Punaviini lihalle, etenkin tuhtien ja voimakasaromisten liharuokien kanssa, kannattaa valita niin, että ne ovat täyteläisi, mutta eivät jätä ruoan makua varjoon. Olemme poimineet sinulle kolmea upeaa punaviiniä, joiden makumaailmaa siivittää marjaisuus ja täyteläisyys.

Nämä viinit sopivat erinomaisesti kuukauden reseptin espressolampaan kanssa.

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva

Ylähylly

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva

2013, 28,95

Antinorien aatelisen suvun historia on merkittävä ja pitkä ­– myös viinialalla. Vuodesta 1385, jo 26 sukupolven ajan he ovat vaalineet viininvalmistuksen perinteitä, intohimoa ja intuitiota.

Intensiivisen rubiininpunaisen viinin tuoksu on runsas ja tiivis: Hapankirsikkaa, mustaherukkaa, viikunaa, karpaloa, balsamicoa, hieman savuisuutta ja mausteita. Suussa kuiva, hapokas, ryhdikkään tanniininen ja täyteläinen viini jatkaa hedelmäisillä, yrttisillä ja maanläheisillä aromeillaan pitkään. Sopii tiiviinmakuisille, yrttisillekin liha tai kasvisruoille, eritysesti tomaattikastikkeessa. Myös lihapadat, laadukkaat pihvit sekä kovat juustot: happojen sekä tanniinien ansiosta yhdisteleminen on vaivatonta!

Hellän puristuksen jälkeen rypälemäski kävi viikon ajan terästankeissa 28-30 asteen lämpötilassa. Käymisen jälkeen kuorista irtoavien osien uuttamista jatkettiin vielä 8-9 päivää, jonka aikana myös happoja pyöristävä malolaktinen käyminen tapahtui. Sangiovese on kypsynyt terästankeissa, Cabernet Sauvignon tammitynnyreissä, ja blendauksen jälkeen ne ovat saaneet levätä yhdessä sekä suurissa että pienemmissä unkarilaisissa tynnyreissä. Vuosikerta 2013 on pullotettu kesäkuussa 2015.

Tilaa tästä

Poggio al Tufo Rompicollo

Keskihylly

Poggio al Tufo Rompicollo

2014, 11,99

Tommasin perheyrityksen omistaman Poggio al Tufon tarhat sijaitseeToscanan kuuluisassa Maremmassa. Viinit imevät maanläheiset arominsa vulkaanisesta maaperästä, johon myös ”Tufo” tilan nimessä viittaa. Erinomaisen hintalaatusuhteen omaava monikäyttöinen ruokaviini seuraa supertoscanalaisten esimerkkiä blendillä, jossa paikallista Sangiovesea täydentää rustiikki Cabernet Sauvignon.

Intensiivisen rubiininpunainen viini tuoksuu varsin avoimesti kypsälle kirsikalle, mustaherukalle, nahalle ja yrteille. Suussa se on kuiva, rehevän marjainen ja maanläheinen. Lajikkeilleen tyypillisesti ruokahalua herättävä hapokkuus ja runsas, mutta kypsä ja mukavan jauhoinen tanniinisuus tekevät viinistä varteenotettavan kumppanin usealle ruokalajille. Ei olekaan ihme, että Rompicollo löytyy usean laaturavintolan viinilistalta!

Rompicollo on käynyt kontrolloidussa lämpötilassa terästankeissa 10 päivän ajan. Sen jälkeen sitä on kypsytetty vuoden ajan 35 hehtolitran slavonialaisissa tammiastioissa.

Tilaa tästä

Trivento Reserve Malbec

Alahylly

Trivento Reserve Malbec

2016, 8,99

Argentiinassa viljellään viiniä maailman korkeimmalla, eivätkä Triventon Mendozassa sijaitsevat UCO:n ja Lujan de Cuyon tarhat poikkea linjasta. Yli 1000 metrin korkeudessa köynnökset nauttivat optimaalisesta auringonpaisteesta, mutta viileistä öistä. Home- ja sienitaudit jättävät kuivat vuorenrinteet rauhaan ja olosuhteet ovat mitä otollisimmat terveiden ja aromikkaiden rypäleiden kypsymiseen. Trivento-nimi viittaa kolmeen tuuleen, jotka puhaltavat läpi aurinkoisen Argentiinan: Polar, Zonda ja Sudestada.

Tumman rubiininpunainen viini tuoksuu rehevän marjaiselle: hillottua karhunvatukkaa, kirsikkaa, kuivattua luumua ja kypsää karpaloa. Suussa kuiva mutta marjainen, keskitäyteläinen ja pehmeän tanniininen, mukana tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta ja vaniljaista mausteisuutta.

Pyöreän marjainen ja lempeän tanniininen viini sopii maustetuillekin, tuhdeille liharuoille sekä koville juustoille. Erinomainen grillauksen paahteisille aromeille, mutta myös pitkään kypsytetyille liharuoille, kuten rosvopaistille tai nyhtölihalle.

Tilaa tästä

Tilaa reseptit, ammattilaisten juomasuositukset, tapahtumat ja tarinat näiden takaa ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi.

Viiniposti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirje. Voit halutessasi poistua listalta koska vain uutiskirjeen linkistä.