Hurmaava kantarellirisotto valkoviinillä – Täydellinen ohje

kantarellirisotto tommasi valpolicella
Ainekset

4 hengelle

8 dl + 2 dl kantarelleja

3 salottisipulia

1/2 dl oliiviöljyä

2 1/2 dl Carnaroli-riisiä

2 ½ dl Tommasi Le Rosse Pinot Grigio-valkoviiniä

3 rkl tuoreita timjaminlehtiä

7 dl kanalientä

50 g voita

75 g parmesaania

Mustapippuria myllystä

Suolaa

Mari Moilasen täydellinen kantarellirisotto

kantarellirisotto resepti

Loppukesästä ja alkusyksystä sienimetsässä voi löytää toinen toistaan herkullisempia sieniä. Ruokatoimittaja Mari Moilanen jakaa salaisuutensa täydelliseen, valkoviiniin valmistettavaan kantarellirisottoon, jolla hurmaat illallisvieraasi. Selkeä kantarellirisotto-ohje on helppo valmistaa ja nostaa perinteisen risoton ihan uudelle tasolle. Lähde kantarellimetsään tai kipaise torille ja valmista tämä sydäntä lämmittävä kantarellirisotto valkoviinillä. Mari Moilasen ohjeella sinusta tulee risoton mestari hetkessä!

Kantarellirisoton valmistusohje:

  1. Aloita risoton valmistus puhdistamalla ja paloittelemalla kantarellit. Jätä 2 desilitraa pieniä, kokonaisia sieniä koristeeksi.
  2. Kuumenna nokare voita pannulla ja paista ensin kokonaiset kantarellit. Kun ne ovat valmiita, siirrä ne sivuun odottamaan ja paista paloitellut sienet.
  3. Hienonna sipulit. Raasta parmesaani raastimen hienolla terällä raasteeksi.
  4. Kuullota sipuleita syvässä kasarissa tai wokissa oliiviöljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta sipulit sauvasekoittimella.
  5. Lisää sipulisose ja riisi pannulle ja kuullota hetki. Kaada joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa.
  6. Lisää kanalientä risottoon kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kun olet lisännyt puolet nesteestä, lisää risoton joukkoon paistetut kantarellit, voi ja timjami. Jatka kypsentämistä ja lisää lientä aina edellisen satsin imeydyttyä. Lisää loppuvaiheessa parmesaaniraaste.
  7. Kypsennä kantarellirisottoa vielä 18 minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla ja nosta lautasille. Koristele kantarellirisotto paistetuilla kantarelleilla, parmesaaniraasteella ja timjaminlehdillä. Nauti hyvän valkoviinin kera!

    Vinkki: Sipulien soseuttaminen on vaihe, joka tuo lisää kermaisuutta risottoon. Voit kuitenkin jättää tämän vaiheen pois, mikäli haluat säästää aikaa.

    Kantarellirisotto on pohjoismainen näkemys italialaisesta klassikosta

    Risotto on klassinen italialainen ruokalaji, joka on saanut uuden elämän pohjoismaisissa keittiöissä. Risoton juuret ulottuvat Italian Lombardian alueelle, missä sitä on valmistettu vuosisatojen ajan, mutta kantarellien lisääminen antaa sille selkeän pohjoismaisen kosketuksen. Kantarellit antavat risotolle syvän, pähkinäisen maun, joka on sekä hienostunut että metsäinen. 

    Valmistusvinkkejä:

    1. Riisin valinta: oikean riisin valinta on avain onnistuneeseen risottoon. Carnaroli-riisi on ihanteellinen valinta sen kyvyn ansiosta imeä nestettä ja mausteita säilyttäen samalla rakenteensa.
    2. Valkoviinin merkitys: laadukas kuiva valkoviini Tommasi Le Rosse Pinot Grigio antaa risotolle hienostuneen hapokkuuden, joka tasapainottaa kantarellien makeutta.
    3. Lisää nestettä vähitellen: risoton salaisuus on lisätä nestettä vähitellen ja sekoittaa säännöllisesti. Tämä prosessi vapauttaa riisin tärkkelystä, mikä tekee lopputuloksesta ihanan kermaisen.

    Kokeile myös näitä:

    1. Vaihda sieniä: Vaikka kantarellit ovatkin klassinen valinta, voit varioida reseptiä käyttämällä muita sieniä, kuten suppilovahveroita tai herkkutatteja.
    2. Lisää proteiinia: halutessasi tuoda lisää proteiinia risottoon voit lisätä paistettua kanaa, katkarapuja tai jopa mureutettua chorizoa sienien paistamisen jälkeen.
    3. Lisää kasviksia: kokeile lisätä risottoon muita kasviksia, kuten pinaattia tai kirsikkatomaatteja, lisäämään väriä ja ravintoarvoa.

    Kantarellirisotto tarjoaa loistavan pohjan kokeiluille. Sen maku syvenee ja rikastuu, kun annat sille oman persoonallisen kosketuksesi, olipa se sitten erilaisten sienien, viinien tai lisäaineiden muodossa. Luo oma versiosi tästä syksyisestä herkusta, nauti sen lämmöstä ja jaa makuelämys perheen ja ystävien kanssa.

     

    Suositukset

    Tommasi Valpolicella

    Tommasi Valpolicella

    Valpolicellan sydämestä tuleva kevyt ja ihanan rustiikkinen punaviini on mitä ihanin valinta kantarellirisotolle. Keskisyvän rubiininpunaisen viinin tuoksussa on kirsikkaa, hapankirsikkaa, luumua, mausteita, paahteisuutta, nahkaa. Maultaan se on kuiva, ryhdikkään hapokas, keskitanniininen ja mehukas.

    Monikäyttöinen ja laadukas viini sopii niin pastoille, pizzoille, juustoille kuin haudutetuille liharuoillekin.

    Italia 14,79€