Tapas menu

espanjalainen tapas menu
Ohjeet

Ohjeista tulee 4-6 hengen annos.

Voit käyttää kaikissa friteerauksissa samaa öljyä eli 1 litra riittää.

Pimientos del padron

300 g pimientos del padroneita
1 l rypsiöljyä
sormisuolaa

Solomillo

400 g naudan sisäfileetä
puolikas maalaispatonki
1 l rypsiöljyä
2 tl sormisuolaa
muutama rouhaus mustapippuria

Patatas bravas ja chilimajoneesi

1 kg puikulaperunoita
1 l rypsiöljyä
1/4 tl savupaprikaa
1 tl suolaa
muutama rouhaus mustapippuria

Chilimajoneesi:
2 dl majoneesia
3 tl srirachaa

Pan con tomato -leivät

puolikas maalaispatonki
500 g terttukirsikkatomaatteja
3 isoa valkosipulia
sormisuolaa

Manchego-kylmäsavulohi pintxot

puolikas patonki
200 g kylmäsavulohta
200 g Manchego-juustoa
koristeeksi rouhittua rosépippuria

Jamonia, manchegoa ja oliiveja

300 g manchegoa
3 pkt Jamon-kinkkua
isoja vihreitä kivellisiä oliiveja

Mari Moilasen tapas menu

Illanistujaisten helppoja, mutta sitäkin maukkaampia herkkuja ovat espanjalaiset tapakset! Ruokatoimittaja Mari Moilanen vinkkaa, kuinka espanjalainen tapas menu rakennetaan kuuden taivaallisen tapasreseptin ympärille.

Perinteiset espanjalaiset tapakset saavat uutta tvistiä suomalaisilla raaka-aineilla ja muilla ammattilaisen jipoilla. Mari Moilasen tapas menu pitää sisällään perinteiset pimientos del padronit, naudan sisäfileestä valmistetut solomillo-leipäset, ikisuosikki patatas bravakset ja chilimajoneesin, maalaispatongilla tarjoiltavat pan con tomato -leivät sekä suomalaisella tvistillä valmistetut manchego-kylmäsavulohi pintxo leivät. Kaikkien tapaspöytien perustana tarjoillaan tietenkin myös jamon serrano -kinkkua, manchego juustoa ja oliiveja.

Kokkaa siis espanjalaiseen iltamaasi, vaikka kaikkia näitä suussa sulavia herkkuja tai valitse vain osa! Viinipuolestakaan ei tarvitse huolehtia, sillä me Viinipostin asiantuntijat vinkkaamme tapaksille sopivat espanjalaiset viinit. Reseptien alta voit tutustua suosittelemiimme Raimatin viineihin. Luonnonmukaisesti tuotetut viinit henkivät espanjalaista makumaailmaa ja täydentävät tapas menun. Raimatin tuoteperheestä suosittelemme niin valkoviiniä kuin punaviiniä näiden herkkujen kanssa nautittavaksi. Lisäksi suosittelemme suuremmalle seurueelle hanapakkauksessa saatavaa punaviiniä.

Jos kaipaat lisää vinkkejä tapaksiin tai muihin pikkupurtaviin, kokeile myös näitä Meri-Tuuli Väntsin valkosipulirapuja.

Pimientos del padron

Kuumenna rypsiöljy valurautapadassa 180 asteiseksi. Friteeraa pimientos del padronit nopeasti. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle ja valuta ylimääräinen öljy. Mausta sormisuolalla.

Solomillo

Viipaloi maalaispatonki. Leikkaa naudan sisäfilee ohuiksi pihveiksi. Friteeraa 180 asteisessa öljyssä sisäfilee pihvit hyvin nopeasti, noin 30 sekuntia. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla. Kokoa leivät nostamalla maalaispatonkiviipaleelle pihvi ja koristele yhdellä friteeratulla ja maustetulla pimientos del padronilla.

