Ainekset

4:lle

800 g karitsan kruunukyljyksiä

1 tl suolaa

5 valkosipulin kynttä

½ dl Ribeiro Santo Pinha  hanaviiniä

tuoretta timjamia

~ 200g Chorizomakkaralenkki

300 g varrellisia kirsikkatomaatteja

1 sipuli

2 punaista paprikaa

ekstraneitsyt oliiviöljyä

valkoviinietikkaa

mustapippuria

sormisuolaa

Meri-Tuuli Väntsi
Tv-kokki Meri-Tuuli Väntsi

Ohjeet

Portugalissa kaikkialla kasvava mänty tuottaa muhkeita ja isoja käpyjä, sellaisia lähes munakoison kokoisia kaunottaria. Näiden mäntyjen katveessa viljellään Ribeiro Santon tilan Pinha -viinin rypäleetkin ja siitä tämä luonteikas, Dãon alueen punaviini on saanut nimensä. Jos et aiemmin osannut sanaakaan Portugalia, nyt osaat sanoa Pinha [pinja] = käpy.

Nyt rakastettu Pinha on saanut rinnallensa aavistuksen marjaisemman laatikkoviinin kesän grillihetkiin ja mökeille.

Pinhan hanapakkaus on grillaajan unelmapunkku: siinä on yrttisyyttä, runsautta ja rehevyyttä eli täydellinen pari hiiligrillissä tirisevälle lampaalle tai Portugalin kansallisherkulle chorizomakkaralle!” iloitsee Portugalissa itsekin syntynyt Meri-Tuuli.

Testaa Meri-Tuulin reseptiä ja vietä täydellinen kesäilta grilliherkkujen ja Pinha käpyviinin seurassa.

  1. Marinoi ensin karitsan kruunukyljykset. Voit marinoida koko kyljysrivin kokonaisena, tai leikata kyljyksen luiden väleistä valmiiksi kyljyspaloiksi. Laita kyljykset elintarvikepussiin ja lisää suola, hienonnetut valkosipulin kynnet, Ribeiro Santo Pinha BIB sekä 10 oksaa timjamia. Sulje pussi ja hiero niin että marinadi leviää tasaisesti lihoihin. Laita lihat marinoitumaan kylmään vähintään 6 tunniksi tai mielellään yön yli.
  2. Valmistele grilli ja lämmitä se oikein kuumaksi. Ota karitsan kyljykset huoneenlämpöön lämmityksen ajaksi.
  3. Leikkaa chorizomakkara kahteen palaan ja nosta grilliin. Laita grilliin myös varrelliset kirsikkatomaatit, puolitettu sipuli sekä paprikat. Paahda kasviksia käännellen niitä grillissä kunnes ne hiillostuvat kauniisti. –Tomaatit eivät vaadi kääntelyä, ne kypsyvät nopeasti ja niille riittää kun ne paahtaa pehmeiksi. Nosta kasvikset vadille sivuun sitä mukaa kun ne kypsyvät.
  4. Grillaa chorizomakkaraa reilummin, siinä saa olla hiiltyneitäkin kohtia (Portugalissa makkara tavataan tarjota liekitettynä). Nosta makkara kasvisten kanssa sivuun kun se on valmis.
  5. Pyyhi karitsoista ylimääräinen marinadi pois ja taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla. Nosta kuumaan grilliin ja paista ruskeaksi. –Karitsan kylkipalat valmistuvat muutamassa minuutissa, kokonainen rivi grillataan paahtamalla ensin pinnat ruskeiksi ja siirtämällä rivin sen jälkeen epäsuoraan lämpöön kypsymään loppuun.
  6. Käytä sisälämpömittaria, jotta voit varmistua lihan kypsyydestä. Karitsan kare on parhaimmillaan roseena, jolloin sisälämpötila on 53 astetta. Nosta kareet pois grillistä kun sisälämpö on kaksi astetta alle tavoitteen, peitä kevyesti foliolla ja anna levätä – lihan sisälämpötila yleensä nousee 2-3 astetta lepuutuksen aikana. Lepuuta myös kylkipalat.
  7. Viimeistele chorizo-tomaattimuhennos sillä välin kun liha lepää. Nypi tomaateista kannat ja laita ne kulhoon. Leikkaa paprikat kahtia pituussuunnassa ja koverra pois siemenet ja kanta. Kuutioi 2×2 cm paloiksi. Suikaloi grillatut sipulinpuolikkaat. Viipaloi hiillostettu chorizomakkara.
  8. Lisää kasvikset ja chorizomakkarat tomaattien joukkoon ja kääntele kevyesti. Valuta päälle hieman oliiviöljyä ja viimeistele pirskottelemalla päälle pari korkillista valkoviinietikkaa.
  9. Jos grillasit kareen kokonaisena, leikkaa liha kylkiluiden välistä paloiksi. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla ja tarjoa Chorizo-tomaattimuhennoksen kanssa.

Resepti: Meri-Tuuli Väntsi

Pinha Ribeiro Santo hanapakkaus

Viiniasiantuntijoiden ylistämän suursuosikin Pinha Reservan keskitäyteläinen, tammittamaton versio. Dãon klassinen rypälesekoitus, jossa makua, rakennetta ja mehevää marjaisuutta ilman jäännösokeria. Laatutuottajan ensimmäinen hanapakkaus kesän ruokapöytään ja seurusteluun.

Kurkkaa linkin takaa Pinhan hanapakkauksen myymäläsaatavuus. Jos tätä herkkua ei löydy lähimyymälästäsi, kannattaa sinun rohkeasti kokeilla Alkon verkkokauppaa. Saat sitä kautta tilattua ja noudettua haluamasi tuotteet valitsemastasi myymälästä.

VEGAANI

Portugali

35,99 €/3.0l

Alkon verkkokauppa

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram