Espanjalaisen keittiön pikkupurtavat, tapakset, eivät ole mikään uusi ilmiö Helsingissä, mutta suosio näyttää olevan kasvava. Uusin tapas-henkistä purtavaa tarjoava espanjalaisravintola TPAS – cocina española avattiin lokakuun lopulla Isolle Roobertinkadulle.

Helsingin vanhin kävelykatu, tuttavallisemmin Iso Roba, on osa trendikästä Punavuorta, jossa ravintolakulttuuri kukoistaa. Kesäisin katu elää parasta aikaansa, ravintolat levittäytyvät terasseineen ulos ja houkuttelevat kadulla asioivia istahtamaan alas ja nauttimaan kadun vilkkaasta menosta.

Näin talvella kadulla on hiljaista, mutta pakkanen on oiva markkinoija. Tpas-ravintolan edessä palavat kynttilälyhdyt ja ikkunan läpi katsoen lämpimästi valaistu ravintola suorastaan kehottaa astumaan sisään.

”Tervetuloa”, toivottaa iloisesti hymyilevä, espanjattarelta näyttävä, henkilökunnan edustaja. Tosin ihan selvällä suomen kielellä, mikä romutti ajatukseni, että ravintola taitaa olla henkilökuntaa myöten espanjalainen.

”En ole espanjalainen, ihan suomalainen minä olen”, vastaa tarjoilija Krista Häkkinen, jolle tein saman asenteellisen kysymyksen kuin ilmeisesti niin moni muukin.

”Meidän henkilökuntamme on kyllä varsin kansainvälinen ja mm. espanjankielelläkin voimme palvella tarvittaessa”, Krista toteaa tyynesti.

Vilkaisu ympärille ei heti tuo mieleen erityisesti espanjalaista ravintolaa. Ensimmäinen tunne on kodikkuus ja lämmin intiimiys. Ravintolatilaa hallitsee suuri U-muotoinen baari, jonka molemmin puolin on kuusi istumapaikkaa. Siinä voi sekä ruokailla että nauttia drinkin tai lasin viiniä.

Asiakaspaikkoja ravintolassa on yhteensä nelisenkymmentä. Kesällä paikkoja tulee lisää, kun Tpas laajenee ulos kadulle. Pöytävarauksia ei tehdä, mutta hyvällä tuurilla istumapaikka löytyy, vaikkapa sitten baaritiskiltä. Tosin seinustan värikkäillä kankailla päällystetyt sohvapaikat näyttävät kutsuvammilta, ainakin ruokailun kannalta.

Espanjan teemalla hillitysti

Espanja-teema onkin viety harkitusti sisustukseen, mutta myös ruokalistaan, juomavalikoimaan ja jopa musiikkiin. Sisustus on toteutettu pelkistetysti: Espanjan kartta ja vaakuna sekä muutama juliste seinillä riittävät viemään ajatukset Espanjan auringon alle. Espanjankielinen ruokalista ja taustalla soiva musiikki täydentävät elämystä.

Ravintolan espanjahenkisyys on paikan omistajan, Janne Laitisen, valinta. Hänen ravintolavaltakuntaansa kuuluvat myös Tpasin vieressä sijaitseva juhlahuoneisto Astoria-sali ja Glounge Skybar&Club Forumin katolla sekä mainio liikeidea, tilaussaunoja vuokraava Sauna2.

Pomo tiesi millaisen ravintolan hän halusi tehdä, mutta ravintolakonseptin kehittelyssä myös henkilökunta sai olla mukana: maisteltiin ruokia, fiilisteltiin juomia. Hyvän yhteishengen luominen pienen, mutta jo kokeneen, henkilökunnan keskuudessa oli ravintolan avaamisen, ja jatkossa sen menestymisen, kannalta tärkeää.

”Jännitimme ravintolan avaamista ihan kuin omaa oltaisiin oltu avaamassa”, Aija Marjala, Kristan kollega, muistelee parin kuukauden takaista avaamista. Molemmat kehuvat spontaanisti omaa porukkaansa. ”Olemme kuin pieni perhe, ja asiakkaat ovat ystäviä, jotka tulevat meille vierailulle.”

