Tervetuloa 20-luvulle! On kulunut 100 vuotta siitä, kun kieltolaki tuli voimaan Suomessa. Olemme edelleen Euroopan säädellyimpiä maita alkoholia sisältävien juomien suhteen, mutta 2000-luvulla olemme kokeneet myös muutoksia– ja palstatolkulla keskustelua tulevaisuuden suunnasta. Mutta millaiset viinitrendit mylläävät 2020-luvulla?

2010-luvun trendeistä kohti 2020-luvun viinitrendejä

Viinityyleistä roseeviini on vakiinnuttanut paikkansa ”vakavien viinien” keskuudessa. 2020-luvulle on valmisteilla yhä kalliimpia premium-roseeviinejä, joita ei todellakaan ole tarkoitettu kesäkuumalla jäiden kera nautittavaksi.  Roseeviinit olivat myös Alkon tilastoissa merkittävä esiinnousija 10-luvun lopulla, ja trendin odotetaan jatkuvan. Jopa ikivalkoisen ja kepeän Proseccon alueella toivotaan, että laki sallisi Pinot Noir-lajikkeen sekoittamisen Gleraan ja näin roseeproseccon valmistuksen.

Kuohuviinit ovat nosteessa niin maailmanlaajuisesti kuin meillä Suomessakin. Maailmanlaajuisesti n. 10% myytävistä viineistä kuplii. 2010-luvun suuri uutinen oli se, että prosecco ajoi cavan yli maailman suosituimpana kuplana – isoilla rattailla. Cava-alueen sisällä alkoi kuohua (vertauskuvainnollisesti), ja osa tuottajista perusti oman leirin nimeltä Corpinnat. 2020-luku näyttää, miten Espanjan laatukuplat liikkuvat.

Suomessa cava piti pintansa, ja näyttää siltä, ettei suomalaisia kuluttajia kosiskellakaan ainoastaan hinnalla: kaikkien ostettujen kuohuvien keskimääräinen hinta nousi, ja Samppanjavalikoima suorastaan räjähti Alkon nettikaupan myötä 2010-luvulla. Jos saa ennustaa, 2020-luvulla suomalaiset kyselevät yhä enemmän premiumtuotteiden perään. Suomalainen(kin) viinitrendi on nimittäin juoda vähemmän, mutta paremmin.

Globaalit viinitrendit 2020

Naiset ja Herrat, 20-luvun voittoisat viinitrendit ovat…

Kestävä kehitys, Terveys ja Klassikot

Viinialan kansainvälisten asiantuntijoiden ja suurimpien alan medioiden (USA:n ja UK) mukaan tuleviin ostopäätöksiin vaikuttavat (1.) ilmaston muutoksen torjunta, (2.) pyrkimys terveyteen, (3.) kauppapolitiikka ja (4.) kasvava klassisten viinialueiden arvostus.

Kansainvälisen viinialan kattojärjestön OIV:n puheenjohtajan Pau Rocan mukaan ilmastoteema tulee läpipuhaltamaan viinialan tulevina vuosina. Myös System Bolagetin Marcus Ihre toivottaa tervetulleiksi luomun ”jatkeena” sertifikaatit, joilla viinituottajat ovat jo nyt onnistuneesti kommunikoineet kuluttajille vastuullisesta toiminnastaan. Kyse on vesi- ja energiataloudesta: kuinka viinitalon toiminta olisi mahdollisimman läpinäkyvää kuluttajalle?

