Oletko kokkailemassa kalaa ja et aivan tiedä mitä viiniä kalan kanssa tulisi ostaa?
Viinin ja ruoan yhdistämisessä on otettava huomioon tämä perussääntö: Kevyelle kevyttä, tuhdille tuhtia! Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen. Valitse viini siis kalan tuhdiuden mukaan tai kala viinin mukaan!
Ota myös huomioon, että savustutettu kala vaatii valkoviiniltä hapokkuutta, aromikkuutta ja voimaa. Paistettu ruoka on taas yleensä rasvaista, minkä vuoksi kannattaa valita maltillisesti tammitettu valkoviini.
Viinipostilta löydät kolme viinisuositusta kolmelle eri kalaruoalle. Kokkaat sitten vaaleaa kalaa, kalakeittoa tai rasvaisempia kaloja itämaisittain, suositukset löytyvät alta!
K-Ruoan sivuilta löydät lukemattoman määrän toinen toistaan herkullisempia kalareseptejä!
Mille muulle ruoalle etsit viinikumppania? Viinipostin Syö & Juo -osiosta löydät monien herkkujen kylkeen valikoidut täsmäviinit!