Mikä viini sienille sopisi? Nappaa alta viinit erilaisille sieniruoille!
Sienet rakastavat viiniä. Ruoan ja viinin yhdistämisen perussäännöt muistamalla pääsee jo pitkälle ja valikoituu oikea viini sienille:
- Kevyelle kevyttä
- Tuhdille tuhtia
- Hapokkaalle ja rasvaiselle hapokasta
- Makealle makeaa
Erilaiset sieniruoat vaativat erilaisen viinin seurakseen
Sienilajien makumaailma vaihtelee kevyestä herkkusienestä ja kanttarellista voimakkaamman makuisiin mustatorvisieniin, herkkutattiin ja suppilovahveroihin. Useimmiten sienet tarjoillaan kuitenkin osana kokonaisuutta, joten viinivalintaan vaikuttaa ennen kaikkea miten ja minkä kanssa sienet on valmistettu:
- Sienirisotto nauttii raikkaan marjaisista viineistä
- Sienillä höystetyt lihapadat tai kermaiset sienikastikkeet vaativat myös viiniltä enemmän voimaa
- Jotkut sieniruoat, kuten kastikkeet ja keitot, voivat olla varsin suolaisia. Tällöin tasapainottavana parina toimii esimerkiksi jäännösokeria sisältävä riesling
Miten maustaminen vaikuttaa viinin valintaan?
- Sienet sisältävät runsaasti umamin makua, joten raakojen sienten kanssa tanniinit kannattaa unohtaa
- Suolaus sekä ennen kaikkea kypsennys auttavat kuitenkin tässä, ja useat sienten klassikkoviinit ovat juuri punaisia
- Unohtumattomimmat makuparit syntyvät, jos myös viinistä löytyy pullokypsytyksessä syntyneitä maanläheisiä aromeja.