Noelia Orts on ensivisiitillään Suomessa. Lokakuinen Helsinki näyttää parhaat puolensa: aurinko paistaa ja saa puiden syksyisen ruskan hehkumaan koko komeassa väriloistossaan. Ruoka Ravintola Maxillissa on huippumaukasta ja lounasvieraat ovat innostuneita tarjolla olevista viineistä. Noelia on onnellinen ja kiittelee taas kerran itseään ammatinvalinnastaan.

Noelia Orts on nimittäin luomuviinintekijä Chilestä. Mutta hän ei ole chileläinen, vaan espanjatar, jota viini on vienyt ympäri maailmaa. Tällä kertaa hän on Suomessa maistattamassa oman työnsä tuloksia, luomuviinitalo Emilianan viinejä, jotka kaikki on valmistettu luonnonmukaisesti, osittain myös biodynaamisesti. Alkon vakio- ja tilausvalikoimassa on kattava valikoima talon viinejä.

”Minulla on unelma työ, saan tehdä upeita viinejä uskomattoman hienoissa olosuhteissa. Nautin suuresti viinieni kanssa matkustamisesta ja uusien ihmisten tapaamisesta, mutta myös siitä, että Chilessä saan joka päivä elää luonnon ympäröimänä, ja tehdä työtä aisteillani. Jokainen päivä tilalla on erilainen; yhtenä päivänä sekoitan kellarissa viinejä, toisena työskentelen viinitarhoilla, ja joskus tämä maalaistyttö pääsee myös kauas maailmalle – niin kuin nyt Suomeen!”, Noelia hehkuttaa iloisesti nauraen ja ruskeat silmät välkehtien.

Noelia valmistui maatalousinsinööriksi Valencian yliopistosta 1990-luvun lopulla ja työskenteli Espanjassa mm. Torresilla ja Marques de Griñonilla ja Delegatilla Uudessa-Seelannissa. Vuonna 2009 hän vieraili viininkorjuun aikaan Chilessä ja rakastui maahan, viiniin ja ihmisiin.

Emiliana, luomun edelläkävijä Chilessä

Emiliana -viinitalon perustajat Rafael ja José Guilisasti huomasivat jo 90-luvun lopulla, että kuluttajien mieltymykset ympäri maailman olivat muuttumassa. Ympäristön kunnioitus ja raaka-aineiden puhtaat maut alkoivat olla yhä tärkeämpi kriteeri ruoan, ja myös viinien valinnassa.

Niinpä vuonna 1986 perustetussa viinitalossa otettiin uusi kurssi viininviljelyssä ja viinintuotannossa: tavoitteena oli ympäristöystävällisyys kaikessa, mitä viinitarhoilla ja viininvalmistamoissa tehtiin. Avukseen Guilisastit pyysivät Álvaro Espinozan, Chilen orgaanisen ja biodynaamisen viininviljelyn pioneerin, ja yhden maan arvostetuimmista viinintekijöistä.

Noelia oli Chilessä täydentänyt viiniopintojaan Santiagon yliopistossa ja vuonna 2011 hänelle avautui mahdollisuus päästä työskentelemään Emilianan viinitaloon, joka oli jo tuolloin maan johtava luonnonmukaisesti ja biodynaamisesti valmistettujen viinien tuottaja. Työtoverikseen ja mentorikseen hän sai Álvaro Espinozan, jota nykyisin pidetään yhtenä maailman arvostetuimmista luonnonmukaiseen ja biodynaamiseen viininvalmistukseen perehtyneistä enologeista. Los Robles viinitilalla luomun ihmeellinen maailma imaisi nuoren viinintekijän.

Emiliana on tänä päivänä Chilen, ja koko maailman, suurin luonnonmukaisten viinien tuottaja. Kaikki viinit valmistetaan luonnonmukaisesti. Talon lippulaivaviini Gê sekä Coyam ja Signos de Origin – viinit on tuotettu myös biodynaamisesti. Emilianan tarhat käsittävät 1374 luomusertifoitua (IMO, Sveitsi) hehtaaria, joista 768 hehtaaria on biodynaamisia (Saksa, Demeter). Talo on saanut ensimmäisenä chileläisenä viinitalona ISO 14001 ympäristösertifikaatin ja vuonna 2015 Chilen viininviljelijöiden yhdistys Wines of Chile valitsi Emilianan vuoden viinitaloksi.

Filosofia: luonnon puolesta, luonnon ehdoilla

Chilen luonto ja ilmasto takaavat parhaat mahdolliset olosuhteet viininviljelylle ja viininvalmistukselle. Länsipuolella on Tyyni valtameri ja oikealla puolella Andien vuoristo. Ne suojaavat viinitarhoja luontaisesti mm. erilaisilta taudeilta ja tuholaisilta. Luonnonmukainen viljely istuu tänne luonnostaan.

Luomuviljelyssä kaikki tapahtuu luonnonmukaisesti. Maaperää hoidetaan harmoniassa muun ympäröivän luonnon kanssa. Keinolannoitteet ja torjunta-aineet ovat täydellisesti pannassa. Luomutarhoilla kasvien ja eläinkunnan monimuotoisuus on itsestäänselvyys.