Ilmastonmuutoksen vaikutukset

Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilan kohoaminen vaikuttaa rypäleiden kasvuun ja näin ollen viinin makuun. Kohonnut lämpötila toisinaan vaatii siirtämään köynnöksiä korkeimmille ja viileimmille viinitarhoille. Lundin Ylipiston professori Kim Nicholaksen mukaan on ”luuseriutta” paeta näille korkeimmille viinitarhoille. Hänen mukaansa viiniala on otollinen esimerkki siitä, miten sen identiteetti on riippuvainen tietyistä terroireista, ja siksi juuri viinialan tulee näyttää esimerkkiä muulle maailmalle kuinka maataloutta voidaan harjoittaa 0- päästöin. (Eikä tämä ole utopiaa: Amerikkalainen yliopisto US Davis on onnistunut jo nyt luomaan maailman ensimmäisen hiilijalanjäljettömän, omavaraisen viinitilan!)

IWCA (International Wineries for Climate Action) on viinitilojen ja -tuottajien yhteisö, jonka kautta viinitilat ja -tuottajat voivat hyötyä toisistaan yhteisessä taistelussa. On selvää, että jos juomavesi uhkaa loppua, ei ole viinejä, eikä viinielinkeinoa.  Useat merkittävät laatuviinien tuottajat toteavatkin, että jos heillä ei ole todisteita omasta kestävästä hiilijalanjäljestään pian, 2030-luvulla heitä kohtaa mahdollinen konkurssi.

Pakkaus ja kuljetus

Viinien pakkaus ja niiden kuljetus tuottavat ylivoimaisesti suurimmat päästöt.  Jopa samppanjatalojen suusta on kuultu kysymyksiä, tulisiko kaikkea viiniä pakata pulloihin lähtömaassaan, vaan voisiko viiniä kuljettaa helpomminkin. Kuljettaminen isommissa säiliöissä ja pakkaus ostomaassa kun säästäisi jopa 40% tuotteen hiilipäästöistä.

Kaikkea (=suurintaosaa) viineistä kun ei ole tarkoitettu kellaroitavaksi, joten mihinkäs sitä painavaa ja suurella energialla tuotettua lasipulloa tarvitaankaan? (Mm. 100% kierrätymuovista tehty uudelleen käytettävä litteä pullotyyppi sai kansainvälisen keksintöpalkinnon, sitten on kartonkitölkkejä, alumiinitölkkejä ja muovittomia bag-in-boxeja… siis niille ”hetikohta” -juotaville.)

Terveys

Olemme tarkkoja kaiken ruokamme alkuperästä, vaikutuksesta ympäristöön – ja meihin itseemme. Sekä maailmanlaajuiset että suomalaiset tilastot kertovat kokonaisvaltaisesti nuorempien sukupolvien juovan (per yksilö) vähemmän. Suomalaisille kirkkaat viinat alkavat vaihtua (vihdoin?) ruokaviineihin, ja niissäkin trendi on globaali: kevyempää ja raikkaampaa.

Trendi on hiukan hankalaa ajatellen ilmaston lämpenemistä, jossa tendenssinä luonto valmistaa juurikin täyteläisempää ja vahvempaa. Siksi ammattilaistapahtuma Proweinin viinituottajat kertovatkin haasteistaan sekä viinin sadonkorjuussa että viinimössä: miten valmistaa kevyttä ja raikasta kun luonto tahtoo toisin?

Me 2020-luvun kuluttajat tahdomme tietää kuka, missä ja miten ruokamme ja juomamme on tehnyt. Mitä se sisältää? Miksi juuri tätä tuottajaa tulisi tukea? Matala-alkoholisuus on (etenkin briteissä) cool, mutta mitenkäs se onkaan valmistettu? Mites maku? Mites taas kerran eettisyys ja kestävyys?

Teksti: DipWSET Liisa Huttu-Hiltunen

Myös Decanter-lehti on julkaissut mielenkiintoisen artikkelin 2020-luvun viinitrendeistä!

Haluatko oppia lisää viineistä? Viinipostin Opi Viinistä -artikkelit johdattavat sinut viinien mielenkiintoisen maailmaan!

