Reseptivinkkejä joulupöytään

parhaat jouluviinit
Lammaspaimenten fileepaistos

500 g lampaan sisäfileitä

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl hienonnettua yrttiä (oreganoa/rosmariinia/timjamia)

suolaa

rouhittua mustapippuria

Porkkana-inkivääritahna

500 g porkkanoita

1 tl raastettua inkivääriä

1 rkl fariinisokeria

1 tl suolaa

Punajuuret

500 g pieniä punajuuria

½ tl suolaa

1 tl sokeria

½ sitruunan mehu

2 rkl oliiviöljyä

Minttukahvi

4 dl espressokahvia

3 rkl sokeria

4 tl 2 cl minttulikööriä

Joulun parhaat lahjat ovat perhe, lepo ja rauhoittuminen. Yhdessäolo ja yhteiset ateriat ovat parasta joulun ajan aterioinneissa, joissa vähäisetkin eväät rakentavat tunnelmallisen ja maistuvan ruokahetken.

Joulunajan ateriakokonaisuus toteuttaa jouluisen ilta-aterian yksinkertaista, kuitenkin makumaailmaltaan monipuolista rakennetta. Lampaan liha on keskiössä ja saa kumppanikseen kylmäsavustettua kalaa sekä kevennystä vivahteikkaista makujuureksista. Palanen lampaanmaitojuustoa, muutama taateli ja pieni kupillinen vahvaa maustekahvia ovat ilta-aterian nautinnollinen päätös.

Lammaspaimenten fileepaistos

Hiero mausteet lampaan fileiden pintaan ja anna maustua huoneenlämmössä vähintään tunnin ajan. Kuivaa fileet talouspaperilla, ota niihin kuumalla pannulla paahteinen, ruskea pinta ja anna kypsyä pannulla viitisen minuuttia.

Porkkana-inkivääritahna

Kuori porkkanat, keitä ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää mausteet, sekoita ja anna maustua puolisen tuntia.

Punajuuret

Keitä punajuuret kypsiksi, kuori ja lohko. Lisää mausteaineet ja anna maustua. Nautinnollisen ja vähäeleisenkin aterian päätöksenä voi nauttia palasen manchego-juustoa, muutaman taatelin ja kupillisen mausteista minttukahvia.

Minttukahvi

Keitä espressokahvi, kaada pieniin laseihin, mausta sokerilla ja minttuliköörillä.

Teksti: Heikki Remes