Emilianan luonnonmukaisesti ja osittain biodynaamisesti viljellyt viinitarhat sijaitsevat Chilen tärkeimmillä viinialueilla. Luonnon suojeleminen, ilmastonmuutoksen ehkäiseminen ja työtekijöiden sekä koko oman yhteisön hyvinvointi ja elinolojen parantaminen ohjaavat toimintaa.

Talon filosofian mukaan maa on elävä elementti, jonka luonnollista tasapainoa ihmisen ei pidä sekoittaa, vaan työskennellä tietoisesti tasapainon säilyttämiseksi. Luonnonmukainen ja biodynaaminen maanviljely luovat parhaat olosuhteet tasapainoiselle, terveelle ja hedelmälliselle viinitarhalle, joka tuottaa myös laadultaan parempia rypäleitä ja sitä kautta parempaa viiniä. Tärkeänä työkaluna on nk. biodynaaminen kalenteri, joka perustuu mm. auringon, kuun ja planeettojen liikkeiden vaikutukseen viljelyssä. Maan parannukseen puolestaan käytetään vain luontoperäisiä biodynaamisia preparaatteja.

Emilianan viinitarhoilla eläimetkin ovat työssä. Ankkalauman kaakatus ja kanojen kotkotus ovat tilan luontoääniä. Voit nähdä myös hevosen kyntötöissä viinitarhassa ja lehmiä ja laamoja laiduntamassa niityillä. Viiniköynnösten väleissä ja ympärillä kasvaa runsaasti erilaisia kasveja; kukkia, yrttejä, pensaita ja puita, jotka omalta osaltaan hoitavat maaperää ja tuovat mukanaan hyödyllisiä hyönteisiä. Hyönteisillä ja kasveilla käydään täällä luonnon omaa sotaa rikkakasveja ja köynnöksille vaarallisia tuholaisia vastaan. Ja kasveista sekä eläinperäisistä jätöksistä ja luonnon omista mineraaleista valmistetaan biodynaamisia preparaatteja maaperän ja köynnösten jatkuvaan ylläpitoon ja parantamiseen.

Viini valmistuu luonnon omilla resepteillä

Perinteisen viininvalmistuksen koulutuksen saaneelle, ja sen opeilla aikaisemmin työskennelleelle, Noelialle tutustuminen hyvin erilaisiin arvoihin perustuvaan viininvalmistukseen oli mielenkiintoinen hyppäys uuteen. Työskentely terveemmän luonnon ja paremman maailman puolesta saa minut onnelliseksi.”

”Minun täytyi opetella työskentelemään ilman mitään poppaskonsteja, joilla viiniä normaalisti parannellaan tai fiksataan. Ilman näitä ”reseptejä” viiniä täytyy seurata ja maistella yhtenään käymisen aikana. Ymmärsin varsin pian, että mitään yleispätevää reseptiä ei voi ollakaan, sillä jokainen tynnyri ja tankki käyttäytyvät aivan omalla tavallaan. Viini on elävä elementti jota täytyy kohdella sen mukaisesti. Valmistusprosessin aikana viiniä käsitellään mahdollisimman vähän. Käytän ainoastaan viinin säilytykseen tarvittavia sulfiitteja, joiden määrät ovat tuotantotapamme ansiosta huomattavasti pienemmät kuin viineissä keskimäärin”, Noelia selvittää.

Noelian opiskeluaikana1990-luvun Espanjassa ei juuri puhuttu luonnonmukaisuudesta viininviljelyssä. Lääkeyrityksillä oli vahva jalansija yliopistoissa, koska ne rahoittivat tutkimuksia ja opintoja, mutta niitä ei kuitenkaan pahemmin kiinnostanut maatalous, joka pyrkii vähentämään kemikaalisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä. Luomusta ei puhuttu oppitunneilla, mutta jotkut opiskelijat olivat toki tietoisia vaihtoehtoisista tavoista viljellä maata ja tiedostivat tehotuotannon takana olevat ongelmat.

”Tehotuotannossa on kysymys pohjattomasta ahneudesta. Tuotantokustannukset on pidettävä alhaalla luonnon vahingoittamisen kustannuksella. Onneksi tilanne on tänä päivänä hieman muuttunut, mutta ei vielä merkittävästi. Minäkin ajattelin silloin, että luonnon ehdoilla pystyttiin toimimaan vain pienissä yrityksissä, mutta kun aloitin työskentelyni Emilianalla, silmäni avautuivat lopullisesti: luonnonmukaisuus ei ole kiinni tuotannon koosta, luonnonmukaisesti voi tuottaa viiniä myös suuressa mittakaavassa”.

Parempi maku, terveellisempi, kalliimpi?

Nämä väittämät liitetään yleensä luomuruokaan. Entä luomuviini? Pitävätkö väitteet paikkansa Emilianan viinien kohdalla?