B by Black Tower kevytviinit

Matala-alkoholiset: B by Black Tower -kevytviinit

B by Black Towerin” kevyet viinit ihastuttavat raikkaudellaan ja sopivat nautittavaksi niin seurustelun lomassa kuin kepeiden ruokien kumppanina. Ne ovat ylättävän “viinillisiä” siitä huolimatta, että niistä on poistettu alkoholia nk. käänteisen tislauksen avulla: Ensin valmistettua normaalia viiniä on tislattu, ja koska alkoholit sekä muuta ainesosat haihtuvat eri lämpötiloissa, ne on ensin eroteltu toisistaan ja myöhemmin sekoitettu (vähemmällä alkoholipitoisuudella) uudelleen.

5,5 % B by Black Tower valko-, puna- ja roseeviini ovat kevyitä olemukseltaan, mutta saksalaisella täsmällisyydellä tyylikkään tasapainoisia. Raikkaat viinit ilahduttavat kevyen viinin ystävää!

Kevytviinit löytyvät K-Ruokakaupoista.

Saksa

Gancia Asti Dolce

Matala-alkoholiset: Gancia Asti

Astin kuohuviinit ovat matala-alkoholisia perinteisesti: Rypälemehua käytetään painetta sietävässä astiassa, ja käyminen keskeytetään, kun haluttu alkoholipitoisuus on saavutettu. Näin ollen viiniin jäänyt makeus on myös luonnollista rypälesokeria. Viinin lempeät kuplat ovat myös syntyneet käymisprosessissa.

Italian johtavan kuohuviinitalon Gancian Asti on Suomen ylivoimaisesti suosituin makea kuohuviini! Juoma on paikallaan kun kuohuviiniltä toivotaan pehmeyttä, makeaa hedelmäisyyttä sekä maltillista alkoholiprosenttia (7,5 %). Perinteisesti sitä nautitaan suolaisten herkkujen (kuten kinkkujen), keksien, torttujen ja kakkujen kera.

Italia

11,99 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Muovikahvaton Tommasi Adorato Appassionato Bianco

Pakkausvalinnat: Muovikahvaton Tommasi Adorato Appassionato Bianco

Tommasi on jättänyt Adorato Appassionato Bianco -valkoviinistä pois muovisen kantokahvan korvaamalla kädensijan pelkällä syvennyksellä pakkauksen yläosassa. Pienistä puroista syntyy joki: Tommasin hanapakkausvalkoviinin myynti volyymi on sitä luokkaa, että uusi pakkaus säästää jopa 1,2 tonnia muovia vuodessa. Muovikahvat poistuvat myös muista tuottajan hanapakkauksista vähitellen.

Lempeä valkoviini hanapakkauksessa suuremmallekin joukolle. Jäännössokerinsa vuoksi kestää myös mausteista ruokaa, mutta sopii erinomaisesti myös seurustelujuomaksi.

Italia

36,79 €/0.75l

Alkon verkkokauppa

Tommasi ja Antinori

Pakkausvalinnat: Ekologiset korkit

Myös Tommasin tuoteperheen viinit vaihtavat korkkinsa Nomacorcin ekologisiin korkkeihin. Nomacorc-korkki on niin ikään TCA eli “korkkivika”-vapaa, ja koska se valmistetaan sokeriruo’osta, se on täysin hiilijalanjäljetön.

Tommasi Crearo: Viini-lehden valitsema Vuoden Punaviini 2019 maineikkaalta Valpolicellan tuottajalta. Muhkea ja aromikas ”super venetolainen” on luonteikas illan tunnelman kohottaja sekä täsmävalinta riistalle! Italia. 19,99 €/0.75l. Katso viini Alkosta

Antinorin valitsema hiilidioksidimenetelmällä puhdistettu Diam- korkki tarjoaa myrkyttömän ja kestävän vaihtoehdon peroksidilla ja muilla aineilla käsitellyille korkeille.

Antinori Pian delle Vigne Rosso di Montalcino: Antinorin perheeseen kuuluva Pian delle Vignen tila sijaitsee Montalcinon eteläpuolella ja Orcia jokilaakson yläpuolella. Rosso di Montalcino on tilan uusin viini, joka hurmaa Toscanalaisella tyylikkyydellä ja lämmöllä ja on helposti lähestyttävä ja monikäyttöinen viini. Italia. 21,90 €/0.75l. Katso viini Alkosta

 

Viiniä tölkissä

Pakkausvalinnat: Tölkit & kartonkipakkaukset

Pulpoloco Sangría kartonkitölkki

Ensimmäinen sangria, joka on pakattu ilmastoystävälliseen kartonkitölkkiin, kierrätetyistä materiaaleista. Raikas viinipohjainen cocktail, joka pohjautuu espanjalaiseen reseptiikkaan. Pulpoloco Sangria on makean metsämarjainen, sitruksinen, kevyen appelsiininen ja hennon mausteinen. Saatavilla ruokakaupoista ja Alkosta.  Espanja.  2,69 €/0.25l. Katso viini Alkosta

House Wine Rose Bubbles tölkki

Britit ovat hullantuneet tölkkiviineihin, jotka ovat huomattavasti lasipulloa ekologisempia sekä kätevästi pienikokoisia. Kulkee muuten kevyesti mukana!

Tämä raikkaan aromikas ja marjaisa roseekuohuviini löytyy Alkon hyllyltä nyt kätevässä tölkissä! Lue myös Viinilehden juttu tölkkiviinien vallankumouksesta. Yhdysvallat. 9,95 €/0.375l. Katso viini Alkosta

 

Zenato ja Antinori

Klassiset viinit: Zenato & Antinori

Yksi suuri uutinen 2010-luvulla oli, että Bordeaux’n viinien lisäksi myös muut klassiset viinialueet kiinnostavat yhä enemmän sijoittajia. Yksityisiin ja jälleen myyntiin tarkoitettuihin kellareihin päätyy arvostettujen tuottajien viinejä mm. Toscanan Chiantista, Montalcinosta ja Barolosta.

Antinori on yksi maailman arvostetuimmista tuottajista, ja heidän viiniperheensä on noussut maineeseen Tignanellon kautta. Tignanellon “parasta ennen”päivää ei vielä tunneta, koska ensimmäinen ilmestyi vuonna 1971, ja se on edelleen erittäin hyvää!

Tutustu Antinorin valikoimaan Alkossa

Zenaton viinillinen historia ei ole yhtä pitkä kuin Antinorien (26 sukupolvea!), mutta he ovat kiistatta Valpolicellan tuottajien parhaimmistoa. Alberto Zenato on mm. klassisten amaroneperheiden yhdistyksen puheenjohtaja. Hänen isänsä nimeä kantavat Sergio Zenato -viinit, kuten heidän premiumamaronensa on haluttua tavaraa viiniharrastajien kokoelmissa.

Tutustu Antinorin valikoimaan Alkossa

 

Neleman

Tulevaisuutemme vuoksi: Neleman – uutuus Alkossa

Aina ei tarvitse sukupolvia taakseen tuottaakseen hyvää viiniä: Nuori mies nimeltä Derrick Neleman opiskeli enologiksi ja muutti Espanjaan – omien sanojensa mukaan tehdäkseen maailmasta paremman paikan. Hänen viininsä on viljelty ja valmistettu yhteistyössä luontoäidin kanssa. Ne ovat luomua, vegaaneja ja energiatehokkuudestaan sertifikoituja.  Kaikki osatekijät pakkauksesta tarhatyöskentelyyn on tarkoin harkittua – kuten viinien makukin.

Tulevaisuutemme vuoksi.

Neleman Organic Bobal, Espanja. 17,99 €/0.75l. Katso viini Alkosta

Neleman Organic Macabeo, Espanja. 16,98 €/0.75l. Katso viini Alkosta

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram