Haussa paras roseeviini kevääseen ja alkavaan kesään?

Mitä yhteistä on termeillä blush, blanc de pinot noir, cabernet blanc, chiaretto, clairet, clarete, pink, rosado, rosato, vin gris, white zinfandel, weissherbst, rotling ja schillerwein? –Kaikki viittaavat viiniin, jonka väri on jotain valko- ja punaviinin väliltä; viiniin, jossa yhdistyvät valkoviinin ja punaviinin ominaisuudet raikkaalla ja herkullisella tavalla. Kansainvälisesti yhtenäisin nimitys näille lohenpunaisesta sipulinkuoreen ja pinkkiin vivahtaville viineille on ranskalainen sana rosé, (suomeksi ”punattu”).

Tutustu roseeviiniin alla olevassa artikkelissa tai nappaa mukaasi kevään paras roseeviini alta!

Koska väriä sisältävät yhdisteet, antosyaniinit ja fenolit sijaitsevat rypäleen kuoressa sekä sen lähellä, kevyen murskauksen jälkeen rypäleistä valuu aina ensin kirkasta mehua. Jos mehun ei anneta levätä lainkaan kuorikontaktissa, voidaan valmistaa blanc de noir –viini, ”valkoista mustista”. Jos rypäleitä lisäksi puristetaan, osa kuoren läheistä rypälelihaa luovuttaa myös mehunsa ja viini värjäytyy hiukan, lajikkeesta ja puristuksen asteesta riippuen. Jos kuoret jätetään puristuksen jälkeen kontaktiin rypälemehun kanssa, mehu alkaa värjäytyä voimakkaammin. Samalla saadaan uutettua mehuun muita kuorien sisältämiä ainesosia.

Suurin osa nykypäivän roséviineistä valmistetaan pelkästään punaisista rypäleistä. Valko- ja punaviinien sekoitus on itseasiassa EU:ssa kielletty laadun turvaamiseksi. (Poikkeuksena Champagne, jossa lopputuotteen ominaisuuksiin vaikuttavat olennaisemmin muut valmistuksen vaiheet.) Roséviineistä vaaleimmat, Loiren vin gris ja Kalifornian blush-viinit (kuten 1980-luvun makeahkot hittituotteet white zinfandel, white grenache ja cabernet blanc) valmistetaan puristamalla tummat rypäleet ja käyttämällä ne ilman kuorikontaktia hyvin kalpean punaisiksi viineiksi. Myös Marokossa tuotetaan suosittuja supermarketti-vin gris-viinejä.

Yleisin tapa on kuitenkin uuttaa kuoria haluttuun pisteeseen saakka, poistaa ne ja käyttää jäljelle jäänyt mehu loppuun. Roséviinien värien ja tyylien kirjo on suorastaan hengästyttävän laaja. Joskus rosé valmistetaan myös punaviinin valmistuksen ”sivutuotteena”: Punaiset rypäleet alkavat alkoholikäymisen kuorikontaktissa (kuten punaviinin valmistuksessa aina), mutta halutussa vaiheessa osa värjäytynyttä mehua valutetaan erilleen ja käytetäänkin loppuun roséviiniksi. Myös kuorikontaktiin jätetty mehu käy loppuun – entistä tummemmaksi, muhkeaksi punaviiniksi, onhan kuorien osuus jäljelle jääneessä mehussa saatu näin erityisen suureksi. Menetelmää kutsutaan nimillä bleeding (engl.), saignee (ransk.) ja sangrado (esp.).

Ranskalaiset juovat peräti kolmasosan maailman roséista ja myös tuottavat sitä runsaasti, erityisesti eteläisissä Provencessa, Languedoc-Roussillonissa ja Etelä-Rhonessa. Pääasiassa Grenache- ja Cincault-rypäleistä valmistetut rosét ovat kuivia ja raikkaita, kevyitä ja aromeiltaan ”kesäisen” marjaisia. Parhaimmat gastronomiset rosét ovat intensiivisempiä sekä täyteläisempiä, ja niissä tuntuvat punaviineistä tutut tanniinit. Myös Loiressa tuotetaan erityylisiä rosé de loireja kuivasta makeaan. Rosé d’Anjou sekä arvostettu cabernet d’Anjou ovat hyviä esimerkkejä laatueroista samalla alueella.

Myös espanjalaiset suhtautuvat vakavasti roséviineihinsä ja kutsuvat vaaleampia tyylejään rosadoksi, tummempia clareteksi. Rosé-cava on ilmiö sinänsä. Portugalin Mateus ja Lancerns ovat maailmanluokan myyntitykkejä edullisina suuren volyymin brändeinä. Italiassa vaaleampien rosatojen ja tummempien chiarettojen kulutus ei yllä muun eteläisen Euroopan tasolle, mutta erityisesti Pohjois-Italiassa tuotetaan varsin laadukkaita gastronomisia roséita, puhumattakaan ihastuttavan mutkattomista kuohuvista spumanteista, joita esimerkiksi Gancia tuottaa suuren kuluttajajoukon iloksi.

Saksalaisia roséita kutsutaan virallisilla nimillä Weissherbst, Rotling, ja Württembergissä Schillerwein, jonka erikoisuus on käyttää punaiset ja valkoiset rypäleet yhdessä viiniksi. Myös Sveitsissä voi törmätä Schillerweiniin, siellä rypäleiden on lisäksi tultava samalta tarhalta, eli sekoitus on tavallaan syntynyt jo istutuksen yhteydessä.

Uusi maailma ei juurikaan tuottanut roséviinejä ennen 2000-lukua, mutta globaalin kulutuksen kasvaessa erityisesti Chile on innostanut muitakin maita innovaatioillaan. Australiasta löytyy rohkeita syvänvärisiä roséita, ja Etelä-Afrikassa (jossa valko- ja punaviinejä saa sekoittaa keskenään) on blanc de noiriksi kutsuttujen, ainoastaan punaisista lajikkeista valmistettujen viinien nouseva trendi.

Roséviini on paikallaan paitsi raikastavana marjaisena juomana kuumana kesäiltana, myös ruokapöydässä: Kylmät liha-alkupalat, kuten carpaccio ja tar tar laadukkaan kuivan rosén kanssa ovat upea illan aloitus. Älä epäröi kokeilla tummempia versioita myöskään kana- ja possuruokien kumppanina! Kevyemmät versiot toimivat hyvin kalojen kanssa, ja erityisesti hedelmäiset rosét nauttivat äyriäisistä. Rosésamppanja on klassinen yhdistelmä hummerille, ja makeahkot kuplivat rosét nautitaan perinteisesti suolaisten mausteisten(kin) makkaroiden, ilmakuivattujen kinkkujen, kovien kypsytettyjen juustojen ja muiden voimakkaiden alkupalojen kanssa.

Tapakset ja rosé ovat yleinen näky Espanjassa. Suolaiset piirakat (erityisesti kinkku-) nauttivat kuivan, keskitäyteläisen rosén suutuntumasta, samoin ruokaisat salaatit. Äläkä unohda makeita versioita jälkiruokien kumppanina: erityisen hyvin makean marjaiset, kupliensa ansiosta kuitenkin kevyet ja hapokkaat rosékuohut sopivat suomalaisen kesän marjajälkiruoille!

  • Vuonna 2014 roséviiniä tuotettiin maailmanlaajuisesti 24.3 miljoonaa hehtolitraa, osuuden ollessa 9,6% viinin kokonaistuotannosta.
  • Maailmanlaajuinen kulutus nousi peräti 20% vuosien 2002 ja 2014 välillä.
  • Neljä maata tuottavat 80% kaikista roséista: Ranska (7,6mhl), Espanja (5,5mhl), USA (3,5mhl) ja Italia (2,5mhl).
  • Tunisia johtaa ennätystä roséviinien 60% osuudellaan kaikkien viiniensä tuotannosta (joskin kokonaistuotanto on maailmanlaajuisesti suhteellisen pieni).
  • Ranskalaisten juomista viineistä peräti 30% on roséta.
  • USA juo 3,2mhl roséta, mutta on vain kaukainen kakkonen Ranskan 8,1mhl verrattuna. Britit ja Saksa seuraavat perässä.
  • Pohjois-eurooppalaisten rosén kulutus on huimassa kasvussa: Iso-Britannia +250% ja Ruotsi hurjat +750% vain kymmenessä vuodessa!

Valitse alta paras roseeviini juuri sinulle! 

Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen

Lasissa -osiossa lisää viiniaiheisia artikkeleita, ruoan ja viinin yhdistämistä, sekä mielenkiintoisia tarinoita viinistä ja sen vierestä!

K-Ruoan sivuilta puolestaan herkullisia kesäpiknik-reseptejä roseeviinin kylkeen!

Schloss Trier Rosé Sekt

Yhden hengen rose: Schloss Trier Sekt Rosé Trocken

Saksalainen laatukuohuviini näppärässä pakkauksessa! Suloinen kierrekorkilla avattava pikkupullo mahtuu mainiosti mukaan esimerkiksi piknikille ja maistuu yhdessä keveiden pikkupurtavien kanssa! Vaalean lohenpunainen kuohuviini tuoksuu viekoittelevan marjaisalle. Suussa puolikuivaa makeaa marjaisuutta raikastavat runsas hapokkuus ja eloisat kuplat.

Saksa

3,15 €/0.2l

Alkon verkkokauppa

Calvet Celebration Brut Rosé

Raikkaan marjaisia kuplia: Calvet Célébration Rosé

Ensi kesän täydellinen kuohuviini, joka marjaisan ja raikkaan koostumuksensa ansiosta kuuluu nauttia yhdessä ystävien kesken!

