Kantarellit, tatit, mustatorvet, suppilovahverot, porcinit, tryffelit… Kun metsä tarjoilee parastaan, on syytä panostaa myös aterian juomapuoleen. Sienet rakastavat viiniä, ja ruoan ja viinin yhdistämisen perussäännöt muistamalla pääsee jo pitkälle: kevyelle kevyttä, tuhdille tuhtia, hapokkaalle ja rasvaiselle hapokasta, makealle makeaa. Sienilajien makumaailma vaihtelee kevyestä herkkusienestä ja kanttarellista voimakkaamman makuisiin mustatorvisieniin, herkkutattiin ja suppilovahveroihin. Useimmiten sienet tarjoillaan kuitenkin osana kokonaisuutta, joten viinivalintaan vaikuttaa ennen kaikkea miten ja minkä kanssa sienet on valmistettu: sienirisotto nauttii raikkaan marjaisista viineistä, kun taas sienillä höystetyt lihapadat tai kermaiset sienikastikkeet vaativat myös viiniltä enemmän voimaa. Kermaisen sienikeiton kruunaa loraus madeiraa. Sienen oma makumaailma voi toimia joko miedontavana tai voimistavana tekijänä, samoin kuin mahdolliset mausteet.

Sienet sisältävät runsaasti umamin makua, joten raakojen sienten kanssa tanniinit kannattaa unohtaa. Suolaus sekä ennen kaikkea kypsennys auttavat kuitenkin tässä, ja useat sienten klassikkoviinit ovat juuri punaisia.  Unohtumattomimmat makuparit syntyvät, jos myös viinistä löytyy pullokypsytyksessä syntyneitä maanläheisiä aromeja.

Klassisia sienten ystäviä ovat pinot noirit, nebbiolot, laadukkaat kypsytetyt valkoviinit – ja ikäännyttämisen kuninkaalliset sherry ja madeira.

Viikonloppu resepti hakusessa? Mitäpä jos valmistaisit herkullisen tattirisoton? Kurkkaa Viinipostin resepti!

Emiliana Novas Gran Reserva Pinot Noir

Novas Gran Reserva Pinot Noir

Emiliana on viinitalo, joka vaalii luonnonmukaisuutta käyttäen mm. viinikasvia sekä maaperää kunnioittavia vaihtoehtoisia tuholaisentorjuntakeinoja. He uskovat, että kestävän kehityksen keinoin myös itse viini on lopulta paremmin balanssissa, luonnollisempaa sekä aidompaa. Novas –viinisarjan nimi on latinaa merkiten uusia vastasyntyneitä tähtiä. Laadukkaat viinit ilmentävät hienosti kasvupaikkansa maaperää.

Pinot Noir –rypäleet kerätään Casablancan laaksossa 400kg:n koreihin, ja kuljetuksen jälkeen ensin tertut ja kantojen poistamisen jälkeen yksittäiset rypäleet valikoidaan tätä viiniä varten tarkoin. Viinin annetaan valmistua mahdollisimman luonnollisesti: murskattujen rypäleiden annetaan maseroitua kontrolloidussa lämpötilassa sekä ennen luonnonhiivojen käynnistämää käymisprosessia että sen jälkeen. Myös malolaktinen käyminen tapahtuu spontaanisti. 70% viinistä saa levätä ranskalaisissa tammitynnyreissä 6kk ajan ennen suodausta ja pullotusta.

Kirsikanvärinen viini tuoksuu lajikkeelle tyypillisesti vadelmille, mustaherukoille ja ruusunterälehdille. Kuiva ja hedelmäinen suutuntuma saa ryhtiä varsin hyvästä hapokkuudesta sekä pehmeistä tanniineista. Jälkimaun miellyttävä paahteisuus täydentää tuoretta hedelmäisyyttä. Ruokasuositus: vaaleat lihat ja rasvaiset kalat, täsmävalinta sienirisotolle parmesaanilla!

13,99 €/0.75l

Tilaa tästä

Château de Seguin

Château de Seguinin juuret yltävät aina 780-luvulle saakka, jolloin Kreivi Seguin, Charlemagnen hallitsijan uskottu virkamies rakennutti alkuperäisen linnansa. Sittemmin linnaa on aikojen saatossa laajennettu ja uudistettu. 1980-luvulla linnan tilukset keskitettiin kokonaan viinin viljelyyn, ja 95 hehtaarin yhtenäinen viinitarha on varsin huomattava Bordeaux’n pieneksi pilkkoontuneiden tarhojen keskellä!

Viinitarhan maaperä on varsinaista mosaiikkia koostuen savisesta kalkkikivestä hyvin erikokoisina partikkeleina aina savesta soraan ja kivenmurikoihin. Château de Seguin Bordeaux Supérieur on Cabernet Sauvignonin ja Merlot’n sekoitus – tyypillinen bordeauxblendi, jossa erityyppiset lajikkeet täydentävät toisiaan. Supérieur-merkintä ansaitaan rajoittamalla satoa ja tuottaen näin tiiviimpää ja laadukkaampaa viiniä, jota myös kypsytetään  ”perusbordeaux’ta” pidempään.

Keskisyvä rubiininpunainen viini tuoksuu tiiviin marjaisalle. Punaherukkaa, karpaloa, kirsikkaa ja luumua seuraa pehmeä soraisuus. Suussa kuiva, täyteläinen, ryhdikkään hapokas ja kypsän tanniininen kokonaisuus toistaa tuoksun tiukan marjaiset aromit, ja jälkimaku saa veden kielelle. Laadukas, gastronominen viini!

14,98 €/0.75l

Tilaa tästä

viini sienille

Michele Chiarlo Le Orme Barbera d’Asti

Piemonte on kuuluisa paitsi baroloistaan, myös hyvän hinta-laatusuhteen barberoistaan, jotka ovat monikäyttöisiä ruokaviinejä. Michele Chiarlo on yksi niistä laatutuottajista, jotka ovat nostaneet barberoiden imagon laatuviinien joukkoon: Astin Barbera ansaitsi DOC -statuksensa vuonna 1970, ja vuonna 2008 se kohosi Italian ylimpään laatuluokitukseen DOCG. Viininviljelijän poika MIchele Chiarlo aloitti viinituottajana vuonna 1957, ja nykyään hän johtaa palkittua 110 hehtaarin viinitaloaan yhdessä poikiensa Stefanon ja Alberton kanssa.

Michele Chiarlon Barbera d’Asti ”Le Ormen” rypäleet on poimittu käsin valikoiduilta tarhoilta Astin viinialueella. Murskaamisen jälkeen mehua on käytetty kuorineen lämpökontrolloiduissa terästankeissa päällepumppaustekniikalla, jotta pinnalle kohoava kuoriaines pysyisi kontaktissa mehun kanssa. Viinin on annettu asettua vähintään 16kk ennen pullotustaan.

Rubiininpunainen viini tuoksuu intensiivisesti kirsikoille, punaherukoille ja karhunvatukoille. Kuiva ja keskitäyteläinen viini jatkaa suussa tuoksun linjoilla, ja runsas hapokkuus takaa monipuolisen yhdistelyn tomaattikastikkeiden, pastojen, risottojen ja lihakastikkeiden tai juustojen kanssa. Barbera-lajike on luonteeltaan kohtuullinen tanniineiltaan, ja sopii siksi suutuntumaltaan hyvin myös seurusteluun.

19,90 €/0.75l

Tilaa tästä

viini sienille

Borgo Salcetino Lucarello Riserva

Tiilenpunainen viini tuoksuu kypsille marjoille, yrteille ja miellyttävän maanläheiselle. Pitkästä tammitynnyri- ja pullokypsytyksestä kertovat myös nahkaisuus sekä kuivatut hedelmät, jotka viipyilevät pitkään suussa. Sangioveselle tyypillisesti viini on suussa runsaan hapokas ja tanniininen, sadon laadusta kertovat myös tanniinien kypsyys sekä tiivis kokonaisuus, joka on tasapainoinen ja tyylikäs.

Sangiovese (95%) sekä Canaiolo (5%) –rypäleet on kerätty Borgo Salcetinon 30 hehtaarin viinitilalta arvostetulla Chianti Classico-alueella. Livonin veljesten omistaman viinitilan maaperä on kalkkikiveä, savea ja hiekkaa. Viiniä on käytetty kuorikontaktissa 27 päivän ajan kontrolloidussa 23 asteessa. Hapot ovat saaneet pyöristyä malolaktisen käymisen avulla uusissa tammitynnyreissä, jonka jälkeen viiniä on kypsytetty 24 kuukautta samoissa tammitynnyreissä. Lopuksi viini on saanut levätä ja kehittyä pullossa.

Viinin rustiikit aromit sekä gastronominen rakenne ovat omiaan sienien aromeille sekä runsaan makuiselle pastalle. Klassisia yhdistelmiä ovat myös villisika, vasikka, laadukkaat selkeänmakuiset pihvit, ragú sekä kovat kypsytetyt juustot.

22,29 €/0.75l

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.