Sipuli-anjovispiiraat eli pissaladiére-piiraat

pissaladiere
Ainekset

24 kpl eli kaksi muffinipellillistä

Valmistusaika noin 1h

Pohja

6 arkkia fillotaikinaa

1/2 dl sulatettua voita tai oliiviöljyä

Täyte

1 kg keltasipulia

1 solo-valkosipulinkynsi

2 makeaa suippopaprikaa

1/2 dl oliiviöljyä

1 rkl muscavadosokeria

1 rkl valkoista balsamicoa

1- 1/2 rkl silputtua, tuoretta timjamia

1 tl sormisuolaa

mustapippuria myllystä

1 tlk anjovisfileitä

1 dl kivettämiä, muisttia oliiveja

Pissaladièren pohja

15 g tuoretta hiivaa

2 ½ dl vettä

1 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

noin 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Pissaladiere on Nizzasta kotoisin oleva piiras, jonka päällinen koostuu karamellisoidusta makeasta sipulista, anjovisfileistä sekä mustista oliiveista. Ihanan suolainen ja makea yhdistelmä vie mennessään ja sopii mainiosti vappubrunssille tai -piknikille!

  1. Tee täyte. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. suikaloi paprikat. Kuullota sipuleita öljyssä miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Lisää mukaan paprikat, sokeri ja etikka. Jatka kuullottamista noin puoli tuntia, kunnes sipuli alkaa karamellisoitua. Älä ruskista.
  2. Lisää lopuksi mukaan hienonnettu timjami ja mausta suolalla ja pippurilla. Pieni loraus anjovisten öljyä antaa myös hyvää makua sipulille.
  3. Tee piiraat (silikonisessa) muffinivuoassa. Levitä filo-arkki pellin päälle, voitele voisulalla tai öljyllä ja painele taikinaa niin, että se uppoaa vuoan koloihin. Tee kaksi seuraavaa kerrosta samoin.
  4. Lusikoi sipulitäytettä koloihin ja asettele oliivit ja anjovisfileet päälle. Jaa taikinalevy veitsellä paloiksi ja rypyttele reunat piiraiden päälle. Voitele reunat voilla tai öljyllä
  5. Paista piiraita uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai siihen asti, kunnes taikinan reunat ovat saaneet väriä.

Voit tehdä piiraiden asemasta myös ranskalaisen pissaladièren, joka on ranskalaisten vastine pizzalle.

Pissaladièren ohjeet:

  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mukaan suola ja öljy.
  2. Sekoita jauhot mukaan kahdessa erässä ja vaivaa taikinaa kunnolla. Anna kohota liinan alla 40 minuuttia.
  3. Valmista täyte edellisen ohjeen mukaan.
  4. Kauli taikina ohueksi pohjaksi uunipellille leivinpaperin päälle. Voit tehdä taikinasta myös kolme pienempää piirakkaa. Levitä sipulitäyte taikinan päälle ja asettele oliivit ja anjovisfileet päälle.
  5. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 25 minuuttia tai siihen asti, kunnes reunat ovat saaneet väriä.

Parita pissaladiere kuohuvan kanssa! Täältä löydät Viinilehden parhaimpia pisteitä saaneita kuohuvia!

Julkaistu 4/2017