Lounaan jälkeen tapastellaan

Baaritiskiltä näkee vilahduksen keittiöstä, josta hulmahtaa herkullinen tuoksu. Keittiön ohjaimissa on Sakari Kauttu, joka siirtyi Tpasiin Rivoli Ravintoloista. Kaikessa mitä keittiössä tehdään, on espanjalainen nuotti. Päivittäin vaihtuva lounas tarjoillaan kello 11.00- 15.00. Tänään tarjolla oli sitruunamarinoitua lohta, manchego-perunaa ja savupaprika-aiolia tai lammasta rosmariini-punaviinikastikkeessa sahramiriisin kera tai kurpitsakeittoa ja friteerattua maa-artisokkaa sekä sitruunakreemiä. Eli kalaa, lihaa ja kasvista. Lounas maksaa kohtuullisesti 10,30 euroa ja sisältää myös kahvin.

Kello 15.00 jälkeen alkaa tapas-tarjoilu. Vilkaisu Tpasin tapas-listaan saa veden herahtamaan kielellä. Siltä löytyvät espanjankävijälle tutut herkut provolone con chorizo, patatas bravas, tortilla española, jamón ibérico, gambas pil-pil, crema catalana… ja ah ja nam, monta muuta mitä tekisi mieli maistella.

Tapas-listan lisäksi valittavana on kolme erilaista slider-tyyppistä pikkuhampurilaista, espanjalaisella twistillä nekin, naturalmente.

Tapaksista voi koota kokonaisen aterian tai nappasta vain esimerkiksi quesos & marmelada de naranja sanquina (espanjalaista juustoa veriappelsiinihillokkeella 9,50 €) tai aceitunas (marinoituja oliiveja 4 €) viinilasillisen tai oluen kera. Lähes kaikki annokset ovat alle kympin, käsin leikattua ibérico – possua (13 €) lukuun ottamatta.

”Kolme-neljä annosta on monen mielestä ihan riittävästi kokonaiseksi ateriaksi. Ja ainahan voi tilata lisää”, Krista selvittää ja korostaa, että ei tarvitse edes tilata mitään syötävää, vaan voi nauttia pelkästään talon hyvästä, juomavalikoimasta, musiikista ja hyvästä fiiliksestä.

Ja iltaisin drinksutellaan

Lounasaikaan suomalainen ei nauti alkoholia. Mutta kun tapas-aika koittaa, tilataan myös vierelle viiniä tai muuta juotavaa. Espanjalainen sen tietää: tapas ja viini kuuluvat yhteen.

Juomavalikoima on sekin espanjahenkinen: sherryä ja brandyä viinien ja oluen lisäksi. Toki drinkkejä varten ja palvelun täydentämiseksi löytyy myös muita alkoholijuomia. Kuten esimerkiksi samppanjaa (Charles Heidsieck Brut Reserve) niille, joille se on must. Espanjan omaa kuohuvaa, cavaa (Castillo Perelada Cava Brut Reserva) saa lasillisen kuudella eurolla. Muutoin viinilistaa hallitsevat espanjalaiset viinit, joiden vuoksi pelkästään kannattaa poiketa lasilliselle.

Sommelier-viinitutkintoa Turussa suorittavalla Kristalla on ollut mahdollisuus vaikuttaa Tpasin juomavalikoimaan ja mm. cocktail-listaan, jonka espanjankieliset cócteles kuulostavatkin lupaavilta makuelämyksiltä.

Desayuno, sehän on suomeksi aamiainen? No mikä ettei: giniä, mustikkalikööriä, limettiä, tuoreita vadelmia ja mustikoita. Kyllä sillä päivä alkaisi ihan mukavasti. Onneksi ravintola avautuu kuitenkin vasta lounaalla kello 11.00! Entäpä Patrón XO Martini, joka on kahvinmakuisesta tequilasta ja espressosta tehty martini. Hm, ei ehkä ihan aperitiiviksi, mutta kahvin korvikkeeksi illalla, niin eivät yöunet ole vaarassa. Nyt jäi suuhun odottava tunnelma. Taidankin tulla tänne myöhemmin illalla kaveriporukassa. Mihin saakka olettekaan auki?

”Maanantaista torstaihin täällä voi nautiskella rennosta meiningistä yhdestätoista aamupäivällä yhteentoista illalla ja perjantaina sekä lauantaina puoleen yöhön. Lauantaina tosin avaamme kello kaksi iltapäivällä, koska silloin meillä ei ole lounasta. Ja sunnuntaina me kaikki lepäämme.”

”Tervetuloa uudestaan ja hei me ollaan Facebookissa ja Instagramissa, seuraa meitä siellä! Sieltä voi katsoa mitä meillä on lounaalla ruokana. Ja meiltä voi tilata tapaksia myös kotiin vietäväksi”, tytöt hyvästelevät yhteen ääneen.

Seuratkaa tekin.

TPAS – cocina española, Iso Roobertinkatu 14, Helsinki, puh. 020 7432122, www.tpas.fi,

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.