”Makumieltymykset ovat tietenkin hyvin henkilökohtaisia. Hyvää viiniä valmistetaan toki kaikilla viinin valmistusmetodeilla ja olen itsekin nauttinut perinteisin tavoin valmistettuja, upeita viinejä. Uskon silti vahvasti, että luonnonmukainen ja biodynaaminen viininviljely ja viininvalmistus tuovat parhaiten esille viinin paikallisuuden, sen juuret ja persoonallisuuden. Meidän viinimme ovat juuri sellaisia. Coca-Colaa meiltä ei saa, sitä pitää hakea muualta.”

”Tuskinpa kukaan haluaa vapaaehtoisesti työntää itseensä minkäänlaisia myrkkyjä suorasti tai epäsuorasti. Uskallan kyllä allekirjoittaa myös väitteen, että meidän viinimme ovat terveellisempiä, koska ne ovat jo laadultaan parempia terveiden rypäleiden ansiosta. Me emme käytä kemikaaleja, tai mitään allergioita aiheuttavia aineita, valmistuksessa emmekä viinin viimeistelyssä. Ja meidän viinimme sopivat myös muuten vegaaneille”, Noelia huomauttaa.

Hän uskoo myös vahvasti, että luonnonmukainen viininviljely- ja valmistus tulevat kasvamaan merkittävästi tulevina vuosina, sillä kuluttajat ovat entistä ympäristötietoisempia ja vaativat ympäristöystävällisiä tuotteita. Halutaan syödä ja juoda terveellisemmin, jos siihen on mahdollisuus.

“Hieman korkeammista tuotantokustannuksista huolimatta meidän viiniemme hinnat eivät eroa perinteisesti valmistettujen laatuviinien hinnoista. Me tingimme katteesta niin kauan kun pystymme kuitenkin toimimaan järkevästi, ja jopa kasvamaan.”

”Maistakaa viinejäni ja antakaa niiden puhua puolestaan.”

Espanjattaren on ollut helppo sopeutua Chileen, jossa puhutaan hänen äidinkieltään. Kotiutumista on edistänyt myös poikaystävä ja hänen kolme lastaan, jotka kuuluvat kiinteästi Noelian elämään. Koti-ikävästä hän ei ole kuitenkaan ole täysin päässyt eroon: ainakin kerran vuodessa on päästävä Espanjaan oman perheen luo ja oman äidin rakkaudella katettuun ruokapöytään.

”Äitini on varsinainen Paella Kuningatar! Voi olla että pitkän välimatkan vuoksi nostalginen kaipuu lapsuuteni maisemiin ja perheen pariin korostuu, sillä minä rakastan Chileä aidosti ja uskon, että olen tullut tänne jäädäkseni. Rakastan Chilen uskomattoman upeaa luontoa ja maisemia, rakastan vaativaa ja mielenkiintoista työtäni ja rakastan vauhdikasta elämääni. Mutta täytyy myöntää, että nainen minussa haaveilee myös omista lapsista”, Noelia tunnustaa.

Vaativan työn ja perheen yhdistämistä Noelia itse ei pidä sinänsä ongelmallisena ja luomuviinintekijälle sopiikin hyvin antaa luonnon ratkaista hänen pulmansa. Mutta totuus on, että naisen asemassa on Chilessä parantamisen varaa. Etenkin työssä käyvä nainen kohtaa edelleen paineita yhteiskunnan taholta, vaikka sitä ei ehkä ääneen sanotakaan. Oletetaan, että nainen tekee lapsia ja hoitaa perheen, eikä työskentele hullun lailla pitkiä päiviä tai jätä lapsiaan isälle kun lähtee työmatkoille.

”Olen jo 37-vuotis eli alkaa olla korkea aika tehdä päätöksiä sen suhteen. Ehkäpä seuraavan kerran ilmestyn maistattamaan viinejäni Suomeen suuren mahan kanssa”, Noelia heittää ja nauraa makeasti päälle.

Nyt Noelia tyytyy hellimään omia ”viinilapsiaan”, joiden nimet, Signos de Origen, Coyam ja Gê, suomalaisen viininystävän on syytä panna korvan taakse. Viiniasiantuntijoidenkin mukaan ne ovat parasta mitä biodynaamisessa luomutuotannossa on saatu aikaan Chilessä. Noelialla on syytä olla ylpeä viineistään.

”Minä luonnollisesti rakastan omia viinejäni, olen ylpeä niistä ja voisin ylistää niitä sadoin sanoin, mutta tyydyn sanomaan suomalaisille viininystäville: Emilianan viinit ovat luonnon ehdoin valmistettuja laatuviinejä, maistakaa niitä ja antakaa viinien puhua puolestaan. Uskon, että ette tule pettymään”, lupaa Noelia Orts, luomuviinintekijä Chilestä.

Muut Emilianan viinit Alkossa

 

Valkoiset

Emiliana Adobe Reserva Gewürztraminer

Emiliana Novas Sauvignon Blanc

 

Punaiset

Emiliana Adobe Reserva Syrah Mourvedre Merlot

Emiliana Earth balance Merlot Cabernet Sauvignon Syrah 150 cl

Emiliana Natura Merlot Syrah Petit Verdot

Emiliana Coyam

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram