Västerbotten piirakka kylmäsavulohella ja katkaravuilla

Västerbotten piirakka
Ainekset

4-6 annosta

Torttupohja

3 dl vehnäjauhoja

125 g huoneenlämpöistä voita kuutioina

ripaus suolaa

2 rkl kylmää vettä

Täyte

3 munaa

2 dl creme fraiche

2 dl raastettua Västerbotten-juustoa

suolaa, mustapippuria

Koristelu

200 g kylmäsavulohta viipaleina

500 g kuorittuja katkarapuja

yrttejä, esim. kirveliä tai tilliä

Västerbotten piirakka maistuu niin sellaisenaan, mutta sopii erinomaisesti esimerkiksi rapujuhlien rapujen kyljessä nautittavaksi.

Ohjeet:

  1. Nypi jauhot ja voi tasaiseksi. Mausta suolalla. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Taputtele piirasvuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin sormin ja laita kylmään puoleksi tunniksi.
  2. Sekoita munat, creme fraiche ja raastettu juusto. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Esipaista pohjaa noin 10 min, kunnes se on saanut hieman väriä. Ota vuoka uunista ja laske lämpö 175 asteeseen. Kaada munasekoitus pohjalle ja paista 20-25 min kunnes täyte on hyytynyt. Ota uunista ja anna jäähtyä. Piiraan voi hyvin tehdä pari päivää ennen tarjoamista, se vain paranee.
  4. Lämmitä piiras kevyesti ennen tarjoilua ja koristele lohiviipaleilla, katkaravuilla ja yrteillä.

Kokeile Västerbotten piirakan kanssa näitä viinejä, joita suosittelemme myös rapujen kanssa nautittavaksi.