Onko jääkaappikylmä valkoviini ja huoneenlämpöinen punaviini sinunkin käyttämä ohjenuora tarjoilussa? Viinien tarjoilulämpötiloista puhutaan paljon, mutta mistä tietää, että viinin lämpötila on oikea? Listasimme helpot kotikonstit joiden avulla viinien maut ja tuoksut pääsevät oikeuksiinsa.

Lyhyesti kiteytettynä: Mitä makeampi viini, sitä kylmempänä se kannattaa tarjoilla. Viinin lämpötila kohoaa lasissa nopeasti, joten viinistä riippumatta suosittelemme tarjoilua mieluimmin viileänä kuin lämpimänä.

Tarjoilulämpötilat:

  • Punaviini 16-18  °C

Laita huoneenlämpöinen punaviini noin puolituntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Tällöin se saavuttaa tavoitellun lämpötilan.
Nuoret ja kevyet punaviinit voi tarjoilla hieman viileämpinä.

  • Valko/Roseeviini 10-12  °C

Laita huoneenlämpöinen valko/roseeviini kaksi tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Makeammat viinit kannattaa laittaa jo hieman aikaisemmin.

  • Kuohuviini ja samppanja 6-8  °C

Laita huoneenlämpöinen kuohuviini/samppanja noin kolme tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Tavoitteena on saavuttaa jääkaappikylmä kuohuva, joten kuohuviinin voi laittaa myös jo edellisenä iltana kylmään.

Älä jäähdytä viiniä pakastimessa, jotta se ei vahingossa jäädy tarjoilukelvottomaksi tai viilene liikaa jolloin makuprofiili muuttuu. Jos tilanne vaatii nopeaa viilennystä, niin laita viini lavuaariin jääkylmän veden alle. Valkoviinin tarjoilulämpötilan saavuttaa noin 10-15 minuutissa.

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.