Patatas bravas ja chilimajoneesi

Kuori puikulat ja kuutioi. Kuivaa puikulat hyvin talouspaperilla. Friteeraa puikulat 180 asteisessa öljyssä kolmessa erässä. Nosta puikulat kuumasta öljystä reikäkauhalla talouspaperin päälle ja valuta ylimääräinen öljy. Anna hetki jäähtyä. Friteeraa perunat uudelleen nopeasti, kunnes perunat ovat rapeita ja kullanruskeita. Mausta savupaprikalla, suolalla ja mustapippurilla.

Sekoita majoneesi ja sriracha keskenään ja tarjoa perunoiden kanssa.

Pan con tomato -leivät

Viipaloi maalaispatonki ja paista oliiviöljyssä kuumalla pannulla rapeaksi ja kullanruskeaksi. Kuori valkosipulin kynnet ja halkaise terttukirsikka tomaatit. Laita pöytään tarjolle. Pöydässä leipää hierotaan valkosipulin kynnellä ja halkaistulla tomaatilla, sekä viimeistellään sormisuolalla.

Manchego-kylmäsavulohi pintxot

Viipaloi patonki ja paista oliiviöljyssä kuumalla pannulla rapeaksi ja kullanruskeaksi. Viipaloi manchego ohuiksi siivuiksi. Kokoa leivän päälle viipale manchegoa ja viipale kylmäsavulohta. Koristele rosépippurilla.

Jamonia, manchegoa ja oliiveja

Laita tarjolle manchegoa, Jamon- kinkkua ja vihreitä oliiveja.

Suositukset

Raimat Abadia Crianza Organic

Raimat Abadia Crianza Organic

Kuuman kasvukauden aromaattisiksi rikastamat luomurypäleet poimitaan viileään yöaikaan, ja poimittuja rypäleitä käytetään kuorineen terästankeissa 10 päivää. Sen jälkeen viiniä kypsytetään amerikkalaisissa tammitynnyreissä 14 kuukautta ja suurissa ranskalaisissa tammitynnyreissä puoli vuotta.

Viinissä on runsas suutuntuma ja tasapainoiset tanniinit. Maku miellyttävän pyöreä ja kevyen tamminen, ja pitkä. Siinä aistii karhunmarjaa ja karpaloa. Se on hyvä valinta esimerkiksi grillilihalle ja tummalihaisille padoille, koville juustoille ja paahdetuille kasviksille.

Espanja 11,98€
Raimat Castell Chardonnay Organic

Raimat Castell Chardonnay Organic

Persoonallisen luomu-Chardonnayn erikoisuutena on kolmessa eri kypsyysvaiheessa kerätyt rypäleet, joista kukin tuo viiniin omanlaisiaan aromeita.

Tuloksena on intensiivisen hedelmäinen ja puhdaspiirteinen viini. Sen kypsän sitruksisessa ja tasapainoisen hapokkaassa maussa aistii keltaluumua, aprikoosia ja viherpäärynäisyyttä. Raimat Castell Chardonnay Organic on erinomainen valinta esimerkiksi paistetulle kalalle, runsasmakuisille äyriäisille ja vaaleille liharuoille. Sopii myös erilaisille kasvisruoille, myös parsan kumppaniksi.

Espanja 11,98€
Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Organic hanapakkaus

Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Organic hanapakkaus

Viiniä on kypsytetty osittain tammessa, minkä jälkeen se on vielä saanut levätä suurissa ranskalaisissa tammitynnyreissä puoli vuotta. Viinin nuorekkaassa, melko täyteläisessä maussa on runsaasti kypsää marjaisuutta, luumua ja karhunvatukkaa. Lisäksi siitä voi aistia kuivattuja hedelmiä ja mausteisuutta. Mehukas suutuntuma napakoituu hyvän hapokkuuden ja pehmeiden tanniinien ansiosta. Erittäin hyvä valinta tuhdeille pataruoille ja koville juustoille.

Espanja 36,98€