Suomalaisen kesän parasta antia ovat valoisat illat, kiireetön yhdessäolo ja sesongin parhaista ruoista nauttiminen. Grillit kihisevät takapihoilla, mökeillä ja terasseilla, kun ulkoilusta halutaan nauttia pitkän talven jälkeen. Grilliruoka voi olla helppoa ja yksinkertaista – tai kaukaisten vieraiden saapuessa myös juhlavaa ja hienostuneilla lisukkeilla viimeisteltyä. Myös grilliviini on osa kattausta; se kruunaa juhlavan hetken, mutta voi myös olla yhtä mutkaton osa ateriaa kuin sinappi makkaran päällä.

Poimi täältä myös kesän herkullisin grilliresepti – T-luupihvit ja uuniperunat! Valitsimme myös täsmäviinit tälle respetille. Ne löydät puolestaan täältä.

Millaiset viinit sopivat puolestaan grillatulle kalalle tai kasviksille? Vinkit viinin valintaan löydät täältä!

Grillaukseen sopivia viinejä löytyy eri hintaluokista ja maista, mutta mitä tulisi ottaa huomioon niitä valitessa?

-Liha/makkara? Valitse grilliviinin täyteläisyysaste pääraaka-aineen mukaan – tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä. Jos raaka-aine on kovin rasvainen, viinin hapot toimivat hyvin kokonaisuutta keventävänä vastaparina.

-Mausteet? Onko kokonaisuus runsaan mausteinen? Pippurisia ja tulisia mausteita käytettäessä valitse hyvin hedelmäinen, jopa hilloinen viini. Mitä maustetumpi ruokasi on, sitä ”makeammalta” saisi viini tuntua suussa. (Muista, että makeuden kokemus syntyy myös kypsästä hedelmäisyydestä jäännössokerin lisäksi, ja vastaavasti runsas hapokkuus syö makeuden tuntumaa.) Runsaat tanniinit eivät ole mausteiden ystäviä, koska ne korostavat mausteisuutta samalla kun mausteet korostavat tanniinien kiristävää olemusta jättäen sekä viinin että ruoan aromit taustalle.

-Puhdasaromiset lihat sallivat myös viinien hienostuneiden aromien osallistua makujen yhteiseen leikkiin, ja punaiseksi jätetty liha nauttii tanniineista.

-Lisukkeet? Muista, että myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen. Makea kastike tai marinadi (useimmat grillikastikkeet ja marinadit ovat lievän makeita) nauttivat vastaavasti pyöreän hedelmäisestä viinistä, koska ruoan makeus saa viinin ”kuivumaan” suussa, ja hienostakin kuivan hapokkaasta viinistä saadaan sopimattomalla lisukkeella helposti metallinen ja kiristävä. Yrttiset tai hapokkaat lisukkeet taas nauttivat hapoista myös viinissä. Sinappeja on montaa laatua, makeita ja lempeitä tai tulisen voimakkaita. Onko se keskeinen makuelementti ruoassasi? Perunat puolestaan neutralisoivat kokonaisuutta ja vaativat vähemmän voimaa viiniltä. Vihreät tuoreet kasvikset ovat perusmaultaan kitkeriä, mutta suolalla maustaminen (tai muut suolaiset elementit) sekä kypsentäminen auttavat niiden yhdistämisessä viiniin.

-Savu ja paahtaminen? Hiiltyneet aromit ovat perusmaultaan kitkeriä, ja kaipaavat vastapainokseen lempeitä hedelmäisiä aromeja – juuri näin makeiden grillikastikkeidenkin on määrä toimia. Tanniinit korostavat kitkeriä aromeja – vältä siis runsaan tanniinisia viinejä, jos pidät reunoilta hiiltyneestä lihasta. Savu on punaviinien kohdalla harvoin ongelma, mutta jos sekä ruoka että punaviini ovat kovin savuaromisia, saattaa savuisuus peittää muut aromit alleen. Pidä siis kohtuus kokonaisuudessa: jos toinen on runsaan savuinen, vähennä savuisuutta vastaavasti toisessa.

Viiniposti suosittelee seuraavia grilliviinejä kesän maistuviin hetkiin:

Birds of Paradise Organic on roteva punaisen lihan ja laatumakkaran kaveri

Birds of Paradise Organic on roteva punaisen lihan ja laatumakkaran kaveri

Emiliana on Chilen johtava luomu- ja biodynaamisten viinien tuottaja, jonka periaatteisiin kuuluvat luonnon kunnioittaminen sekä viinikasvin hyvinvoinnin myötä parempi viini. Birds of Paradise on heidän uutuutensa, joka paratiisin lintujen tapaan on villi, kaunis ja salaperäinen.

Malbec, Carignan ja Syrah nauttivat Valle de Colchaguan runsaasta auringosta, kunnes ne maalis-huhtikuun vaihteessa poimittiin käsin Emilianan tarhoilla. Luonnollisin menetelmin valmistetun viinin on annettu kypsyä 13 kuukauden ajan osittain ranskalaisissa, osittain runsaasti tammen aromeja luovuttavissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä sekä osittain hedelmäisyyttä vaalivissa terästankeissa

Tumma rubiininpunainen viini tuoksuu tummasävytteisille tuoreille marjoille. Mustaherukkaa, hapankirsikkaa, karhunvatukkaa ja yrttejä täydentää vieno kahvin aromi. Suussa kuiva, ryhdikkään hapokas, runsaan tanniininen ja täyteläinen kokonaisuus, jonka jälkimaku lämmittää nielua pitkään. Viini on omiaan runsaan makuisille sisältä punaiseksi jätetyille lihoille sekä rasvaisille laatumakkaroille. Kovat juustot ovat myös tämän rotevan chileläisen ystäviä.

