Mitä viiniä tarjoilla kesäisten grilliruokien kanssa? Millainen on hyvä grilliviini? Viiniposti valitsi kuukauden reseptille, T-luupihville, sopivat viinit.

Viinipostin Viinikoulu osiossa opitaan valitsemaan oikeat viinit grilliruokien kylkeen. Grillaat sitten lihaa, kanaa, kalaa tai kasviksia, me neuvomme sinua valitsemaan juuri oikean viinin. Katso vinkit grilliviinin valintaan täältä.

El Coto Crianza

El Coto Crianza

Vain muutamassa vuosikymmenessä 1970-luvulla perustettu El Coto on noussut Espanjan myydyimmäksi Riojan brändiksi. Sitä myydään myös ulkomaille yli 50:en maahan. Tilan tynnyrimäärä on maailman suurimpia, keskimäärin 3 vuotiaita tynnyreitä löytyy kellarista noin 70 000 kpl!

Rioja Altasta kerätyt rypäleet ovat käyneet terästankeissa 20-25 päivän ajan. Tämän jälkeen viini on kypsynyt Riojan tiukkojen vaatimusten mukaan amerikkalaisissa tammitynnyreissä 12-15 kuukautta ja pullossa vähintään 6kk ennen myyntiin laskua.

Syvän rubiininpunaisen viinin tuoksu on kirsikkainen, puolukkainen, mausteinen ja paahteinen. Kuiva ja keskihapokas, keskitäyteläinen ja keskitanniininen kokonaisuus, jonka aromit ovat Riojan crianza-tyylille ominaisesti samalla nuorekkaat ja helposti lähestyttävät, mutta tyylikkään paahteiset. Sopii T-luupihvin lisäksi kevyiden juustojen, makkaroiden ja pihvien kumppaniksi.

12,75 €/0.75l

Tilaa tästä

Fetzer 1000 Stories Zinfandel

Fetzer 1000 Stories Zinfandel

Kalifornialaisen luomuviinitalon uutuus ”tuhat tarinaa” on nostalgian synnyttämä. Viinintekijä Bob Blue kertoo, että alkuaikoina Bonterralla ei ollut varaa kalliisiin ranskalaisiin viinitynnyreihin, ja niin hän päätyi ostamaan käytettyjä bourbontynnyreitä viinien kypsytysastioiksi. Viskitynnyrit ovat kuitenkin vahvasti paahdettuja viinitynnyreihin verrattuina, ja saattaapa edellisen tuotteen makuakin hieman sekoittua viinin aromeihin. Tribuuttina tuohon aikaan ja tarinoihin (joita siitä ilmeisesti riittäisi) Fetzer on nyt julkaissut viinin 1000 Stories!

Tumman rubiinipunainen viini tuoksuu runsaan hedelmäiselle: heleää kirsikkaa, makeaa luumua ja boysenmarjaa reunustavat jugurtti ja aavistus vaniljaa. Suussa kuiva, mutta pyöreän hedelmäinen. Uhkeassa makumaailmassa aromit täydentyvät paahdetulla maustepippurilla, hillolla ja karamellilla. Viinin hapot ovat maltilliset, ja tanniinit pyöristyvät tiiviin hedelmän alle tehden kokonaisuudesta varsin suunmyötäisen. Priimusesimerkki kalifornialaisesta tyylistä pienellä tvistillä!

Ruokasuosituksena tuhdit, paahdetut ja mausteisetkin pihvit. Makeahkot komponentit, kuten hunajasipuli tai hillotut juurekset täydentävät kokonaisuutta.

16,99 €/0.75l

Tilaa tästä

Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

Suomalaisten suosikki ja kansainvälisesti arvostettu Zenato on perheomisteinen viinitalo, jonka 70 hehtaarin tarhat sijaitsevat klassisen Valpolicellan alueella Sant’Ambrogion kukkuloilla, Gardajärven suotuisassa vaikutuspiirissä. Heidän viininsä ovat kautta linjan tiiviitä ja puhdasaromisia ilmentäen hienosti sekä arvostettua viinialuetta että perinteisiä rypälelajikkeita – tässä tapauksessa Corvina Veroneseä, Rondinellaa ja Corvinonea.

Valpolicellat ovat Italiassa perinteisesti monikäyttöisiä ”paremman arki-illan” ruokaviinejä. Superiore-merkintä ansaitaan tiiviillä laadulla ja pidemmällä kypsytyksellä tammitynnyreissä. Zenaton Valpolicella Superiore onkin täyteläinen, ryhdikäs mutta pyöreä, hienon balanssin omaava viini: sen hapokkuus sekä pehmeät tanniinit eivät hyökkää vaan tasapainottavat erittäin eleganttia kokonaisuutta. Aromeista löytyy kypsiä marjoja kuten luumua, karhunvatukkaa ja hapankirsikkaa sekä alkavaa nahkaisuutta, paahteisuutta ja yrttejä.

Grillatut pihvit, pasta bolognese, lasagne, possun tai lampaan kyljykset, antipastit, salsicciat, kovat juustot ja pikkusuolaiset – tämän viinin yhdistäminen ei ole vaikeaa!

13,89 €/0.75l

Tilaa tästä

Château de Seguin

Château de Seguinin juuret yltävät aina 780-luvulle saakka, jolloin Kreivi Seguin, Charlemagnen hallitsijan uskottu virkamies rakennutti alkuperäisen linnansa. Sittemmin linnaa on aikojen saatossa laajennettu ja uudistettu. 1980-luvulla linnan tilukset keskitettiin kokonaan viinin viljelyyn, ja 95 hehtaarin yhtenäinen viinitarha on varsin huomattava Bordeaux’n pieneksi pilkkoontuneiden tarhojen keskellä!

Viinitarhan maaperä on varsinaista mosaiikkia koostuen savisesta kalkkikivestä hyvin erikokoisina partikkeleina aina savesta soraan ja kivenmurikoihin. Château de Seguin Bordeaux Supérieur on Cabernet Sauvignonin ja Merlot’n sekoitus – tyypillinen bordeauxblendi, jossa erityyppiset lajikkeet täydentävät toisiaan. Supérieur-merkintä ansaitaan rajoittamalla satoa ja tuottaen näin tiiviimpää ja laadukkaampaa viiniä, jota myös kypsytetään  ”perusbordeaux’ta” pidempään.

Keskisyvä rubiininpunainen viini tuoksuu tiiviin marjaisalle. Punaherukkaa, karpaloa, kirsikkaa ja luumua seuraa pehmeä soraisuus. Suussa kuiva, täyteläinen, ryhdikkään hapokas ja kypsän tanniininen kokonaisuus toistaa tuoksun tiukan marjaiset aromit, ja jälkimaku saa veden kielelle. Laadukas, gastronominen viini!

14,98 €/0.75l

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.