauvignon Blanc on kuiva, raikas ja tasapainoinen viini, jossa on mukava hapokkuus

Casillero del Diablo Sauvignon Blanc

Casillero del Diablo -viinien nimi on lähtöisin yli 100 vuoden takaa. Viinitalon omistaja Don Melchor de Concha y Toro otti talteen tuottamistaan viineistä parhaimmat ja varastoi ne yksityiseen kellariinsa. Suojellakseen viinejään varkailta hän alkoi levittämään huhua kellarissa vartioivasta paholaisesta. Tästä on peräisin viinien nimi – Casillero del Diablo, suomeksi ”Paholaisen kellari”.

Tänä päivänä tuo pahoilaisen vartioima kellari on turistinähtävyys Santiagossa, Chilessä. Casillero del Diablo on tunnetuin chileläinen viinimerkki maailmalla. Mies viinien takana on Chilen maineikkaimpiin viinitekijöihin kuuluva Marcelo Papa.

Suositun Casillero del Diablo sarjan Sauvignon Blanc on kuiva, raikas ja tasapainoinen viini, jossa on mukava hapokkuus. Maku on intensiivinen, keltaomenainen, sitruksinen, hennon herukanlehtinen ja kevyen karviaismainen. Väri on läpikuultavan keltainen. Tuoksussa voimakkaasti trooppista hedelmää, valkoista persikkaa ja sitrusta.

Oiva valinta kala-, kasvis- ja kanaruokien kanssa. Sopii myös hyvin viilennettynä seurustelujuomaksi. Elegantti viini, jossa on miellyttävä, pitkä jälkimaku.

10,49 €/ 75 cl

Tilaa tästä

Dal Cero Vigneto Runcata

Dal Cero Vigneto Runcata

Dal Ceron perheen tarina viinin parissa alkoi vuonna 1934, kun Augusto Dal Cero työtä pelkäämättömänä nuorena miehenä osti Veronan läheisestä Roncásta metsää, joka kasvoi kahden sammuneen tulivuoren välisessä mustassa maassa. Hän ymmärsi, että viiniköynnökset saattaisivat nauttia vulkaanisen maaperän kerrostumista, ja vaikka joutuikin välillä sotimaan Afrikan aavikolle, hän onnistui elämäntyönään raivaamaan ja istuttamaan nykyään jälkeläistensä hoitamat DOCG Soaven statukseen nousseet tarhat.

Runcata on Corte Giacobben tilan arvokkain palsta, joka sijaitsee lounaisrinteessä 450 metrin korkeudella. Siellä kasvavat Garganega-rypäleet poimitaan käsin kahden kierroksen taktiikalla, jotta kaikki rypäleet päätyvät viinikellariin optimaalisessa vaiheessa.

Viiniin päätyy vain paras, ensiksi valunut kirkkain mehu, joka käytetään viiniksi suurissa tammisissa ovaalin muotoisissa astioissa.

Keskisyvä kullankeltainen viini tuoksuu mehevän hedelmäiselle: persikkaa, keltaista luumua, narsisseja ja kamomillaa täydentävät mantelit ja yrtit. Suussa kuiva, hapokas ja runsaan hedelmäinen, täyteläinen suutuntuma on suorastaan kermainen. Maku täydentyy maltillisella paahteisuudella sekä vulkaanista maaperää ilmaisevalla mineraalisuudella. Pitkä ja tiivis viini kestää mainiosti runsaanmakuisetkin ruokakumppanit.

24,89 €/0.75l

Tilaa tästä

Zenato Lugana San Benedetto on tyylikäs ja nuorekas kokonaisuus, joka on puhdas esimerkki laadukkaasta työskentelystä niin tarhalla kuin viinimössäkin

Zenato Lugana San Benedetto

Luganan DOC-alue sijaitsee Garda-järven kyljessä sen etelä- ja länsipuolella. San Benedetto on yksi Luganan arvostetuimmista ala-alueista Peschiera del Gardan kylän läheisyydessä. Siellä sijaitsee myös Zenaton perhetila, jonka 40 hehtaarin alavasti kumpuilevalla Santa Cristina –tarhalla viljellään Trebbiano di Luganaa.

Nuori Sergio Zenato huomasi jo 1960-luvulla paikallisen lajikkeen potentiaalin. Hän satsasi sen viljelyyn aikana, jolloin kukaan muu ei vielä uskonut Luganan valkoviinien tulevaan menestykseen. Tänä päivänä Lugana DOC-viinit ovat arvostettuja paikallisten kalaruokien ja kasvisalkuruokien kumppaneita. Verrattain lyhyessä ajassa Zenato on noussut yhdeksi alueen arvostetuimmista tuottajista sekä suomalaisten kestosuosikiksi.

Zenaton Lugana San Benedetto on väriltään vaalean vihertävänkeltainen. Sen runsas ja heleä tuoksu tarjoilee valkoisia kukkia, persikkaa ja sitruunaa. Suussa kuiva, ryhdikkään hapokas ja keskitäyteläinen makumaailma jatkaa hedelmäisen raikasta vaikutelmaa, ja pitkässä jälkimaussa häivähtää hieman yrttisyyttä. Tyylikäs ja nuorekas kokonaisuus on puhdas esimerkki laadukkaasta työskentelystä niin tarhalla kuin viinimössäkin.

15,99 €/0.75l

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.