Haudutettua lampaanpotkaa

haudutettu lampaanpotka
Haudutettu lampaanpotka

4 lampaan- tai karitsanpotkaa

voita tai öljyä

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

½ l vettä

4 rkl lihafondia

4–5 dl punaviiniä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

1-2 laakerinlehteä

2 rkl kuivattuja sieniä

Lisäksi

pala palsternakkaa

8–10 pikkusipulia

2–3 porkkanaa (eri värisiä)

pala selleriä

4–5 valkosipulinkynttä

2–3 rkl tummaa kastikesuurusta

ripaus mustapippuria

Bataatti-piparjuurisose

1 kg bataattia

suolaa

100 g piparjuurituorejuustoa

1 tl raastettua piparjuurta tai wasabia

(tilkka kuumaa maitoa)

Ruokatoimittaja Tiina Rantanen vinkkaa, kuinka haudutettu lampaanpotka valmistuu:

(Ohje kirjasta: Lauantaina lautasella - herkuttelua ystävien kanssa)

  1. Ruskista lampaanpotkat voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele potkat pataan.
  2. Kaada vesi paistinpannulle ja anna sen kiehahtaa. Lisää joukkoon lihafondi ja punaviini, ja kaada neste pataan. Lisää rosmariininoksat, laakerinlehdet ja kuivatut sienet.
  3. Peitä pata kannella ja anna potkien hautua 150-asteisessa uunissa tunnin verran.
  4. Kuori ja paloittele kasvikset. Pikkusipulit ja valkosipulinkynnet voi panna pataan kokonaisina.
  5. Lisää kasvikset pataan ja jatka kypsentämistä vielä noin 1 ½ tuntia tai kunnes liha irtoaa luusta. Mikäli kypsennät padan matalammassa lämpötilassa eli 125 asteessa, pata viihtyy uunissa mainiosti 3-4 tuntia.
  6. Nosta potkat reikäkauhalla vadille kasvisten kanssa. Suurusta liemestä kastike. Tarkista suola.

Bataatti-piparjuurisose

  1. Soseuta kuoritut ja suolavedessä pehmeäksi keitetyt bataatit. Lisää joukkoon tuorejuusto ja piparjuuriraaste. Mikäli sose on liian paksua, lisää joukkoon tilkka keitinlientä tai kuumennettua maitoa. Tarkista suola.

Tutustu Tiinan Himahella-blogiin Kotiliedessä!

Resepti ja kuvat: Tiina Rantanen

Suositukset

El Coto Crianza

El Coto Crianza

Upea keskitäyteläinen ja pehmeätanniininen Riojan crianza kuuluisalta El Cotolta, joka on Espanjan suosituin Rioja-viinien tuottaja. Helposti lähestyttävä viini, joka sopii haudutetulle lampaanpotkalle kuin nenä päähän!

Espanja 14,66€
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

Upen täyteläinen ja mehevä viini, joka on valmistettu perinteisellä Ripasso-mentelmällä, jolloin viini käy uudelleen puristettujen Amarone-rypäleiden kanssa. Täyteläistä makua ja makean mausteisia sävyjä tukee kirsikkainen hapokkuus ja pehmeät tanniinit. Laadukas viini  on voittanut  lukuisia kilpailuja ja sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaan, erityisesti liharuokien seuraan.

Italia 24,49€