Bardolino - Veneton nouseva punaviinialue luottaa raikkaaseen tyyliin

Bardolino viini tunnetaan raikkaasta tyylistään

Bardolino viini tunnetaan keveydestään, tutustu alueeseen ja sen tyyliin!

Vain kivenheiton päässä Valpolicellasta on Bardolinon kylä. Sen ympäristössä kasvavilla tarhoilla viljellään pääosin samaisia naapurialueen rypäleitä – tosin eri tyylillä. Bardolinon punaviinit hurmaavat raikkaudellaan, tuoreen marjaisilla aromeillaan sekä luonteikkaalla yrttisyydellään.

Garda-järven itärannikolla sijaitsevien Bardolinon ja Custozan kylien väliin sijoittuvat kumpuilevat viinitarhat muodostavat Bardolino DOCin viinialueen. Täällä kalkki- ja moreenipitoisessa savimaassa viihtyvät paikalliset punaiset lajikkeet Corvina, Rondinella ja Molinara. Myös mm. Merlota, Caberneta, Rossignolaa ja Marzeminoa viljellään. 

Ilmasto pysyy leutona kiitos Garda-järven välittömän läheisyyden; tarhat säästyvät talvisin kovimmilta pakkasilta ja kuumina kesinä ne nauttivat järven  viilentävästä vaikutuksesta. Alue on henkeäsalpaavan kaunis: kukkuloiden ja jääkauden muodostaman amfiteatterin takaa pilkottaa turkoosina kimmeltävä järvi.

Pääosassa Bardolino-viineissä on Corvina, alueen paikallinen lajike, jonka tunnistaa kirsikkaisesta luonteestaan,  ruokahalua herättävästä hapokkuudes-taan sekä maltillisesta, pehmeästä tanniinisuudestaan. Corvina on herkkä auringolle, ja nauttiikin perinteisestä pergola-sidonnasta. Katosmainen pergolasysteemi soveltuu oivallisesti varjoa kaipaavalle lajikkeelle; lisäksi se nostaa rypäleet muita sidontatapoja korkeammalle maanpinnasta, jolloin viileämpi ilma pitää rypäleet terveinä ja raikkaina sekä säilyttää hapokkuuden. Corvinan osuus viinissä vaihtelee runsaastikin Bardolinoissa. Sitä pidetään alueen parhaana ja aromikkaimpana paikallisena lajikkeena.

Viinin toinen päätähti on Rondinella, Corvinaa kepeämpi ja helpommin viljeltävä lajike. Rondinella ei kaihda aurinkoa eikä ole altis kasvitaudeille. Sitä näkyy usein sidottavan guyot-muotoon. Rondinella on Corvinan tavoin Bardolinoissa pakollinen lajike, ja myös sen osuus viinissä riippuu tuottajasta.

Näiden kahden lajikkeen lisäksi bardolinoissa on lupa käyttää muita alueelle tyyppillisiä lajikkeita tietyin rajoituksin. Tyypillisiä blendin täydentäjiä ovat mm.

Molinara, joka tuo blendiin hapokkuutta ja särmikkyyttä.  Punaiset marjat, kuten vadelma ja punaherukka ovat Molinaralle tyyppillisiä aromeita.

Tuloksena on kirsikkainen, raikas ja nuorena nautittava viini. Bardolino viini on Valpolicellan kepeämpi serkku, jota ei kypsytetä lainkaan tammessa. Terästankeissa käytetty viini säilyttää raikkautensa, eikä pyri korostamaan ikääntymisen tuomia aromeita, vaan luottaa raikkaaseen, tuoreen marjaisuuteensa.

Bardolino DOC

Suositukset

Zenaton uutuus Bardolino DOC rantautui Suomeen kolmen litran bag-in-boxissa. 

Suutuntumaltaan viini on notkea, kepeä, helposti nautittava. Sillä on kuitenkin selkeä oma kirsikkainen, hieman yrttinenkin ja selkeän orvokkinen luonne. Yrteistä mieleen tulee erityisesti salvia, joka luo viiniin syvempää ulottuvuutta.  Yhdessä pureksittavan hapokkuuden kanssa nämä aromit tekevät Zenaton Bardolinosta helposta nautittavuudestaan huolimatta vakavasti otettavan viinin myös ruokapöytään. Zenaton Bardolinossa on runsaasti makua; vain n. 2700 köynnöstä hehtaarilla sekä köynnösten yli kolmenkymmenen vuoden ikä synnyttää tiiviimpää hedelmää ja konsentroituneen maun. Blendistä 65% on arvostetuinta ja aromikkainta Corvinaa, neljännes Rondinellaa ja loput 10% Molinaraa.

Rypäleet on korjattu syys-lokakuun vaihteessa. Rankojen poiston ja murskaamisen jälkeen viini on käynyt terästankeissa 10 päivää 26 asteessa. Lopulta viini puristetaan hellävaraisesti ja lasketaan myyntiin muutaman kuukauden asettumisen jälkeen.

Suositellaan nautittavaksi hyvin viilennettynä; 14-16 asteisena.

Perinteisiä herkkuja Bardolinon seuraksi on mm. risottot, kasvispastat, grillattu siika tai vaalea liha ja miedot juustot. Sopii vallan mainioksi pariksi myös grillatulle pizzalle.

Rypäleet : 65% Corvina, 25% Rondinella, 10% Molinara.

Alkoholi: 12,5%

Sokerit: 5,2 g/l

Hapot: 6 g/l

Italia