Ranska

9,98 €

Alkon verkkokauppa

Baluarte Rosado

Modernia: Baluarte Rosado

Moderni espanjalainen roséviini Navarran alueelta. Garnacha rypäleestä valmistetussa miellyttävän hapokkaassa viinissä on runsaasti raikasta hedelmää ja punaisia marjoja. Toimii niin seurusteluviininä kuin kevyiden ruokien kanssa.

Espanja

9,99 €/0.75l

YMPÄRISTÖVASTUULLINEN PAKKAUS

Alkon verkkokauppa

Tommasi Chiaretto Bardolino Granara

Suositun italialaistuottajan roseeuutuus: Tommasi Granara Rose

Raikas ja hedelmäinen rosé Italian Gardajärven läheisyydestä on perinteinen kylmien alkupalojen (salumien) ja tuorejuustojen seuralainen!

Italia

11,51 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Zenato Bardolino Chiaretto

Mainio ruokarose: Zenato Bardolino Chiaretto

Chiaretto edustaa roséviinien täyteläisempää ja värikylläisempää tyyliä ja sopii siksi erinomaisesti vaaleille lihoille, yrteille, tomaattibruschetoille ja muille suolaisen voimakkaille alkupaloille.

Italia

11,98 €/0.75l

YMPÄRISTÖVASTUULLINEN PAKKAUS

Alkon verkkokauppa

Nau Mai Sauvignon Blanc Blush

Mereneläviä ja roseta: Nau Mai Sauvignon Blanc Blush

Kuiva ja raikkaan hapokas gastronominen viini on mehukkaan karviaismarjainen, tomaatin maltoinen ja verigreippinen. Loistava pari jättiravuille valkosipulilla tai grillatulle lohelle parsalisukkeella!

Uusi-Seelanti

12,49 €/0.75l

YMPÄRISTÖVASTUULLINEN PAKKAUS

Alkon verkkokauppa

Crafty Hedgehog Syrah Rosé

Luomua: Crafty Hedgehog Syrah Rosé

Viini tuo mieleen raikkaan kesän tuulahduksen: Suussa kuiva, mehukkaan marjainen ja maltillisen hapokas. Kokonaisuus on pyöreydessään helposti sellaisenaan nautittava, mutta sopii myös ruokaviiniksi esimerkiksi grillatuille kasviksille, makkaroille ja vaalealle lihalle.

Ranska

12,49 €/0.75l

LUOMU, YMPÄRISTÖVASTUULLINEN PAKKAUS

Alkon verkkokauppa

Villa Conchi Cava Blsuh

Vegaania: Villa Conchi Cava Blush

Uudistunut Villa Conchi Rose Cava on nimensä mukaisesti heleän pinkki. Lyhyemmän kuorikontaktin takia se on myös maultaan aikaisempaa kepeämpi ja raikkaampi. Tyylikäs, miellyttävän marjaisa ja helposti lähestyttävä Cava on monikäyttöinen seurustelu- ja ruokajuoma.

VEGAANI

Espanja

12,98 €

Alkon verkkokauppa

Tormaresca Calafuria

Palkittu: Tormaresca Calafuria

Ainoa italialainen rosee, joka komeili Wine Spectatorin Top 100- values listalla 2018!

Yksinomaan negroamarosta valmistettu rosee on runsas niin tuoksultaan kuin suutuntumaltaan. Hurmaavan viinin pitkä maku on tulvillaan melonia ja raikkaan makeita marjoja.

Italia

17,90 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Rosé Pinknik

Salonkikelpoinen hanaviini: Rose Pinknik

Domaine Montrosen valloittava klassinen rosee tyylikkäässä 1,5 litran hanapakkauksessa. Jokaisen noutopöydän ja piknikviltin kaunistus, jota kehtaa viedä tuomisena juhliin tai tarjoilla äitienpäivälounaalla ja valmistujaisten noutopöydän juomana. Carbon neutral -logo pakkauksessa kertoo viinin ympäristöystävällisyydestä.

CARBON NEUTRAL

Ranska

20,90 €/1.5l

Alkon verkkokauppa

B by Black Tower Rose

Kevyttä: B by Black Tower Rose 5,5%

Ruokakaupasta saatava 5,5% roseeviini ihastuttaa raikkaudellaan ja keveydellään! Vienoille mansikoille, karviasmarjoille, vesimelonille ja nuorille koivunlehdille tuoksuva roseeviini on kuivahkoa ja runsaan hedelmäistä kokonaisuutta kantaa raikas, miltei pirskahteleva hapokkuus. Jälkimaku on hyvin viinillinen mutta kevyt: keväiset hedelmät ja raikas verigreippimäinen hapokkuus vuorottelevat.

Saatavilla vähittäiskaupoista.

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram