Hapokas sekä aromeiltaan intensiivinen ja omaperäisen luonteikas Sauvignon Blanc rypäle on sekä laadultaan että tuotantomääriltään maailman viinien tähtikaartia. Sen herukanlehtiset, sitruunaruohoiset ja yrttiset aromit tunnistetaan kaikkialla, ja se sopii hyvin monen ruoan pariksi, tai pehmeämpinä versioina mainiosti vaikkapa kesäiseen seurusteluun. Klassisesti sitä yhdistetään tuhdeille aromikkaille juustoille, kuten vuohenjuustolle, yrttejä sisältäville kasvisruoille, suolaisille salaateille, sekä kalaruoille. Sen hapot pärjäävät myös rasvaisille komponenteille, mutta kevyt tai keskitäyteläinen olemus ei peitä herkempiäkään kalaruokia. Villeimmät sommelierit suosittelevat sauvignonia jopa salmiakin aromien kanssa – toimii!

Sauvignon Blanc on runsaskasvuinen, ja ehkäistäkseen varjostusta sekä liiallisen kosteuden muodostumista sitä tulee leikata runsaasti. Parhaimmat laadut saadaankin ravinneköyhästä maaperästä, jolloin lehtien kasvatuksen sijaan kasvi pyrkii keskittymään rypäleiden laatuun. Se viihtyy hyvin kalkki- ja piikivisessä vettä läpäisevässä, hiekkaa tai soraa sisältävässä maassa imien juurillaan syvältä maaperästä upeat mineraalit aromeihinsa. Pienirypäleisenä ja tiivisterttuisena se on altis homeelle, mutta asiassa on myös etu. Kun kosteusolosuhteet pidetään oikeanlaisina homesieni kurtistaa ja kuivaa rypäleet tiiviisaromisiksi ja erittäin sokeripitoisiksi, jolloin saadaan makeita botrytis- eli jalohomearomisia jälkiruokaviinejä. Ne ovat kaikkein halutuimpia – ja kalliimpia.

Rypäleen voittokulku maailmalla

Loiren laaksosta kotoisin oleva lajike mainittiin kirjallisuudessa ensimmäisen kerran 1534 nimellä Fiers, joka viittasi latinankieliseen sanaan ferus=villi. Myös nykyisen nimen arvellaan juontavan ranskankielisistä sanoista sauvage=villi sekä blanc=valkoinen. Sen lehdet muistuttavatkin villinä vieläkin Loiressa esiintyvää Silvestristä (Vitis Viniferan villi alalaji).

Bordeux’ssa lajike on viihtynyt myös jo vuosisatoja, ja yhdessä Semillonin kanssa ne tuottavat valtavan määrän ”valkoista bordeaux’ta”, sekä maailmankuuluja makeita sauternesia ja barsacia. Etälä-Ranskan Languedoc-Roussillon on silti määrällisesti Ranskan suurin Sauvignon Blancin viljeljä. Siellä valmistettava sauvignon jää kuitenkin yksioikoisempana ja edullisena arkiviininä kuuluisimpien alueiden varjoon. Myös Burgundista löytyy monen yllätykseksi pienehkö määrä Sauvignon Blancia, josta syntyy erittäin raikas ja hapokas saint-bris!

Ranskan jälkeen Sauvignon Blanc onkin valloittanut lähes kaikki maailman viinimaat: Jo 1800-luvulla eurooppalaiset valloittaja istuttivat sitä Chileen (pelastaen näin sen tietämättään myöhemmin Euroopan lajikkeet tuhonneelta viinikirvalta): Casablanca Valley, Leyda ja Elqui ovat alueita, jotka kannattaa pitää mielessä laadukkaan sauvignonin etsinnässä. 1880-luvulla Charles Wetstone istutti lajikkeen Kaliforniaan historiallisin seurauksin; kukapa ei olisi kuullut supersuositusta Kalifornian fumé blancista, ranskalaisia serkkujaan hieman täyteläisemmästä, pehmeästi tammitetusta versiosta! Sauvignon on nykyään heidän kolmanneksi viljellyin rypäleensä.

Pienen Uuden Seelannin 1970-luvun kokeiluviljelyitä seurasi suorastaan räjähdysmäinen voittokulku: Sauvignon Blanc on nyt ylivoimaisesti maan viljellyin sekä myydyin rypäle jopa 20 000 hehtaarin viljelypinta-alallaan (kun koko Ranskan alueella sitä viljellään 27 00ha). Malborough on alueista tärkein, sen sauvignonit ovat raikkaan hapokkaita, mutta samalla kuitenkin jopa trooppisen hedelmäisiä.

