Ohjeet
Meri-Tuuli Väntsin herkulliset punaviiniglaseeratut juurekset maistuvat mehukkaan punaviinin seurana! Portugalilainen punaviini Pinha on mitä oivallisin pari!
“Valmista juureksista hehkuva, punaviinillä maustettu pääruoka, jossa ’käpyviini’ eli Ribeiro Santo Pinha Reserva tuo juhlavaa hehkua yksinkertaisiin aineksiin.
Tässä ruoassa punaviinistä keitetään juureksille täyteläinen liemi, joka tiivistyy uunissa paahdon aikana paksuksi, siirappiseksi kastikkeeksi ja glaseeraa juurekset. Uuniruoan viimeistelee vuohenjuusto ja rapeaksi paahtuvat linssit.
Tarvitset kaksi pulloa viiniä: yhden reseptiin ja muutamaan kokkauslasilliseen, sekä tietenkin toisen pullon vieraiden kanssa nautittavaksi, sillä Pinha on täydellinen pari tälle kevättalven juuresruoalle.” kertoo TV:stä tuttu juontaja ja kokki Meri-Tuuli Väntsi.
- Kuumenna uuni 180 asteeseen.
- Kuori punasipulit ja punajuuria lukuunottamatta kaikki juurekset. Leikkaa sipulit 1cm paksuiksi kiekoiksi ja asettele n. 25x40cm kokoisen uunivuoan pohjalle. Leikkaa palsternakat pituussuunnassa neljään lohkoon ja porkkanat pituussuunnassa puoliksi. Viipaloi juuriselleri 2cm paksuiksi kiekoiksi ja leikkaa kiekot pölkyiksi. Leikkaa punajuuret lohkoiksi.
- Asettele juurekset sipuleiden päälle ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja merisuolaa. Laita uuniin siksi aikaa kun valmistat punajuuriglasyyrin.
- Laita juustokuminan siemenet pieneen kasariin ja laita liedelle paahtumaan, kunnes siemenet tuoksuvat kevyesti, kaada punaviini ja etikka kasariin. Mittaa loputkin glasyyrin ainekset kasariin ja kiehauta, keitä hiljaisella porinalla 5 minuuttia.
- Ota juurekset uunista ja kaada kuuma punaviiniglasyyri niiden päälle. Nosta juurekset takaisin uuniin. Paahda juureksia 45 minuuttia, mutta ota ne aina 10 minuutin välein ulos uunista ja lusikoi vuoan pohjalle kerääntyneellä punaviiniglasyyrillä.
- Sillä välin kun juurekset paahtuvat uunissa, kiehauta pieni kattilallinen vettä ja keitä siinä vihreät linssit kypsiksi, noin 20 minuuttia. Siivilöi linssit ja mausta suolalla, ripottele linssit viimeiseksi 10 minuutiksi juuresten päälle uunivuokaan paahtumaan.
- Tarjoa kypsät kasvikset joko uunivuoassa tai tarjoiluvadilla, siveltynä vuoan pohjalle jo loppuvaiheessa siirapiksi tiivistyneellä punaviiniglasyyrillä ja viimeisteltynä raastetulla vuohenjuustolla.
(Vinkki: Jättämällä vuohenjuuston pois ja korvaamalla glasyyrin hunajan tummalla siirapilla saat ruoasta vegaanisen.)

Pistä testiin myös Meri-Tuulin lempeän tulinen lihapata kurpitsalla!