13,30 €/0.75l

Tilaa tästä

Ravoire et Fils Rhone to the Bone Rouge täydentää runsaan makuiset liharuoat tyylillä

Ravoire et Fils Rhone to the Bone Rouge täydentää runsaan makuiset liharuoat tyylillä

Roger Ravoire ja hänen poikansa valmistavat viinejä Luberonin rinteiden juurella, Rhonen laakson ja Provencen alueiden rajamailla. Suvussa on pitkät juuret viininvalmistuksessa, ja Ravoirien taitoihin luottavat useat viininviljelijät niin Rhonessa kuin Provencessakin.

Rhone to the Bone on nimensä mukaisesti tyyppiesimerkki Côtes du Rhônen erinomaisista nuorista punaviineistä. Lasissa kirkkaan rubiininpunaisen värin reunat vivahtavat purppuraan luvaten tuoreutta ja heleää hedelmää. Ja sitä löytyy: antava mutta herkkä tuoksu on kirsikkainen ja vadelmainen, taustalla häivähtää myös lakritsia. Suussa kuiva ja täyteläinen viini on niin ikään maukas ja mehevän marjainen. Silkkiset tanniinit tasapainottavat runsasta hedelmää ja jälkimaku on pyöreän herukkainen ja hieman mausteinen.

Grenache ja Syrah –rypäleet on poimittu optimaalisessa kypsyydessä, ja sekä alkoholikäymisen että sitä seuranneen 4-5 viikon maseraation aikana mäskiä on sekoitettu aromien muhkeuden maksimoimiseksi. Viiniä on kypsytetty terästankeissa yhden vuoden ajan ennen pullotusta.

Viini on omiaan runsaan makuisille liharuoille yrttisten kasvislisukkeiden kera. Mukava seuralainen myös koville juustoille!

14,90 €/0.75l

Tilaa tästä

Generación 76 Organic Tempranillo

Tempore Generación 76 Organic Tempranillo

Bodegas Tempore syntyi monia sukupolvia viiniä viljelleen perheen intohimosta ja rakkaudesta maaperäänsä. Edellä aikaansa he päättivät astua kohti tuntematonta ja alkaa tuottaa omia viinejä luonnonmukaisin menetelmin. Generation 76 viittaa perheen nyt vastuussa olevaan sukupolveen, joka mielellään ”rikkoo rajoja”. Heidän viininsä houkuttelee unohtamaan kaiken opitun ja kuuntelemaan, tuntemaan ja maistamaan.

Tempranillo-rypäleet on kerätty Bajo Aragonin alueen kalkkikivisiltä ja savisilta luomutarhoilta n. 560 metrin korkeudessa. Rypälemehua on kylmämaseroitu ennen luonnollista alkoholikäymistä, jonka jälkeen viiniä on kypsytetty kahden kuukauden ajan uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Tumman kirsikanpunainen viini tuoksuu runsaan kirsikkaiselle, boysenmarjoille, mustikoille, makealle lakritsalle ja pehmentävästä malolaktisesta käymisestä kertovalle jugurtille. Suussa kuiva, ryhdikkään hapokas ja keskitäyteläinen viini jatkaa runsaalla hedelmäisyydellään, jota seuraa miellyttävä, pehmeän tanniininen jälkimaku. Viini sopii oivallisesti laadukkaan, myös reunoilta paahdetun lihan kumppaniksi, ja reilun hedelmäisyytensä ansioista myös mausteisille tai lievän makeille lisukkeille.

13,30 €/0.75l

Tilaa tästä

Chateau Pech-Latt – mehukasta luomua Etelä-Ranskasta

Chateau Pech-Latt – mehukasta luomua Etelä-Ranskasta

Viinitilan nimi (pech=kukkulan huippu sekä latum=suuri) kuvastavat heidän 340 hehtaarin viinitarhojaan kalkki- sekä marmoripitoisille kukkuloilla, joita Alaric-vuoret suojelevat säävaihteluilta. Viinitarhat ovat muiden viinitalojen tarhoista hyvin eristyksissä luonnonrajojen ansiosta, mikä on ranskalaisittain varsin erityistä. Luomua he ovat viljelleet alueen pioneereina vuodesta 1991 lähtien.

Carignan, Grenache, Syrah ja Mourvedre ovat kaikki Etelä-Ranskan aurinkoa rakastavia, pitkää kasvukautta vaativia lajikkeita. Jokaisella on oma tehtävänsä: Syrah tyypillisesti tanniinisena lajikkeena ryhdistää kokonaisuutta, johon muut lajikkeet lahjoittavat runsaan värinsä, mehevän hedelmäisyytensä ja aromikkaan luonteensa.

Syvän punaisessa viinissä on leveä makean mausteinen tuoksu, tummia marjoja sekä orvokkeja. Runsas maku on paahteinen ja terhakas, tanniinit ovat miellyttävän pehmeät ja lämmin maku säilyy suussa pitkään. Grillatut ja miedosti mausteiset lihat sopivat hyvin keskitanniiniselle sekä pyöreän hedelmäiselle viinille.

14,38 €/0.75l

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.