Sauvingon Blanc ei ole vähäpätöinen myöskään Australiassa, Etelä-Afrikassa tai Italiassa, ja sitä viljellään myös lajikkeen äärirajoilla Saksasta, Itävallasta ja Sveitsistä aina kuumiin Espanjaan, Portugaliin ja Argentiinaan, Uruguaihin ja Boliviaan asti. Tällöin viljelijät hyödyntävät pohjoisen lämpimimpiä aurinkoisia laaksoja ja vastaavasti vuoristorinteitä kuumissa olosuhteissa. Myös idässä kuten Tsekeissä, Slvoveniassa, Kroatiassa, Venäjällä, Ukrainassa, Moldavassa, Kreikassa ja jopa Turkissa Sauvignon useilla synonyymeillaan jatkaa edelleen maailmanvalloitustaan!

 

 

de Ladoucette Pouilly-Fumé

de Ladoucette Pouilly-Fumé

Poilly Fumén alue Loiren laaksossa on maailmankuulu erityisestä maaperästään. Se on muinaista merenpohjaa, ja kalkkikivinen savimaa sisältääkin muinaisten merenelävien jäänteitä niin hitaasti saostuneena sedimenttinä kuin kokonaisina fossiileinakin. Sauvignon Blanc työntää juurensa syvälle maaperään imien veden mukana rypäleisiinsä arvostettua mineraalisuutta. Alueen ilmasto on myös otollinen eloisan hapokkaille, herkille viineille, jotka ovat rypälelajikkeen parhaimmistoa.

Paroni de Ladoucette on Poully Fumén johtavia tuottajia, ja laatu-sauvignon blanceista puhuttaessa nimi nousee väistämättä esiin. Tila on ollut perheomisteinen jo vuodesta 1787 ja kaikki heidän viininsä valmistetaan sukulinnan Chateau du Nozetin kellareissa.

Vaalean kullankeltainen viini tuoksuu tyylikkäästi yrteille, karviaisenmarjoille, mustaherukanlehdille, sitruunaruoholle ja vihreälle omenalle. Suussa erittäin hapokas, keskitäyteläinen viini viipyilee ja täydentää aromien kirjoaan vielä hienoisella ruudilla sekä huulia kihelmöivällä mineraalisuudella.

Erittäin hieno kala- ja äyriäisviini juhlalliselle aterialle. Hapot leikkaavat rasvaisiakin elementtejä, mutta herkätkään maut eivät peity elegantin tasapainon ansioista. Hienot yrttikanat, osterit, vuohenjuustoa sisältävät salaatit… Jopa viinietikkaa uskaltaa lisätä kun tietää, että viinin hapokkuus kantaa.

Tilaa tästä

Emiliana Novas Sauvignon Blanc

Emiliana Novas Sauvignon Blanc

Valle de San Antoniossa, jossa sijaitsee myös tunnettu Leyda, Sauvignon Blanc nauttii meren läheisyyden tuomasta viileydestä sekä maaperästä, joka rajoittaa lehtikasvustoa taaten siten rypäleiden laadun.

Keskitäyteläinen kuiva viini on rypälelajikkeelleen ominaisesti runsastuoksuinen. Herukan lehdet, karviaisenmarjat ja leikattu ruoho ovat myös tyypillisiä sauvignonin aromeja. Suussa hapokas, sitruksinen ja yrttinen viini toimii erinomaisesti kalojen ja runsaiden äyriäisruokien kanssa, aivan kuten hieman happamilta tuntuvien juustojenkin kanssa. Yrttilisukkeet ja vaalea liha toimivat niin ikään yhdessä tämän eurooppalaisia serkkujaan hieman runsaamman valkoviinin kera.

Emiliana on viinitalo, joka vaalii luonnonmukaisuutta käyttäen mm. viinikasvia sekä maaperää kunnioittavia vaihtoehtoisia tuholaisentorjuntakeinoja. He uskovat, että kestävän kehityksen keinoin myös itse viini on lopulta paremmin balanssissa, luonnollisempaa sekä aidompaa.

Lue täältä lisää viinintekijä Noelia Ortsista!

 

Tilaa tästä

Casillero del Diablo Sauvignon Blanc

Casillero del Diablo Sauvignon Blanc

Rypäleet on kerätty kolmelta eri tarhalta Casablancan, Limarín sekä Rapelin laaksoista. Suosittu Casillero del Diablo –brändi tarjoaa asiakkailleen tasaista hyvää laatua kohtuuhintaan ja onkin tunnetuin chileläinen viinimerkki maailmalla!

Rehevän hedelmäinen ja yrttinen tuoksu, jossa raparperi sekä leikattu ruoho kertovat rypälelajikkeesta, kun taas trooppinen hedelmäisyys käymisestä viileissä terästankeissa. Viini on suussa kuiva, hapokas, sitruksinen sekä herukanlehtinen, kaikin puolin selkeä lämpimämmän ilmaston sauvignon blanc.

Viini sopii hintansa puolesta myös arki-iltaan tai vaikkapa kevään puutarhajuhliin. Valkolihainen kala, runsas salaatti (muista lisätä suolaa tai suolaisia komponentteja, jolloin salaatti ei tunnu suussa karvaalta, vaan viinin happojen ansiosta entistäkin aromikkaammalta). Yrttiset juustopiiraat ovat piknikilläkin toimiva kaveri!

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram