Oletko kokkailemassa kalaa ja et aivan tiedä mitä viiniä kalan kanssa tulisi ostaa?

Viinin ja ruoan yhdistämisessä on otettava huomioon tämä perussääntö: Kevyelle kevyttä, tuhdille tuhtia! Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen. Valitse viini siis kalan tuhdiuden mukaan tai kala viinin mukaan!

Ota myös huomioon, että savustutettu kala vaatii valkoviiniltä hapokkuutta, aromikkuutta ja voimaa. Paistettu ruoka on taas yleensä rasvaista, minkä vuoksi kannattaa valita maltillisesti tammitettu valkoviini.

Viinipostilta löydät kolme viinisuositusta kolmelle eri kalaruoalle. Kokkaat sitten vaaleaa kalaa, kalakeittoa tai rasvaisempia kaloja itämaisittain, suositukset löytyvät alta!

K-Ruoan sivuilta löydät lukemattoman määrän toinen toistaan herkullisempia kalareseptejä!

Mille muulle ruoalle etsit viinikumppania? Viinipostin Syö & Juo -osiosta löydät monien herkkujen kylkeen valikoidut täsmäviinit!

Nau Mai

Lohi ja itämaiset maut: Nau Mai Sauvignon Blanc

Oletko testannut jo trendikästä Poke Bowlia? Poke-kulho valmistuu aasialaisittain maustetusta lohesta, riisistä, avokadosta, kurkusta, edamamepavuista ja mistä tahansa sinä itse pidät! Aasialainen lohikulho kaipaa rinnalleen eloisan hapokasta valkoviiniä. Tätä virkaa hoitaa erinomaisesti Nau Mai Sauvignon Blanc Uudesta-Seelannista.

“**** -tähteä” “Harmoninen, laadultaan erinomainen” “Edullinen ostos” -Viinilehti

Vinkki! Tässä Poke Bowlin resepti K-Ruoan sivuilta

Uusi-Seelanti

11,89 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Vaaleille kaloille: The Butcher Cuvée White

Tämä uutuusviini on itävaltalainen kolmen rypäleen raikas ja maukas blendi, joka istuu erinomaisesti kala- ja äyriäisruokien pariksi. Viinin etiketillä on myös hauska tarina: viinintekijä Johann Schwarz oli entiseltään koulutukseltaan teurastaja, minkä vuoksi hänen viininsä on pilke silmäkulmassa nimetty ”teurastajan blendiksi”. Raikas, keskitäyteläinen ja keskihapokas viini on omiaan juurikin vaaleiden vähärasvaisten kalojen, kevyiden kalaruokien tai vaikkapa kuharullien kanssa.

Itävalta

13,99 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Zenato Lugana San Benedetto

Rasvaisille kaloille: Zenato Lugana San Benedetto

Raikas ja hedelmäinen Zenato Lugana San Benedetto on kotoisin Gardajärven kauniista maisemista.

Viinin kevyen kermainen suutuntuma tekee siitä ihanan parin rasvaisimmille kaloille tai erityisesti keskitalven herkulle: kermaiselle madekeitolle.

“**** -tähteä” “Harmoninen, laadultaan erinomainen” “Edullinen ostos” -Viinilehti

Italia

14,98 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram